ΑΘΗΝΑ
10:55
|
02.05.2024
Απορρίφθηκε το αίτημα αναβολής της δίκης του συνηγόρου της Πισπιρίγκου, Αλέξη Κούγια και η δίκη συνεχίζεται κανονικά.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έφτασε στα δικαστήρια περί τις 8:30 το πρωί της Δευτέρας η Ρούλα Πισπιρίγκου, συνοδεία πέντε αστυνομικών.

Εννέα μήνες μετά την προφυλάκισης της, η 34χρόνη Πισπιρίγκου θα καθίσει στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου προκειμένου να δικαστεί για την «ανθρωποκτονία από πρόθεση, σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, κατ΄ εξακολούθηση, τετελεσμένη και σε απόπειρα», της κόρης της Τζωρτζίνας.

Η εξέλιξη της δίκης ,που εισάγεται με νούμερο 1 στο πινάκιο του δικαστηρίου, είναι αμφίβολη καθώς ο συνήγορος της 34χρονης κατηγορουμένης Αλέξης Κούγιας, φέρεται να σκοπεύει να ζητήσει την αναβολή της εκδίκασης επικαλούμενος κυρίως ισχυρά κωλύματα με εν εξελίξει δίκες που παρίσταται. Έτσι δεν αναμένεται να προχωρήσει η διαδικασία ακόμη κι αν το δικαστήριο απορρίψει το αίτημα του κ. Κούγια, περισσότερο πιθανό θεωρείται να δώσει διακοπή σε άλλη δικάσιμο.

Η Ρούλα Πισπιρίγκου είναι υπόλογη για την δολοφονία της Τζωρτζίνας στις 29 Ιανουαρίου 2022 στο Νοσοκομείο Παίδων “Αγλαϊα Κυριακού” ,αλλά και για την απόπειρα δολοφονίας της πρωτότοκης κόρης της, στις 11 Απριλίου 2021.

Τότε, το παιδί που είχε εισαχθεί στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Πάτρας , χωρίς καμία παθολογική ένδειξη, είχε υποστεί καρδιακή ανακοπή, η οποία, σύμφωνα με το βούλευμα παραπομπής της κατηγορούμενης, ήταν αποτέλεσμα χορήγησης ισχυρής τοξικής ουσίας, πιθανότατα κεταμίνης, συμβάν που αντιμετωπίστηκε μετά από τεράστια προσπάθεια των γιατρών. 

Η Τζωρτζίνα επέζησε εκείνη την φορά, όμως είχε υποστεί υποξική – ισχαιμική εγκεφαλοπάθεια με αποτέλεσμα, σύμφωνα με την δικογραφία, «να μεταβληθεί από ένα υγιέστατο κοριτσάκι σε ένα ολοκληρωτικά ανάπηρο άτομο και “βάρος” πλέον για την καθημερινότητα και την εξέλιξη της ζωής της κατηγορουμένης, ιδίως μετά την ουσιαστική απομάκρυνση του πατέρα του, από αυτήν».

Η Τζωρτζίνα παράλληλα, βίωσε δυσβάστακτα, τραυματικά γεγονότα με τις απώλειες των δύο μικρότερων αδελφών της: πρώτη η 3,5 ετών Μαλένα τον Απρίλιο του 2019 στο Νοσοκομείο “Αγλαΐα Κυριακού” και μετά η μόλις έξι μηνών Ίριδα τον Μάρτιο του 2021 στο σπίτι της οικογένειας. Το μωρό κοιμόταν στο ίδιο δωμάτιο με την Τζωρτζίνα και φαίνεται να εξέπνευσε από ασφυκτικό θάνατο.

Η 34χρονη είναι κατηγορούμενη και για τους θανάτους των δύο μικρότερων κοριτσιών και εκκρεμεί η απολογία της.

Με την έναρξη της δίκης πάντως αναμένεται να δώσουν το παρών στο δικαστήριο περισσότεροι από 30 γιατροί και νοσηλευτές από τα νοσοκομεία, όπου χρειάστηκε να νοσηλευθεί το 9χρονο κορίτσι. Ειδικότερα, έχουν κληθεί γιατροί από το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο της Πάτρας, από το Νοσοκομείο του Ρίο, από το Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» και το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο.

Επιπλέον, παρόντες στο δικαστήριο θα είναι ιατροδικαστές και υπεύθυνοι τοξικολογικών εργαστήριων, οι οποίοι έχουν ασχοληθεί διεξοδικά με την πολύκροτη υπόθεση.

Η διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, από τη στιγμή που θα αρχίσει να μετρά, προβλέπεται πάντως να είναι μακρά, δεδομένου ότι έχουν κληθεί 53 μάρτυρες κατηγορίας, ενώ η πλευρά της κατηγορούμενης έχει προτείνει 20 μάρτυρες υπεράσπισης, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι ιατροδικαστές.

Η Ρούλα Πισπιρίγκου, η οποία από την πρώτη στιγμή επιμένει στην αθωότητά της τόσο για το θάνατο της Τζωρτζίνας, όσο και για τους θανάτους των δύο μικρότερων παιδιών της, της Μαλένας και της Ίριδας, για τους οποίους θα απολογηθεί την προσεχή Τετάρτη, θα προσπαθήσει να αντικρούσει τα επιστημονικά δεδομένα της υπόθεσης ισχυριζόμενη ότι την κεταμίνη δεν τη χορήγησε η ίδια, αλλά οι γιατροί.

UPDATE: Απορρίφθηκε το αίτημα του Αλέξη Κούγια για αναβολή της δίκης της Ρούλας Πισπιρίγκου.

«Πρώτο μέλημα του δικαστηρίου είναι η απονομή της Δικαιοσύνης. Έχουμε μία κατηγορούμενη που είναι κρατούμενη. Δεν σημαίνει ότι μπορεί να δοθεί αναβολή επειδή αργεί το 18μηνο ούτε ότι πρέπει να παραμείνει κρατούμενη ή να δικαστεί όταν πλησιάζει το 18μηνο», ανακοίνωσε η πρόεδρος του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου.

Νωρίτερα ο δικηγόρος Αλέξης Κούγιας είχε ζητήσει αναβολή, επικαλούμενος επαγγελματικά κωλύματα και λόγους υγείας.

«Βρίσκομαι στη δύσκολη θέση για προσωπικούς λόγους και υγείας και εργασίας να ζητήσω αναβολή. Έχω παραδώσει από την Πέμπτη δικόγραφο με δίκες στις οποίες μετέχω με 18μηνα και άλλα ζητήματα, όπως παραγραφές. Σήμερα έχω δίκη στο ΜΟΕ και στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων και στο ΜΟΔ. Αύριο έχω δίκη στη Σύρο, την Τετάρτη απολογείται η κα κατηγορουμένη για την άλλη υπόθεση κ.α. Τριάντα πέντε μικτά ορκωτά έχω μέχρι τον Απρίλιο. Έχω όμως και ζητήματα υγείας με θεραπείες μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.
Δεν υπάρχει θέμα 18μηνου, ούτε θα προβάλουμε αίτημα αντικατάστασης της προσωρινής κράτησης. Παράλληλα, βαίνει προς ολοκλήρωση η ανάκριση για τα άλλα δύο παιδιά. Υπάρχει ο κίνδυνος να διεξάγεται αυτή η δίκη και να εκκινήσει άλλη δίκη ή να συγκροτηθεί άλλο μικτό ορκωτό και να υπάρχουν αντιφατικές αποφάσεις. Ζητώ να αναβληθεί η υπόθεση σε ρητή δικάσιμο μετά τον Απρίλιο», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Κούγιας.

Η κατηγορούμενη οδηγήθηκε στο εδώλιο από πάνοπλους αστυνομικούς της ειδικής ομάδας μεταγωγών.

Στο δικαστήριο βρίσκονται, μεταξύ άλλων, ο εν διαστάσει σύζυγός της, Μάνος Δασκαλάκης, η μητέρα, η αδερφή και ο πατρός της Ρούλας Πισπιρίγκου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αποφυλάκιζεται ο Νίκος Μιχαλολιάκος

Ανάληψη ευθύνης για παρέμβαση σε εκδήλωση με ομιλητή τον Χρυσοχοΐδη

Θεσσαλονίκη: Σπασμένα και ξεριζωμένα δέντρα που είχαν φυτευτεί στη μνήμη των νεκρών των Τεμπών

Κατεδάφιση Σοβιετικού Μνημείου στην Ουκρανία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα