ΑΘΗΝΑ
19:37
|
22.07.2024
Η γαλλική εταιρεία μπαίνει και στα φωτοβολταϊκά, ανακοίνωσε η αρμόδια υπουργός μετά τη συνάντηση Αναστασιάδη με στελέχη της TOTAL.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η διαδικασία σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στο τεμάχιο 6 θα προχωρήσει με «αρκετά γρήγορα βήματα», δήλωσε η Υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Νατάσα Πηλείδου, μετά την συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία της TOTAL υπό τον αντιπρόεδρο της εταιρείας Λοράν Βιβιέ με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, προσθέτοντας ότι η γαλλική εταιρεία θα δραστηριοποιηθεί και στον τομέα των φωτοβολταϊκών στο νησί.

«Συζητήσαμε τη δέσμευση της εταιρείας, αλλά και την αισιοδοξία της σε σχέση με την κυπριακή ΑΟΖ και τις προοπτικές εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο από την Κύπρο, όπως επίσης και κάποια σχέδια για επένδυση σε κάποια σημαντικά έργα ανανεώσιμων πηγών, τα οποία θα γίνουν με κάποιους συνεργάτες της εταιρείας εδώ στην Κύπρο, πράγμα το οποίο θα βοηθήσει πάρα πολύ την Κύπρο να προχωρήσει στην πράσινη μετάβαση», είπε η Υπουργός Ενέργειας στις δηλώσεις της μετά τη συνάντηση.

Σε ερώτηση αν η TOTAL και η ΕΝΙ, έχουν αναπτύξει κάποιο σχεδιασμό για γρηγορότερη ανάπτυξη των κοιτασμάτων στο τεμάχιο 6, η κ. Πηλείδου είπε πως διαχειριστής του τεμαχίου είναι η ιταλική ΕΝΙ και όχι η ΤΟΤΑL.

«Επομένως είμαστε σε συζήτηση σε σχέση με την ανάπτυξη. Ακόμα είναι αρκετά νωρίς να έχουμε συγκεκριμένο πλάνο, όμως σίγουρα θα συνεχίσει η έντονη δραστηριότητα σε σχέση με όλες τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν μέσα στο 2023 και θεωρώ ότι θα προχωρήσει με αρκετά γρήγορα βήματα η όλη διαδικασία», είπε.

Υπενθυμίζεται ότι στο τεμάχιο 6 έχουν ανακοινωθεί η ανακάλυψη στον στόχο Κρόνος 1 με εκτιμώμενη ποσότητα 2,5 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών (tcf) και η νεότερη ανακάλυψη στον στόχο Δίας 1 με εκτιμώμενη ποσότητα μεταξύ 2 και 3 tcf. ΕΝΙ και TOTAL κατέχουν από 50% στο τεμάχιο, με την πρώτη να είναι διαχειρίστρια του τεμαχίου.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πλάνο ανάπτυξης του κοιτάσματος «Αφροδίτη»,  η κ. Πηλείδου είπε πως δεν υπάρχει κάτι νεότερο. «Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία μέσα από εργαστήρια με την εταιρεία για το πλάνο ανάπτυξης, το οποίο βρίσκεται στα τελικά στάδια και αναμένεται να έχουμε νέα πολύ σύντομα», είπε.

Αναφορικά με τις συζητήσεις με το Ισραήλ σε σχέση με τη διαφορά μεταξύ «Αφροδίτης» και του ισραηλινού κοιτάσματος «Ισάι», η κ. Πηλείδου είπε ότι οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει σε τεχνοκρατικό επίπεδο, και αναμένεται να προχωρήσουν σε πιο υψηλό επίπεδο, με την αλλαγή κυβέρνησης στο Τελ Αβίβ.

Ερωτηθείσα για τα προγραμματιζόμενα έργα της TOTAL στην Κύπρο όσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές, η κ. Πηλείδου είπε πως τα έργα αυτά αφορούν κατά κύριο λόγο δραστηριοποίηση στον τομέα των φωτοβολταϊκών. Το πλάνο, όπως είπε, αφορά στην κατασκευή μεγάλου πάρκου φωτοβολταϊκών.

Σημείωσε, δε, ότι υπάρχουν αριθμοί όσον αφορά τη δυναμικότητα του πάρκου, αλλά δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες. Είναι μια διαδικασία, η οποία χρειάζεται αρκετές άδειες και άλλες διαδικασίες ώστε να φτάσει ένα έργο στην υλοποίησή του, είπε, προσθέτοντας ότι το Υπουργείο λειτουργεί τη Μονάδα Διευκόλυνσης Επιχειρήσεων με one-stop shop για ΑΠΕ για τη διευκόλυνση αυτών των έργων. Η ίδια είπε ότι το έργο αυτό θα καλύπτει ένα μεγάλο ποσοστό σε ό,τι αφορά τη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, δεδομένων των μεγαβάτ που προγραμματίζεται να εγκατασταθούν

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κίνα: Αύξηση στην προμήθεια ρωσικού πετρελαίου

COP29-Αζερμπαϊτζάν: Η εξόρυξη ορυκτών καυσίμων συμβατή με τη δράση για το κλίμα

Μέρα25: Να τεθεί ξανά υπό δημόσιο έλεγχο η ΔΕΗ

Ρεύμα: Τρία μέτρα για τον Αύγουστο, ανακοίνωσε ο Σκυλακάκης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα