ΑΘΗΝΑ
03:25
|
27.04.2024
Τους τελευταίους μήνες, Ουκρανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως η Γεωργία θα έπρεπε να ανοίξει ένα δεύτερο μέτωπο στη Νότια Οσετία και την Αμπχαζία.
Η ουκρανική πρεσβεία στην Τιφλίδα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Γεωργία αρνείται να επιστρέψει όπλα που προμηθεύτηκε από το Κίεβο, ισχυρίστηκε ο επιτετραμμένος της Ουκρανίας στη χώρα. Ο Αντρέι Κασιάνοφ έθεσε το θέμα σε άρθρο του, που δημοσιεύτηκε σήμερα στην ουκρανική εφημερίδα Yevropeyskaya Pravda (Ευρωπαϊκή Αλήθεια).

«Η ουκρανική πλευρά είναι συνεπής στα αιτήματά της προς όλους τους διεθνείς εταίρους της, συμπεριλαμβανομένης της Γεωργίας, για παροχή όπλων, στρατιωτικού εξοπλισμού και πυρομαχικών», έγραψε ο Κασιάνοφ. «Δηλαδή, το Κίεβο ζήτησε να του δοθούν πίσω τα [αντιαεροπορικά] συστήματα Buk, τα οποία μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία στη Γεωργία κατά τη διάρκεια του πολέμου του 2008».

Σύμφωνα με τον Κασιάνοφ, εκτός από τα συστήματα Buk, η Ουκρανία ζήτησε επίσης από τη Γεωργία να παράσχει αμερικανικούς αντιαρματικούς εκτοξευτές Javelin. Η πιθανή μεταβίβαση όχι μόνο «εγκρίθηκε από τις ΗΠΑ», αλλά η Τιφλίδα έλαβε επίσης πρόταση από την Ουάσιγκτον να αντικαταστήσει το απόθεμά της σε Javelin «με νεότερα συστήματα», ισχυρίστηκε ο Ουκρανός διπλωμάτης.

«Παρά το γεγονός ότι η γεωργιανή κυβέρνηση αρνήθηκε κατηγορηματικά να παράσχει στρατιωτική βοήθεια, η Ουκρανία αντιτίθεται στη χρήση αυτού του ζητήματος σε εσωτερικές πολιτικές διαμάχες και απορρίπτει οποιεσδήποτε κατηγορίες για προσπάθειες να συρθεί η Γεωργία σε πόλεμο με τη Ρωσία», πρόσθεσε ο Κασιάνοφ, αρνούμενος τις επανειλημμένες εκκλήσεις προς την Τιφλίδα να ανοίξει ένα «δεύτερο μέτωπο» κατά της Μόσχας, που εκφράστηκαν από Ουκρανούς αξιωματούχους.

Ένα τέτοιο κάλεσμα έγινε στις αρχές της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας από τον Γραμματέα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας, Αλεξέι Ντανίλοφ, ο οποίος κατηγόρησε τη Γεωργία πως «δεν συμπεριφέρεται πολύ σωστά» και είπε ότι μια πιθανή νέα σύγκρουση για τη Νότια Οσετία και την Αμπχαζία, που αποσχίστηκε από την Τιφλίδα τη δεκαετία του 1990 και αναγνωρίστηκε ως ανεξάρτητη από τη Ρωσία στον απόηχο του πολέμου του 2008, «σίγουρα θα βοηθούσε».

Η Γεωργία έχει λάβει ουδέτερη στάση στις εχθροπραξίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αποφεύγοντας να συμμετάσχει στις δυτικές κυρώσεις καθώς και απορρίπτοντας τις εκκλήσεις του Κιέβου να ανοίξει ένα νέο μέτωπο κατά της Μόσχας στον Νότιο Καύκασο. Ο πρωθυπουργός της Γεωργίας, Ιρακλί Γκαριμπασβίλι, καθώς και άλλοι ανώτατοι αξιωματούχοι έχουν πει ότι μια τέτοια κίνηση θα βλάψει τη χώρα και έρχεται σε αντίθεση με τα εθνικά συμφέροντα της Γεωργίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Αθήνα: Διαδήλωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα