ΑΘΗΝΑ
09:27
|
08.05.2024
Παρασκευή και 13 στον Πολύχρωμο Πλανήτη ξαναζωντανεύουν προσωπογραφίες ανθρώπων που, βασανίστηκαν ή φονεύτηκαν εξαιτίας φύλου, καταγωγής, ή ιδεολογίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Όσοι γνώρισαν από τις κατά καιρούς εκθέσεις τα «Ματωμένα Πορτρέτα» του εικαστικού Δημήτρη Αστερίου θα έχουν την ερχόμενη Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου, την ευκαιρία να γνωρίσουν τον ίδιο τον δημιουργό και το βιβλίο που συνέγραψε μαζί με τον Απόστολο Θηβαίο.

Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει στις 20.00 το βράδυ στον «Πολύχρωμο Πλανήτη» (Αντωνιάδου 6, Αθήνα, έναντι πλαϊνής εισόδου ΑΣΟΕΕ, τηλ. 210-88.26.600) και θα ακολουθήσει συζήτηση για την αστυνομική αυθαιρεσία και βία, το ρατσισμό και την έμφυλη βία.

Τα «Ματωμένα Πορτρέτα» είναι προσωπογραφίες ανθρώπων που έδωσαν μάχη, βασανίστηκαν ή έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του φύλου, της καταγωγής, της ιδεολογίας ή της σεξουαλικής τους ταυτότητας και αποτελούν την άμεση αντίδραση του ζωγράφου Δημήτρη Αστερίου στη ρατσιστική βία και τον φασισμό που κατακλύζουν καθημερινά τη ζωή μας.

Με το πινέλο του ο Δημήτρης Αστερίου αποτύπωσε μοναδικά τα πορτρέτα θυμάτων βίας όπως οι:

Παύλος Φύσσας, Ζακ Κωστόπουλος, Ελένη Τοπαλούδη, Κατερίνα Γκουλιώνη, Μιχάλης Καλτεζάς, Καρολάιν Κράουτς, Νίκος Τεμπονέρας, Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, Γαρυφαλλιά Ψαρράκου, Σαχζάτ Λουκμάν, Βασίλης Μάγγος, Ζωή Δαλακλίδου, Άλεξ Μεσχισβίλι, Βαγγέλης Γιακουμάκης, Τζορτζ Φλόιντ, Κλοντιάν Ράσα, Ερατώ Μανωλακέλλη, Πναρ Γκιουλτεκίν, Νεκταρία Μαράκη, Νίκος Σαμπάνης, Άλκης Καμπανός κ.α.

Σχέδια σε άσπρο-μαύρο με τη χαρακτηριστική κόκκινη «ματωμένη» πινελιά, σύμβολο της απώλειας, τα οποία επιχειρούν να μας ευαισθητοποιήσουν ώστε να κρατήσουμε όλοι ζωντανούς στη μνήμη μας αυτούς τους ανθρώπους, συναισθανόμενοι την ευθύνη μας να υπερασπιστούμε το δικαίωμα κάθε πολίτη να ζει και να εκφράζεται ελεύθερα […]

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν και θα μιλήσουν οι: Γιάννης Μάγγος (πατέρας του Βασίλη Μάγγου), η Ελένη Κρεμαστιώτη (μητέρα θύματος γυναικοκτονίας), η Άννα Απέργη (Πρόεδρος του ΣΥΔ, μέλος της ΕΕΔΑ), ο Χάικ Κασαρντζιάν (σκηνοθέτης) και βεβαίως οι δημιουργοί του βιβλίου: Δημήτρης Αστερίου και Απόστολος Θηβαίος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μητέρες δολοφονημένων γυναικών μιλούν για τις γυναικοκτονίες

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Η Ράφα θα μετατραπεί σε νεκροταφείο

Στο Σύνταγμα την Παρασκευή οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ

Αττική Οδός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο ύψος του κόμβου Κηφισίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα