ΑΘΗΝΑ
06:03
|
01.05.2024
Η Ταϊβάν ούτε θα κλιμακώσει, ούτε θα προκαλέσει, αλλά θα υπερασπιστεί σθεναρά την κυριαρχία και την ασφάλειά της, ανέφερε το προεδρικό γραφείο σε ανακοίνωσή του.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ταϊβάν καταδίκασε, σήμερα Δευτέρα, τον δεύτερο μέσα σε έναν μήνα κύκλο στρατιωτικών ασκήσεων στον οποίο προχώρησαν οι κινεζικές δυνάμεις κοντά στο νησί.

Σύμφωνα με την Διοίκηση του Ανατολικού Θεάτρου του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας, επρόκειτο για «κοινές περιπολίες ετοιμότητας και πραγματικές ασκήσεις μάχης» στη θάλασσα και τον εναέριο χώρο γύρω από την Ταϊβάν, εστιασμένες σε χερσαίες και θαλάσσιες επιθέσεις. Στόχος ήταν να δοκιμαστεί η μαχητική ικανότητα και «αποφασιστικά να αντιμετωπιστούν οι προκλητικές ενέργειες των ξένων και αυτονομιστικών δυνάμεων για την ανεξαρτησία της Ταϊβάν», πρόσθεσε το Πεκίνο, σε μια σύντομη δήλωση αργά την Κυριακή.

Το προεδρικό γραφείο της Ταϊβάν δήλωσε ότι η Κίνα προβαίνει σε «αβάσιμες κατηγορίες» και καταδίκασε σθεναρά τις ασκήσεις, λέγοντας ότι η ειρήνη και η σταθερότητα στα στενά της Ταϊβάν και την περιοχή είναι κοινή ευθύνη τόσο της Ταϊβάν όσο και της Κίνας.

Η θέση της Ταϊβάν είναι πολύ σαφής, καθώς ούτε θα κλιμακώσει τις συγκρούσεις ούτε θα προκαλέσει, αλλά θα υπερασπιστεί σθεναρά την κυριαρχία και την ασφάλειά της, ανέφερε το προεδρικό γραφείο στην ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι «ο εθνικός στρατός έχει πλήρη αντίληψη της κατάστασης στα στενά της Ταϊβάν και στη γύρω περιοχή και ανταποκρίνεται με ψυχραιμία. Ο λαός μας μπορεί να αισθάνεται σίγουρος», πρόσθεσε.

Το υπουργείο Άμυνας από την Ταϊπέι, ανέφερε ότι τις τελευταίες 24 ώρες εντόπισε 57 κινεζικά αεροσκάφη και τέσσερα πολεμικά πλοία που επιχειρούσαν γύρω από το νησί, συμπεριλαμβανομένων 28 αεροσκαφών που πέταξαν στη ζώνη αεράμυνας της Ταϊβάν.

Μερικά αεροσκάφη μάλιστα φέρονται να διέσχισαν τη μέση γραμμή του Στενού της Ταϊβάν, ένα ανεπίσημο σύνορο μεταξύ των δύο πλευρών, ανάμεσά τους μαχητικά Su-30 και J-16, ενώ δύο βομβαρδιστικά H-6 με πυρηνικές δυνατότητες φέρονται να πέταξαν στα νότια της Ταϊβάν.

Ο προηγούμενος κύκλος κινεζικών ασκήσεων γύρω από το νησί ήταν τον περασμένο Αύγουστο, μετά από την επίσκεψη στην Ταϊπέι της Νάνσι Πελόζι, τότε προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, την οποία το Πεκίνο θεώρησε πρόκληση. Αμερικανοί και άλλοι Δυτικοί πολιτικοί συνέχισαν έκτοτε να επισκέπτονται την Ταϊβάν, παρά τις προειδοποιήσεις του Πεκίνου.

Η στρατιωτική επιθετικότητα που προέρχεται από το Πεκίνο είναι απαράδεκτη, δήλωσε ο Γιοχάνες Βόγκελ, βουλευτής του κυβερνώντος συνασπισμού της Γερμανίας που επισκέπτεται αυτές της ημέρες την Ταϊπέι, επικεφαλής γερμανικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας. «Θέλουμε να δείτε την επίσκεψή μας εδώ ως χειρονομία υποστήριξης», πρόσθεσε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Συνάντηση Μπλίνκεν με το βασιλιά της Ιορδανίας για τη Γάζα

Φιλιππίνες και Κίνα σε νέα αντιπαράθεση για αμφισβητούμενο ύφαλο

Στο Δικαστήριο της Χάγης προσέφυγε ο Ισημερινός κατά του Μεξικού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα