ΑΘΗΝΑ
17:34
|
05.05.2024
Έζησε στην παρανομία και εφοδίαζε με πλαστά έγγραφα σχεδόν όλους τους αγώνες του 20ού αιώνα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Έφυγε» σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 97 ετών ένας άνθρωπος με μυθιστορηματικό βίο: Ο αντιστασιακός και ανθρωπιστής φωτογράφος Αντόλφο Καμίνσκι που είχε γίνει γνωστός με το ψευδώνυμο Βασιλιάς των Πλαστών Εγγράφων.

Ο Καμίνσκι είχε τεθεί, ενώ ήταν 17 ετών, στη υπηρεσία της γαλλικής Αντίστασης και του αντι-αποικιακού αγώνα. Ο Καμίνσκι, ένας Εβραίος ρωσικής καταγωγής γεννημένος στην Αργεντινή, είχε γίνει γνωστός ως ταλαντούχος φωτογράφος αφότου κατάφερε με την ιδιοφυία του να εφοδιάζει με πλαστά έγγραφα την Αντίσταση και τους διωκόμενους Εβραίους.

Μεταπολεμικά έθεσε τα ταλέντα του στην υπηρεσία άλλων αγώνων. Έζησε στην παρανομία και εφοδίαζε με πλαστά έγγραφα σχεδόν όλους τους αγώνες του 20ού αιώνα.

Χρησιμοποίησε τις γνώσεις του στη χημεία και τη φωτογραφία για να αποχρωματίζει το μελάνι και να φτιάχνει πλαστά χαρτιά, σε ένα παράνομο εργαστήριο, σώζοντας χιλιάδες ζωές. Ήταν το ξεκίνημα μιας καριέρας που κράτησε τρεις δεκαετίες –με κίνδυνο της ζωής και της υγείας του. Την εποχή εκείνη εμφανιζόταν ως φωτογράφος, ένα μπανάλ επάγγελμα για το Καρτιέ Λατέν και ήταν γνωστός με το ψευδώνυμο «Κύριος Ζοζέφ». «Είχα την ευκαιρία να σώσω ανθρώπινες ζωές. Εργαζόμουν νύχτα και μέρα, στο μικροσκόπιο. Έχασα ένα μάτι, αλλά δε μετανιώνω για τίποτα», είχε δηλώσει το 2012 στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Μετά τη συνθηκολόγηση της Ναζιστικής Γερμανίας βοήθησε Εβραίους που γλίτωσαν από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης να μεταναστεύσουν στην Παλαιστίνη. Τα επόμενα χρόνια, έγινε ο πλαστογράφος όλων των αντιαποικιακών, αντιφασιστικών αγώνων: από το FLN στην Αλγερία, τους αντιφρανκιστές στην Ισπανία, τους αντιπάλους του δικτάτορα Σαλαζάρ στην Πορτογαλία, τον αντιδικτατορικό αγώνα στην Ελλάδα, την ’νοιξη της Πράγας, τους αντιδικτατορικούς αγώνες στη Λατινική Αμερική, τη Γουινέα, την Αγκόλα, τους Αμερικανούς λιποτάκτες του πολέμου στο Βιετνάμ – έφτιαξε ακόμη και πλαστή ταυτότητα στον Ντάνιελ Κον-Μπεντίτ το 1968.

License to Live: The Career of Adolfo Kaminsky - Jews ...

… Το 1971 έβαλε τέλος στην καριέρα του πλαστογράφου, φοβούμενος ότι τον είχαν παγιδεύσει οι αρχές του απαρτχάιντ της Νότιας Αφρικής.

Το φωτογραφικό, ουμανιστικό έργο του, εκτέθηκε στο Μουσείο Τέχνης και Ιστορίας του Ιουδαϊσμού το 2019.

Από τον γάμο του με μία Αλγερινή Τουαρέγκ απέκτησε πέντε παιδιά, μεταξύ των οποίων και τον γνωστό στη Γαλλία ράπερ Ροσέ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε ο Αντώνης Τουρκογιώργης στα 73 του χρόνια

Ιουλιανό και Γρηγοριανό ημερολόγιο: Μια ιστορία, δύο φορές… Πάσχα

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Νεκρή ανασύρθηκε η γυναίκα που έπεσε με αυτοκίνητο στο λιμάνι της Πάτρας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα