ΑΘΗΝΑ
07:42
|
28.04.2024
Οι συγκρούσεις σημειώθηκαν στη Χουλιάκα, πόλη του νότιου Περού, και άφησαν πίσω τους 68 τραυματίες. Ανάμεσα στα θύματα υπάρχουν τουλάχιστον 2 έφηβοι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τουλάχιστον 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία στο νότιο Περού, ανακοίνωσε τη Δευτέρα 9/1 το γραφείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων της χώρας. Πρόκειται για τη φονικότερη μέχρι στιγμής ημέρα των διαδηλώσεων με αίτημα την προκήρυξη πρόωρων εκλογών και την απελευθέρωση του φυλακισμένου πρώην προέδρου, Πέδρο Καστίγιο.

Οι συγκρούσεις σημειώθηκαν στη Χουλιάκα, μια πόλη κοντά στις όχθες της λίμνης Τιτικάκα στην περιοχή Πούνο του νότιου Περού, και άφησαν 68 τραυματίες, είπε ο Χένρι Ρεμπάζα, στέλεχος του υπουργείου Υγείας του Πούνο, στο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι TV Peru. Στους νεκρούς περιλαμβάνονται τουλάχιστον δύο έφηβοι, σύμφωνα με το Υπουργείο.

Μερικά από τα πτώματα είχαν τραύματα από σφαίρες, είπε ο περιφερειακός διευθυντής υγείας του Πούνο, Ισμαήλ Κορνέτζο, στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό RPP.

Οι τελευταίες απώλειες ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών από τις αντικυβερνητικές συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας σε 39 από τότε που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις στις αρχές Δεκεμβρίου μετά την απομάκρυνση και τη σύλληψη του Καστίγιο λίγο αφότου προσπάθησε να διαλύσει το Κογκρέσο.

Ο Καστίγιο εκτίει 18 μήνες προφυλάκιση με την κατηγορία της εξέγερσης, την οποία αρνείται.

Ο Ρεμπάζα δήλωσε επίσης στην τηλεόραση του Περού ότι 28 τραυματίες αστυνομικοί δεν μπορούν να απομακρυνθούν από το αεροδρόμιο της Χουλιάκα. Ο πρωθυπουργός του Περού Αλμπέρτο Οταρόλα δήλωσε ότι χιλιάδες διαδηλωτές προσπάθησαν να εισβάλουν στο αεροδρόμιο.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας στη Χουλιάκα, ένας αυτόπτης μάρτυρας κατέγραψε για το πρακτορείο Reuters πλάνα με πυροβολισμούς και καπνό στους δρόμους καθώς οι διαδηλωτές κρύβονταν πίσω από μεγάλες μεταλλικές πλάκες και οδικές πινακίδες και πετούσαν πέτρες στην αστυνομία χρησιμοποιώντας αυτοσχέδιες σφεντόνες.

Άλλα πλάνα έδειξαν ανθρώπους να χορηγούν καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση σε έναν άνδρα που ήταν ακίνητος στο έδαφος με ένα αιματοβαμμένο πουλόβερ και άτομα με σοβαρά τραύματα σε μια κατάμεστη αίθουσα αναμονής νοσοκομείου. Μια γυναίκα είπε στο Reuters ότι ο συγγενής τους χτυπήθηκε με σφαίρα, ενώ έκανε μια βόλτα με έναν φίλο που έμενε εκεί κοντά.

«Θέλω να καλέσω την κεντρική κυβέρνηση να απαντήσει το εξής: Πώς μπορούμε να έχουμε τόσους πολλούς νεκρούς;» είπε ο Χόρχε Σοτομαγιόρ Περάλες, επικεφαλής του τμήματος εντατικής θεραπείας σε νοσοκομείο της Χουλιάκα.

Το γραφείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Περού, γνωστό ως Γραφείο Διαμεσολαβητή, ζήτησε από την αστυνομία να συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα για τη χρήση βίας και τη διερεύνηση των θανάτων, ενώ προέτρεψε τους διαδηλωτές να μην επιτίθενται σε ιδιωτικές ιδιοκτησίες ή να εμποδίζουν την κυκλοφορία ασθενοφόρων.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο Διαμεσολαβητής είπε ότι ένα νεογέννητο βρέφος πέθανε ενώ μεταφερόταν από την πόλη Χουνγκούγιο, νοτιοανατολικά της Χουλιάκα, σε ένα τοπικό νοσοκομείο με το ασθενοφόρο να έχει καθυστερήσει λόγω αποκλεισμού του δρόμου.

Οι διαμαρτυρίες με αίτημα τις πρόωρες εκλογές και την απελευθέρωση του Καστίγιο ξεκίνησαν ξανά την περασμένη εβδομάδα μετά από μια αργία. Οι διαδηλωτές ζητούν επίσης την παραίτηση της νέας προέδρου Ντίνα Μπολουάρτε, το κλείσιμο του Κογκρέσου και αλλαγές στο Σύνταγμα.

Μιλώντας σε μια συνάντηση «εθνικής συμφωνίας» νωρίτερα τη Δευτέρα με εκπροσώπους από τις περιφέρειες της χώρας και διάφορους πολιτικούς θεσμούς, η Μπολουάρτε είπε ότι δεν μπορεί να ικανοποιήσει ορισμένα από τα βασικά αιτήματα των διαδηλωτών. Κάλεσε τους πολίτες να «σκεφτούν». «Το μόνο πράγμα που είχα στα χέρια μου ήταν να προχωρήσω τις εκλογές, τις οποίες έχουμε ήδη προτείνει», τόνισε η νέα πρόεδρος του Περού. «Αυτό που ζητάτε είναι πρόσχημα για να συνεχίσετε να δημιουργείτε χάος στις πόλεις», πρόσθεσε.

Η Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Περού από την ερχόμενη Τετάρτη έως την Παρασκευή, θα επισκεφθεί τη Λίμα και άλλες πόλεις για να αξιολογήσει την κατάσταση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα