ΑΘΗΝΑ
04:47
|
20.04.2024
Η Σουηδία προετοιμάζει νομοθεσία που θα επιτρέψει την κατασκευή περισσότερων πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας για να ενισχύσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στη σκανδιναβική χώρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Σουηδία προετοιμάζει νομοθεσία που θα επιτρέψει την κατασκευή περισσότερων πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας, προκειμένου να ενισχύσει την ηλεκτροπαραγωγή και την ενεργειακή ασφάλεια στη σκανδιναβική χώρα, δήλωσε σήμερα Τετάρτη ο πρωθυπουργός Ούλφ Κρίστερσον.

Ο Κρίστερσον έχει καταστήσει την επέκταση της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας βασικό στόχο για τη δεξιά κυβέρνησή του, επιδιώκοντας να αντιστρέψει μια διαδικασία σταδιακού κλεισίματος πολλών αντιδραστήρων τις τελευταίες δύο δεκαετίες και στροφής περισσότερο σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με αποτέλεσμα να υπάρχουν προβλήματα στα αποθέματα.

Το ενεργειακό μείγμα της Σουηδίας αποτελείται κυρίως από πυρηνικές, υδροηλεκτρικές και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ενώ μέχρι στιγμής έχει επηρεαστεί λιγότερο από την αναταραχή λόγω της αντιπαράθεσης της Ρωσίας με τη Δύση, οι τιμές του ηλεκτρισμού έχουν ανέβει και παραμένουν ασταθείς από τον περασμένο Φλεβάρη.

Η προτεινόμενη νέα νομοθεσία, η οποία μένει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο, θα επιτρέψει την κατασκευή νέων αντιδραστήρων σε αρκετές τοποθεσίες σε ολόκληρη τη Σουηδία και αναμένεται να ξεκινήσει να εφαρμόζεται από τον Μάρτιο του επόμενου έτους.

«Έχουμε προφανή ανάγκη για περισσότερη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στη Σουηδία», είπε ο Κρίστερσον κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Αυτό που κάνουμε σήμερα είναι να αλλάξουμε τη νομοθεσία για να επιτρέψουμε την κατασκευή περισσότερων πυρηνικών αντιδραστήρων σε περισσότερα μέρη». πρόσθεσε.

Η νέα νομοθεσία θα καταργήσει τους υφιστάμενους κανόνες που περιορίζουν τον συνολικό αριθμό αντιδραστήρων σε δέκα και απαγορεύουν την κατασκευή νέων σε άλλες τοποθεσίες από εκείνες που υπάρχουν σήμερα, ανοίγοντας την πόρτα για την κατασκευή μικρότερων αντιδραστήρων που πολλοί θεωρούν ως την πιο οικονομική επιλογή.

Οποιαδήποτε επέκταση της πυρηνικής ενέργειας στη Σουηδία θα μπορούσε να διαρκέσει πολλά χρόνια δεδομένης της πολυπλοκότητας τέτοιων έργων, ενώ η ζήτηση ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί απότομα τα επόμενα χρόνια.

Η Σουηδία διαθέτει επί του παρόντος έξι αντιδραστήρες σε λειτουργία, τους μισούς από αυτούς που είχε κάποτε, και το προσωρινό κλείσιμο για συντήρηση ορισμένων από αυτούς συνέβαλε στην αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας στη σκανδιναβική χώρα τους τελευταίους μήνες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα