ΑΘΗΝΑ
12:09
|
30.11.2023
Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Γεωργίας, η Ουκρανία δεν μπορεί να απαιτεί να της επιστραφούν όπλα που δεν έδωσε δωρεάν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Γεωργία δεν έλαβε δωρεάν αντιαεροπορικά συστήματα Buk από την Ουκρανία, αλλά μάλλον ως μέρος μιας συμφωνίας, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας της χώρας.

Η δήλωση ήρθε ως απάντηση σε Ουκρανό διπλωμάτη που ισχυρίστηκε ότι η Τιφλίδα αρνείται να επιστρέψει όπλα που της είχαν δοθεί από το Κίεβο το 2008.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο έκανε λόγο για «ανακριβείς πληροφορίες που διαδίδονται από ειδικούς ή μεμονωμένα μέσα ενημέρωσης» σχετικά με την παροχή συστημάτων Buk.

«Φαίνεται ότι η Ουκρανία παρέδωσε δωρεάν συστήματα αεράμυνας Buk στη Γεωργία, κάτι που δεν είναι αλήθεια», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η Γεωργία είχε λάβει τα συστήματα Buk το 2007 μέσω μιας αγοράς πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.

«Αυτό έγινε στο πλαίσιο μυστικής συμφωνίας, γι’ αυτό δεν μπορούμε να δώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες», εξήγησε.

Το υπουργείο Άμυνας πρόσθεσε ότι, ενώ η Γεωργία προσφέρει στην Ουκρανία ανθρωπιστική και διπλωματική υποστήριξη, η Τιφλίδα «έχει δηλώσει επανειλημμένα τη σαφή θέση της» σχετικά με τις αποστολές όπλων και αγαθών διπλής χρήσης στο Κίεβο.

«Η Γεωργία συνεχίζει σταθερά την ανθρωπιστική και πολιτική υποστήριξή της προς την Ουκρανία, με βάση τις δυνατότητες που διαθέτει. Μια ξεκάθαρη απόδειξη είναι οι τόνοι ανθρωπιστικού φορτίου που εστάλησαν και μεταξύ αυτών, τέλος, οι γεννήτριες που αγόρασαν και παραδόθηκαν στην Ουκρανία με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού. Όσον αφορά τη μεταφορά όπλων ή εξοπλισμού διπλής χρήσης στην Ουκρανία, η κυβέρνηση της Γεωργίας έχει επανειλημμένα εκφράσει ξεκάθαρη θέση για το θέμα».

Το γεωργιανό υπουργείο Άμυνας, σημείωσε επίσης ότι είχε πληρώσει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια το 2017 για να αγοράσει τα αντιαρματικά συστήματα Javelin από τις ΗΠΑ.

Η δήλωση του υπουργείου ήρθε ως απάντηση σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Yevropeyskaya Pravda (Ευρωπαϊκή Αλήθεια) τη Δευτέρα, στο οποίο ο Αντρέι Κασιάνοφ, επιτετραμμένος της Ουκρανίας στη Γεωργία, ισχυριζόταν ότι η Τιφλίδα αρνείται να παραδώσει τα συστήματα Buk, τα οποία πρότεινε ότι μεταφέρθηκαν από το Κίεβο στη Γεωργία κατά τη διάρκεια της σύγκρουσής της με τη Ρωσία το 2008.

Ο διπλωμάτης είπε ότι η Ουκρανία έχει επίσης ζητήσει από τη Γεωργία να της παράσχει αμερικανικούς αντιαρματικούς εκτοξευτές Javelin. Σύμφωνα με τον Κασιάνοφ, μια τέτοια κίνηση «όχι μόνο εγκρίθηκε από τις ΗΠΑ», αλλά η Τιφλίδα έχει λάβει επίσης πρόταση από την Ουάσιγκτον να συμπληρώσει το απόθεμά της σε Javelin «με νεότερα συστήματα».

Η Γεωργία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα στείλει όπλα στην Ουκρανία. Η Τιφλίδα αρνήθηκε επίσης να συμμετάσχει στις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση στη Ρωσία για τη σύγκρουση στην Ουκρανία, με το επιχείρημα ότι μια τέτοια στάση έρχεται σε αντίθεση με τα εθνικά συμφέροντα της χώρας.

Επιπλέον, η κυβέρνηση της Γεωργίας απορρίπτει τις εκκλήσεις που της απευθύνονται για άνοιγμα «δεύτερου μετώπου» κατά της Μόσχας στον Καύκασο. Τον Σεπτέμβριο, ο Φέντορ Βενισλάφσκι, ένας Ουκρανός βουλευτής, υποστήριξε ότι η Γεωργία έχει μια μοναδική ευκαιρία να ξαναπάρει τα εδάφη της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Όταν έκλαψε η Θάτσερ: Όλες οι «μεγάλες επενδύσεις» Μητσοτάκη σ’ ένα βίντεο του Κασσελάκη

Χάρη για απελευθέρωση δόθηκε στον αμφιλεγόμενο πρώην πρόεδρο του Περού, Αλμπέρτο Φουτζιμόρι

Ζαχάροβα: Βρισκόμαστε στα Σκόπια παρά «τις ίντριγκες των εχθρών»

Με αληθινά ζώα «στόλισε» δύο Χριστουγεννιάτικες φάτνες στον Βόλο ο Αχιλλέας Μπέος

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα