ΑΘΗΝΑ
13:46
|
22.11.2024
Το Ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ έκρινε πως η ισραηλινή NSO που κατασκευάζει το κατασκοπευτικό λογισμικό δεν χαίρει ασυλίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών επέτρεψε στην πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων WhatsApp να ασκήσει αγωγή κατά της NSO, η οποία κατασκευάζει το κατασκοπευτικό λογισμικό Pegasus, κρίνοντας αβάσιμους τους ισχυρισμούς της ισραηλινής εταιρείας ότι θα έπρεπε να αναγνωριστεί ως ξένη κυβερνητική εταιρεία και, ως εκ τούτου, να δικαιούται ασυλία βάσει της νομοθεσίας των ΗΠΑ, που περιορίζει τις αγωγές κατά ξένων χωρών.

Η meta, μητρική εταιρεία του WhatsApp, που κατηγορεί την NSO ότι διείσδυσε στους εξυπηρετητές της και μέσω της εφαρμογής WhatsApp εγκατέστησε το λογισμικό Pegasus σε κινητά τηλέφωνα 1.400 χρηστών εν αγνοία τους, χαιρέτισε την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

«Το spyware της NSO έχει επιτρέψει κυβερνοεπιθέσεις με στόχο ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων , δημοσιογράφους και κυβερνητικούς αξιωματούχους», ανέφερε η meta σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα. «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι δραστηριότητές τους παραβιάζουν τη νομοθεσία των ΗΠΑ και πρέπει να λογοδοτήσουν για τις παράνομες πράξεις τους».

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε προηγουμένως συστήσει στο δικαστήριο να απορρίψει την έφεση, με το υπουργείο Δικαιοσύνης να υποστηρίζει ότι «η NSO προφανώς δεν δικαιούται ασυλία».

Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ το 2021 έθεσε στη μαύρη λίστα την ισραηλινή εταιρεία για συνενοχή σε «διεθνική καταστολή», μια κίνηση που περιόρισε την πρόσβαση του Ομίλου NSO στην αμερικανική τεχνολογία.

Το WhatsApp έχει ισχυριστεί ότι τουλάχιστον 100 από τους στοχευμένους χρήστες που συνδέονται με τη μήνυσή του ήταν δημοσιογράφοι, ακτιβιστές δικαιωμάτων και μέλη της κοινωνίας των πολιτών.

Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2021 από 17 οργανισμούς μέσων ενημέρωσης, με επικεφαλής τη μη κερδοσκοπική δημοσιογραφική ομάδα Forbidden Stories, με έδρα το Παρίσι, διαπίστωσε ότι το spyware είχε χρησιμοποιηθεί σε απόπειρες και επιτυχημένες παραβιάσεις κινητών τηλεφώνων που ανήκαν σε δημοσιογράφους, κυβερνητικούς αξιωματούχους και ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον πλανήτη.

«Η σημερινή απόφαση ανοίγει το δρόμο για μηνύσεις από τις εταιρείες τεχνολογίας καθώς και για μηνύσεις από δημοσιογράφους και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουν πέσει θύματα επιθέσεων spyware», δήλωσε η Carrie DeCell, ανώτερη δικηγόρος στο Ινστιτούτο Knight First Amendment που εκπροσωπεί δημοσιογράφους σε ξεχωριστή αγωγή που έχουν καταθέσει κατά του Ομίλου NSO.

Ο Όμιλος NSO έχει επίσης μηνυθεί από την κατασκευάστρια εταιρεία του iPhone, Apple, η οποία τον κατηγορεί ότι παραβίασε τους όρους χρήσης και τη συμφωνία των υπηρεσιών της, παραβιάζοντας τα προϊόντα της, αποκαλώντας τους υπαλλήλους της NSO «ανήθικους μισθοφόρους του 21ου αιώνα».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Αυστραλία απορρίπτει τον ισχυρισμό του Μασκ ότι σχεδιάζει έλεγχο της πρόσβασης στο διαδίκτυο

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην Κω

Συμπαράσταση της ΟΚΔΕ στον Νίκο Ρωμανό: Να σταματήσει η «στημένη» δίωξη

Το BDS Greece καλεί την Ελλάδα να μην αγοράσει το Iron Dome από το Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα