ΑΘΗΝΑ
02:16
|
08.09.2024
Η Βρετανία ενδέχεται να ανακοινώσει σύντομα την παράδοση δέκα αρμάτων μάχης Challenger II στο Κίεβο, ανέφερε το Sky News.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Βρετανία ενδέχεται να ανακοινώσει σύντομα την παράδοση δέκα αρμάτων μάχης Challenger II στο Κίεβο, ανέφερε το Sky News επικαλούμενο πηγές τόσο από την Ουκρανία όσο και από το Ηνωμένο Βασίλειο. Αν και συμβολική, η πρώτη παράδοση τανκς μάχης δυτικής κατασκευής έχει σκοπό να ενθαρρύνει τις ΗΠΑ και τη Γερμανία να κάνουν το ίδιο, ανέφερε το πρακτορείο.

Η κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ συζητά το ενδεχόμενο εδώ και «μερικές εβδομάδες», σύμφωνα με το Sky News, το οποίο υποστήριξε ότι θα μπορούσε να υπάρξει κάποια επίσημη ανακοίνωση στις 20 Ιανουαρίου, όταν έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει η υπό την ηγεσία των ΗΠΑ «Ομάδα Επαφής» για τον οπλισμό της Ουκρανίας.

Μια πηγή υποστήριξε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «μπορεί να προσφέρει περίπου δέκα» άρματα μάχης, τα οποία περιγράφονται ως «αρκετά για να εξοπλίσουν μια μοίρα». Αν και δε θα είχε κάποιο ιδιαίτερο αντίκτυπο ως τέτοια στο πεδίο της μάχης, η κίνηση θα μπορούσε να ωθήσει άλλες δυτικές χώρες να περάσουν μια γραμμή που ήταν ως τώρα απρόθυμες να περάσουν.

«Θα είναι ένα καλό προηγούμενο να δείξουμε [σε] άλλους – στη Γερμανία πρώτα απ’ όλα, με τα Leopard της… και τα Abrams από τις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε μια ουκρανική πηγή στο Sky News.

Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Αλεκσέι Ρέζνικοφ, εξέθεσε αυτή ακριβώς την τακτική στο Politico τον περασμένο Οκτώβριο. Την περασμένη εβδομάδα, ο Ρέζνικοφ είπε στην ουκρανική τηλεόραση ότι η χώρα του «εκτελεί την αποστολή του ΝΑΤΟ» χύνοντας αίμα, άρα είναι ευθύνη της Δύσης να παρέχει όπλα.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι η Μόσχα δεν πολεμά τόσο τον ουκρανικό στρατό, όσο ολόκληρη η Δύση, σημειώνοντας ότι το Κίεβο είχε λάβει περίπου 97 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια το 2022. Η Ρωσία έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει τη Δύση ότι αυτό απλώς παρατείνει την σύγκρουση και μπορεί να κλιμακωθεί σε άμεση αντιπαράθεση.

Τον περασμένο μήνα, ο ανώτατος διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, Βάλερι Ζαλούζνι, είπε στο The Economist ότι ο στρατός του χρειαζόταν τουλάχιστον 300 άρματα μάχης και 700 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού.

Τον Αύγουστο του 2020 – όταν φημολογήθηκε ότι ολόκληρο το σώμα τεθωρακισμένων θα μπορούσε να καταργηθεί ως «παρωχημένο» – ο Βρετανικός Στρατός είχε περίπου 220 Challenger και 388 Warrior IFV.

Το BBC ανέφερε στα μέσα Δεκεμβρίου ότι ο Σούνακ επιδίωκε μια καταγραφή όλης της βοήθειας που είχε στείλει το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ουκρανία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια άλλη, ξεχωριστή και ρηξικέλευθη Mostra πριν 60 χρόνια

ΔΕΘ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε το γερμανικό περίπτερο

Νέα Αριστερά: Ο Κασσελάκης έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ ένα τραμπικό μόρφωμα

Το Ιράν ολοκληρώνει την αποστολή βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα