ΑΘΗΝΑ
03:20
|
20.04.2024
Οι εντάσεις έχουν προκύψει τους τελευταίους μήνες, καθώς ο Οργανισμός, σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται το Ερεβάν, διστάζει να καταδικάσει ανοιχτά την επιθετικότητα του Αζερμπαϊτζάν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Αρμενία δεν πρόκειται να εγκρίνει στρατιωτικά γυμνάσια του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν.

Όπως ανέφερε ο Αρμένιος πρωθυπουργός, ο υπουργός Άμυνας της χώρας έχει στείλει ήδη ειδοποίηση στο κοινό επιτελείο του CSTO, ότι «υπό τις παρούσες συνθήκες», το Ερεβάν δεν θεωρεί σκόπιμο να φιλοξενήσει ασκήσεις του Οργανισμού στην Δημοκρατία της Αρμενίας, για το τρέχον έτος.

Μια άσκηση του CSTO στην Αρμενία θα μπορούσε εκληφθεί ως απειλή από το ζεύγος Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν στην περιοχή, είπε ο Πασινιάν. «Θα έρθουν εδώ, θα πραγματοποιήσουν την άσκηση και μετά θα μείνουμε εμείς πρόσωπο με πρόσωπο με αυτήν την απειλή», τόνισε χαρακτηριστικά και ζήτησε από τον Οργανισμό να ξεκαθαρίσει τη ζώνη ευθύνης του στην περιοχή. «Απαιτούμε να καθορίσουν τη ζώνη ευθύνης του CSTO. Η απουσία απάντησής τους αποτελεί θεμελιώδες πρόβλημα για εμάς», τόνισε.

Οι εντάσεις στην συνεργατική σχέση στα πλαίσια του CSTO έχουν προκύψει τους τελευταίους μήνες, καθώς ο Οργανισμός, σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται το Ερεβάν, διστάζει να πάρει μια σαφή πολιτική θέση που να καταδικάζει ανοιχτά την επιθετική στάση του Αζερμπαϊτζάν.

Μιλώντας για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο Πασινιάν είπε ότι η Αρμενία εξέφρασε ανησυχία για τις ενέργειες των Ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων, αλλά δεν είναι επικριτική. «Πρέπει να καταλάβετε ότι το Αζερμπαϊτζάν είχε ξεκινήσει μια εκστρατεία κρατικής προπαγάνδας προκειμένου να δυσφημήσει τους Ρώσους ειρηνευτές», είπε.

«Ακόμα, όταν γεγονότα συνέβησαν στο χωριό Parukh και οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν εισήλθαν στη ζώνη ευθύνης των ειρηνευτικών δυνάμεων, δεν υπήρξε καμία αντίδραση από αυτούς. Υπήρξαν επίσης συμβάντα στο χωριό Khtsaberd, όπου η πλευρά του Αζερμπαϊτζάν συνέλαβε Αρμένιους πολίτες στη ζώνη ευθύνης των ειρηνευτικών δυνάμεων. Αρμένιοι πολίτες συνελήφθησαν επίσης στον διάδρομο του Λατσίν αφού πέρασε υπό τον έλεγχο των Ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων. Αυτά ζητήματα που πρέπει να απαντηθούν» τόνισε ο Αρμένιος πρωθυπουργός.

Νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές χερσαίες δυνάμεις θα συμμετάσχουν σε οκτώ διεθνείς ασκήσεις σε ρωσικά στρατιωτικά εδάφη το 2023, προσθέτοντας ότι Ρώσοι στρατιώτες θα συμμετάσχουν επίσης στην άσκηση ειρηνευτικού σώματος του CSTO στην Αρμενία.

Η αντίδραση της Μόσχας

O CSTO, που αποτελεί στρατιωτική συμμαχία μεταξύ έξι πρώην σοβιετικών χωρών – συγκεκριμένα της Ρωσίας, της Αρμενίας, της Λευκορωσίας, του Καζακστάν, του Κιργιστάν και του Τατζικιστάν, θα εξετάσει τη θέση της Αρμενίας, ήταν η πρώτη αντίδραση, της Μόσχας.

«Πρόκειται για μια μάλλον νέα θέση του Αρμένιου πρωθυπουργού. Πιστεύω ότι τα μέλη του CSTO θα παραμείνουν σε επαφή και θα διευκρινίσουν τις λεπτομέρειες της θέσης της Αρμενίας» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Σε κάθε περίπτωση, η Αρμενία είναι πολύ στενός μας σύμμαχος και θα συνεχίσουμε τον διάλογο, συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων που μοιάζουν πολύ περίπλοκα αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Με φορτωμένη ατζέντα, ο Λιβανέζος πρωθυπουργός στο Παρίσι

Ισραηλινή επίθεση στο Ιράν: Υποβαθμίζει η Τεχεράνη [upd]

«Καθαρή επιθετικότητα»: Αντιδράσεις στο βέτο των ΗΠΑ για την ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ

Πώς τοποθετείται στα διεθνή θέματα η «Εναλλακτική για τη Γερμανία»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα