ΑΘΗΝΑ
19:37
|
28.04.2024
Εκατομμύρια Καλιφορνέζοι αναμένουν καταιγιστικές βροχοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους μέσ στις επόμενες ώρες και μέρες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Αμερικανοί θα θυμούνται το χειμώνα του 2022-2023 σαν έναν από τους πιο «σαρωτικούς» και καταστροφικούς από άποψη καιρικών φαινομένων.

Μετά από τις χιονοθύελλες και το πολικό ψύχος που έπληξε λίγο πριν τα Χριστούγεννα βορειανατολικές και μεσοδυτικές πολιτείες ήρθε η σειρά της Καλιφόρνιας να ζήσει το φαινόμενο του «ατμοσφαιρικού ποταμού»: Ένα ρεύμα που θα μεταφέρει σημαντικές ποσότητες υδρατμών από τον Ειρηνικό Ωκεανό στις δυτικές ακτές των ΗΠΑ με αποτέλεσμα καταρρακτώδεις βροχές που μπορεί μέσα σε λίγη ώρα να ανεβάσουν τη στάθμη των νερών στο έδαφος πάνω από 13 κ. εκατοστά.

Οι περισσότεροι από τους 39.000.000 κατοίκους της Καλιφόρνιας έχουν κληθεί (με δικά τους μέσα…) να πάρουν κάθε πιθανό μέτρο προστασίας ώστε να αντιμετωπίσουν τις επόμενες μέρες ισχυρές καταιγίδες και ανέμους που θα πνέουν με ταχύτητα 104 χλμ την ώρα.

Δώδεκα νεκροί πριν αρχίσουν οι βροχές…

Ήδη, οι θυελλώδεις άνεμοι που πνέουν κυρίως σε περιοχές της βόρειας Καλιφόρνιας έχουν προκαλέσει το θάνατο 12 ατόμων (ανάμεσά τους και ένα δίχρονο παιδί) από πτώσεις δέντρων, και άλλων βαριών αντικειμένων.

Λόγω των ισχυρών ανέμων έχουν προκληθεί εκτεταμένα προβλήματα και σε γραμμές ηλεκτροδότησης με αποτέλεσμα να είναι ήδη από σήμερα το πρωί χωρίς ρεύμα πάνω από 120.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Προβλήματα παρουσιάζονται και στις τηλεπικοινωνίες.

Οι αρχές πάντως προειδοποιούν ότι οι καταρρακτώδεις βροχές που αναμένεται μπορεί να προκαλέσουν πλημμύρες και κατολισθήσεις, ιδίως σε περιοχές όπου το έδαφος έχει διαβρωθεί από προηγούμενες βροχοπτώσεις και από τις εκατοντάδες δασικές πυρκαγιές.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Tα νομικά του σχεδίου Ανάν: Τι φοβερό μας μαθαίνουν για την Ελλάδα και την Κύπρο

Θεσσαλονίκη: Πολιορκία εκδήλωσης από αστυνομικές δυνάμεις

Δύο νεκροί από έκρηξη πυρομαχικών στο Ναχιτσεβάν του Αζερμπαϊτζάν

Γάζα: Ο αριθμός των νεκρών από τα ισραηλινά χτυπήματα πλησιάζει τους 34.500

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα