ΑΘΗΝΑ
13:39
|
27.05.2024
Οι ακροδεξιοί που στηρίζουν τη νέα κυβέρνηση δημιουργούν τη μία ένταση μετά την άλλη εκτοξεύοντας απειλές ακόμη και κατά του έως πρότινος πρωθυπουργού Γιαίρ Λαπίντ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εντείνονται μέρα με τη μέρα οι σφοδρές αντιπαραθέσεις ανάμεσα στα κόμματα της αντιπολίτευσης στο Ισραήλ και βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού της νέας κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπένζαμιν Νετανιάχου με ακροδεξιούς υπουργούς σε νευραλγικά πόστα.

Απόψε ο Ζβίκα Φόγκελ, ε.α. ταξίαρχος, που έχει εκλεγεί στη νέα 120μελή Κνέσετ με το ακροδεξιό κόμμα «Εβραϊκή Ισχύς» του υπουργού Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, κατηγόρησε τους ηγέτες κομμάτων της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένου του πρώην πρωθυπουργού Γιαίρ Λαπίντ, για… «προδοσία κατά του κράτους».

Ειδικότερα, ο Σβίγκα Φόγκελ ισχυρίστηκε πως ο πρώην πρωθυπουργός Γιαίρ Λαπίντ και ο πρώην υπουργός Άμυνας και αρχηγός του κόμματος «Εθνική Συμφωνία», Μπένι Γκαντς, «είναι οι πιο επικίνδυνοι άνθρωποι τώρα στο Ισραήλ» και πως θα έπρεπε «να συλληφθούν άμεσα», κατηγορώντας τους απροκάλυπτα για «προδοσία».

Η δήλωση του Φόγκελ που έγινε με αφορμή τις αντιδράσεις των περισσότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης ενάντια στην προσπάθεια της κυβέρνησης να ανατρέπει νόμους του κράτους με μία απλή πλειοψηφία στην βουλή (Κνέσετ) προκάλεσε, όπως αναμενόταν, τις έντονες αντιδράσεις όχι μόνον της αντιπολίτευσης αλλά και του πρωθυπουργού Νετανιάχου.

Ο πρώην υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντς κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Νετανιάχου πως οδηγεί το Ισραήλ «σε εμφύλιο πόλεμο».

Ο πρώην πρωθυπουργός Γιαίρ Λαπίντ κάλεσε τους υποστηρικτές του να βγουν στους δρόμους, εκτιμώντας πως κινδυνεύει η δημοκρατία στο Ισραήλ από ανθρώπους όπως ο Φόγκελ και ο Μπεν Γκβιρ που φοβερίζουν «να χρησιμοποιήσουν υδροβόλα κατά των διαδηλωτών μας και να συλλάβουν και να φυλακίσουν τον ίδιο και τον Γκαντς με την κατηγορία της «προδοσίας».

Επιπλέον, ο πρώην υπαρχηγός του ΓΕΣ Γαΐρ Γκόλαν πρότεινε στους πολίτες να προβούν σε ενέργειες πολιτικής ανυπακοής και ο πρώην επιτελάρχης του στρατού, Μοσέ Γιαλόν, που επίσης αντιτάσσεται στα σχέδια του κυβερνητικού συνασπισμού για ανατροπή νόμων με απλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, καλώντας τον αρχηγό της αστυνομίας να αψηφά τις εντολές που του δίνει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ.

Αρχικά ο Νετανιάχου επέλεξε να μην αντιδράσει. Διαπιστώνοντας ωστόσο στην πορεία πως το πράγμα έπαιρνε επικίνδυνες διαστάσεις εξέδωσε σύντομη ανακοίνωση επιβεβαιώνοντας πως επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ επισημαίνοντάς του πως «σε μία δημοκρατική χώρα οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης δεν συλλαμβάνονται, όπως δεν αποκαλούνται Ναζιστές οι υπουργοί της κυβέρνησης ούτε ενθαρρύνονται πράξεις πολιτικής ανυπακοής από τους πολίτες».

Στη συνέχεια προέβη σε ανάλογη δήλωση και ο υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, καλώντας άπαντες «από τη δεξιά και την αριστερά να ηρεμήσουν τα νερά» προσθέτοντας:

«Οι λέξεις έχουν τη σημασία τους και μπαίνουμε σε επικίνδυνο έδαφος. Ακόμη και σε περιόδους βαθιάς διαφωνίας, η δουλειά των ηγετών είναι να διατηρούν την εθνική ενότητα».

Τέλος, βουλευτές του δεξιού κόμματος Λικούντ του Νετανιάχου κάλεσαν τον ακροδεξιό υπουργό Εθνικής Άμυνας να επιβάλλει την τάξη στο κόμμα του κατηγορώντας τον πως «κάνει ζημιά» στην κυβέρνηση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Financial Times: Οι ΗΠΑ θέλουν να άρουν την απαγόρευση πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία

Το πυραυλικό «αντάρτικο» της Ουκρανίας και το φλερτ με τα πυρηνικά

Παπούα Νέα Γουινέα: Ζευγάρι επιβίωσε από την κατολίσθηση που έθαψε 2.000 ανθρώπους

Ισραήλ: Προς ψήφιση νομοσχέδιο για να χαρακτηριστεί η UNRWA «τρομοκρατική οργάνωση»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα