ΑΘΗΝΑ
20:55
|
07.05.2024
Χρήματα που δίνονταν για αναλώσιμα γραφείου χρησιμοποιήθηκαν για αγορά μετοχών πολεμικών βιομηχανιών από το συνταξιοδοτικό ταμείο του ευρωκοινοβουλίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μετοχές πολεμικών βιομηχανιών κατείχε το εθελοντικό ταμείο συνταξιοδότησης του ευρωκοινοβουλίου σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του EUObserver που δημοσιεύτηκε στις 10 του μήνα.

Όπως επισημαίνεται, μηνιαίες αποζημιώσεις που δίνονταν σε ευρωβουλευτές για να πληρώσουν εξοπλισμό και αναλώσιμα γραφείου χρησιμοποιήθηκαν για αγορά μετοχών πολεμικών βιομηχανιών, εταιριών κπανού, βιομηχανίες εκμετάλλευσης ορυκτών και υδρογονανθράκων ώστε να χρηματοδοτηθεί εν μέρει το υπερχρεωμένο συνταξιοδοτικό ταμείο του σώματος.

Ανάμεσά τους είναι γνωστές αμερικανικές πολεμικές βιομηχανίες όπως οι εταιρίες Raytheon, Honeywell International και Textron Inc.

Στοιχεία του EuObserver αναφέρουν πως το 2008 το συνταξιοδοτικό ταμείο δαπάνησε χρήματα για την αγορά 14.999 μετοχών της  Raytheon με χρηματιστηριακή αξία αγοράς 547.000 δολαρίων και 27.000 μετοχές της (επίσης αμερικανικής πολεμικής βιομηχανίας) Honeywell χρηματιστηριακής αξίας 637.000 δολαρίων.

Όπως φαίνεται ποσά που δίνονται στους ευρωβουλευτές, για να πληρώσουν για προμήθειες γραφείου, για πολλά χρόνια είχαν χρησιμοποιηθεί για την χρηματοδότηση του εθελοντικού ταμείου που αγόραζε μετοχές στις βιομηχανίες όπλων, καπνού, εξόρυξης και ορυκτών καυσίμων.

Μαζί με την Aerojet General, η Honeywell International ανέπτυξε τα πυρομαχικά συνδυασμένων αποτελεσμάτων CBU-87, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ευρέως στην καταιγίδα της ερήμου των ΗΠΑ στις αρχές της δεκαετίας του 1990 με καταστροφικά αποτελέσματα.

Οι συντάκτες του ρεπορτάζ δεν κατάφεραν να επιβεβαιώσουν εάν το ταμείο εξακολουθεί να κατέχει τα παραπάνω μερίδια μετοχών καθώς οι πληροφορίες που εξασφάλισαν φθάνουν μέχρι το 2010.

Το ταμείο πάντως δεν φαίνεται να σώζεται ούτε με τις χιλιάδες μετοχές εμπόρων όπλων, καπνού και ορυκτών. Αναμένεται να καταρρεύσει μεταξύ του 2024, του έτους των ευρωεκλογών, και του 2026.

Το εθελοντικό συνταξιοδοτικό ταμείο είναι μια μη κερδοσκοπική ένωση που διέπεται από τη νομοθεσία του Λουξεμβούργου. Είναι ένα τρίτο μέρος διαφορετικό από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι ευρωβουλευτές χρειάστηκε να πληρώσουν στο ταμείο μόνο για δύο χρόνια για να λάβουν σύνταξη. Για κάθε 1.000 ευρώ που καταβλήθηκε σε αυτό, το κοινοβούλιο της ΕΕ συνεισέφερε 2.000 ευρώ.

Μεταξύ των μεγαλύτερων υπερασπιστών της μυστικότητας πίσω από το μηνιαίο επίδομα είναι ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Rainer Wieland.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στους 90 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες στη Βραζιλία

Η «πατριωτική» εκστρατεία της Μελόνι κατά των αμβλώσεων ξεκίνησε

Διπλές εκλογές αύριο στη Βόρεια Μακεδονία

Η SBU ισχυρίζεται ότι απέτρεψε σχέδιο δολοφονίας του Ουκρανού προέδρου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα