ΑΘΗΝΑ
19:59
|
24.04.2024
Το Soyuz MS-23 θα ταξιδέψει νωρίτερα στον ISS για να φέρει πίσω στη Γη δύο Ρώσους κοσμοναύτες και έναν κοσμοναύτη της NASA.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το ρωσικό διαστημικό σκάφος Soyuz MS-23 θα ταξιδέψει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) χωρίς πλήρωμα, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εκκένωση των Ρώσων κοσμοναυτών Ντμίτρι Πετέλιν και Σεγκέι Προκόπιεφ, καθώς και του αστροναύτη της NASA Φραν Ρούμπιο από την τροχιά, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της Roscosmos, Γιούρι Μπορίσοφ.

Οι Πετέλιν, Προκόπιεφ και Ρούμπιο, που βρίσκονται στο σταθμό από τον Σεπτέμβριο, δεν μπόρεσαν να επιστρέψουν στο σπίτι τους, όπως είχε προγραμματιστεί, λόγω διαρροής ψυκτικού υγρού που ανακαλύφθηκε πριν μερικές εβδομάδες στο διαστημικό σκάφος Soyuz MS-22. Οι αυξανόμενες θερμοκρασίες στο διαστημικό σκάφος, που προσδέθηκε στον ISS, σταθεροποιήθηκαν γρήγορα από το πλήρωμα, αλλά το πλοίο εξακολουθούσε να θεωρείται μη ασφαλές για να μεταφέρει τους τρεις κοσμοναύτες πίσω στη Γη.

«Η Κρατική Επιτροπή αποφάσισε να εκτοξεύσει το διαστημόπλοιο Soyuz MS-23 στις 20 Φεβρουαρίου 2023 σε μη επανδρωμένη λειτουργία», ανακοίνωσε ο Μπορίσοφ, προσθέτοντας ότι το πλοίο θα παραδώσει το προβλεπόμενο φορτίο του στο διαστημικό σταθμό.

Αυτό σημαίνει ότι η εκτόξευση του Soyuz MS-23, το οποίο είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει την αποστολή 188 ημερών τον Μάρτιο, μεταφέρεται σε προγενέστερη ημερομηνία.

Ένα σχέδιο εκτόξευσης με τουλάχιστον ένα κοσμοναύτη εντός του Soyuz MS-23 είχε συζητηθεί, αλλά τελικά απορρίφθηκε, καθώς θα χρειαζόταν περισσότερος χρόνος για την παροχή πρόσθετης εκπαίδευσης στον κοσμοναύτη και για να γίνουν τροποποιήσεις στο διαστημόπλοιο, εξήγησε ο επικεφαλής της υπηρεσίας.

Όσο για το Soyuz MS-22, οι ειδικοί έχουν αποφασίσει ότι πρόκειται να επιστρέψει στη Γη με μη επανδρωμένο τρόπο, αποκάλυψε.

Ωστόσο, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί πριν από την άφιξη του Soyuz MS-23 στον σταθμό, συνέχισε ο Μπορίσοφ, καθώς το σκάφος Soyuz MS-22 μπορεί να χρειαστεί ακόμα για την εκκένωση του πληρώματος σε περίπτωση «ιδιαίτερα κρίσιμης κατάστασης» στον σταθμό.

Προκειμένου οι Πετέλιν, Προκόπιεφ και Ρούμπιο να επιστρέψουν στη Γη με το Soyuz MS-22, είπε ο Μπορίσοφ, η διαμονή τους στον ISS θα έπρεπε να παραταθεί.

Η NASA «συμφώνησε με τα συμπεράσματα της [ρωσικής] επιτροπής και επιβεβαίωσε την ετοιμότητά της να παράσχει την απαραίτητη βοήθεια», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της Roscosmos επεσήμανε επίσης ότι μελέτες από Ρώσους ειδικούς αποκάλυψαν ότι η διαρροή στο Soyuz MS-22 δεν είχε καμία σχέση με ελαττωματικά μέρη, αλλά ήταν αποτέλεσμα «σύγκρουσης με [ένα] στοιχείο διαστημικών απορριμμάτων έως και ενός χιλιοστού σε μέγεθος με ταχύτητα 7.000 μέτρων το δευτερόλεπτο».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σύστημα κινητής τηλεφωνίας στη Σελήνη σχεδιάζει η NASA με τη Nokia

Το TikTok προειδοποιεί ότι η απαγόρευση των ΗΠΑ «θα καταπατούσε την ελευθερία του λόγου»

Θεραπεύτηκε από τη Μεσογειακή Αναιμία 39χρονος εκπαιδευτικός στο Παπανικολάου

Επίθεση χάκερ Anonymous κατά του στρατού του Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα