ΑΘΗΝΑ
10:17
|
12.05.2024
Ξεκίνησε παράλληλα έρευνα για την χρηματοδότηση της επιχείρησης καθόδου πολλών εκατοντάδων ακροδεξιών υποστηρικτών του Μπολσονάρου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πάνω από 1.200 ακροδεξιούς υποστηρικτές του πρώην Προέδρου της Βραζιλίας, Ζαίρ Μπολσονάρου συνέλαβαν από το βράδυ της Κυριακής ως σήμερα νωρίς το απόγευμα οι Βραζιλιάνοι αστυνομικοί στην πρωτεύουσα της χώρας, Μπραζίλια, τερματίζοντας τις προσπάθειες κατάληψης κεντρικών κυβερνητικών κτιρίων με στόχο απόπειρα ανατροπής της νέας κυβέρνησης του Προέδρου Λούλα.

Σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο BBC  οι περισσότερες συλλήψεις από τους 1.200 έγιναν μπροστά από το κεντρικό κτίριο του στρατού στην Μπραζίλια όπου είχαν κατασκηνώσει σε εκατοντάδες σκηνές από τον Δεκέμβριο υποστηρικτές του πρώην προέδρου.

Μετά τη σύλληψή τους επιστρατεύτηκαν δεκάδες μεγάλα λεωφορεία για τη μεταφορά των ταραχοποιών.

κέντρο της Μπραζίλιας.  Σύμφωνα πάντα με ρεπορτάζ του ΒΒC οι επικοινωνίες των ακροδεξιών έγιναν όλη την περασμένη βδομάδα με ανταλλαγές μηνυμάτων στην εφαρμογή Telegram, με τους διοργανωτές να καλούν τα πλήθη να επιβιβαστούν σε «δωρεάν λεωφορεία όπου θα πρόσβαση σε δωρεάν καφέ, νερό και γεύματα».

Watch: Thousands of Bolsonaro Supporters Storm Brazil’s Congress Buildings

Οι αρμόδιες αρχές αντιμετωπίζουν τα έκτροπα ως «τρομοκρατικές ενέργειες» και «βανδαλισμούς» από «εγκληματίες και δολοπλόκους πραξικοπήματος».

Πάντως, ένα από τα ελάχιστα μέρη κυβερνητικών και δημόσιων κτιρίων που έμειναν ανέπαφα από τις «εφόδους» των υποστηρικτών του Μπολσονάρου είναι η αίθουσα συνεδριάσεων της κυβέρνησης στο Προεδρικό Μέγαρο.

Κατά τις ανακοινώσεις των αρχών σημειώθηκαν ζημιές σε έργα τέχνης που υπήρχαν σε χώρους εντός και εκτός των κρατικών κτιρίων, συμπεριλαμβανομένου και του πίνακα του σημαντικού μοντερνιστή Βραζιλιάνου ζωγράφου Ντι Καβαλκάντι, As Mulatas, που τον κάρφωσαν με μαχαίρια τουλάχιστον επτά φορές…

Επιπλέον, στη διάρκεια των επιδρομών κατά τα έκτροπα επεισόδια των οπαδών του Μπολσονάρου σημειώθηκαν επιθέσεις και ληστείες σε τουλάχιστον 12 δημοσιογράφους και οπερατέρ μεταξύ των οποίων και εκείνοι που δουλεύουν για λογαριασμό της μεγάλης βραζιλιάνικης εφημερίδας O Globo του πρακτορείου Reuters και της εφημερίδας Washington Post.

Επίσης, το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας αποφάσισε λίγο μετά τις 6.00 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) την αποπομπή του κυβερνήτη της πρωτεύουσας (Μπραζίλια) Ibaneis Rocha Barros θεωρώντας πως είτε εμπλέκεται άμεσα στα έκτροπα, είτε φέρει ευθύνες γιατί δεν τα απέτρεψε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τα Μισελ-άνοιους του Kosmo

Αστακός το Γαλάτσι για την ομιλία Ράμα

Eurovision 2024: Νικήτρια η Ελβετία

«Δικαιοσύνη στα θύματα της Πύλου»: Συναυλία στου Ρουφ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα