ΑΘΗΝΑ
02:47
|
19.04.2024
Ο αμφιλεγόμενος καθολικός κληρικός, τρίτος τη τάξει στο Βατικανό, είχε καταδικαστεί για σεξουαλική κακοποίηση σε βάρος δύο 13χρονων αγοριών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο καρδινάλιος Τζορτζ Πελ, ο υψηλόβαθμος Αυστραλός καθολικός κληρικός και η υψηλότερη προσωπικότητα της Εκκλησίας που φυλακίστηκε ποτέ για σεξουαλικά αδικήματα, πέθανε στη Ρώμη σε ηλικία 81 ετών, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του κλήρου.

«Με μεγάλη θλίψη μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η αυτού εξοχότητα, ο καρδινάλιος Τζορτζ Πελ, πέθανε στη Ρώμη τις πρώτες πρωινές ώρες», ανέφερε ο Αυστραλός αρχιεπίσκοπος Άντονι Φίσερ σε ανακοίνωσή του που έδωσε στη δημοσιότητα το Γαλλικό Πρακτορείο. «Η είδηση αυτή προκαλεί μεγάλο σοκ σε όλους μας», πρόσθεσε ο αρχιεπίσκοπος Φίσερ, καλώντας τους πιστούς να «προσευχηθούν για την ανάπαυση της ψυχής του καρδινάλιου Πελ».

Σύμφωνα με τον επίσημο ειδησεογραφικό ιστότοπο Vatican News, ο Τζορτζ Πελ απεβίωσε εξαιτίας «επιπλοκών επέμβασης στον γοφό» στην οποία είχε υποβληθεί.

Ο Καρδινάλιος Πελ υπηρέτησε ως Αρχιεπίσκοπος τόσο της Μελβούρνης όσο και του Σίδνεϊ πριν γίνει ένας από τους κορυφαίους βοηθούς του Πάπα Φραγκίσκου του Α΄. Κλήθηκε στη Ρώμη το 2014 για να τακτοποιήσει τα οικονομικά του Βατικανού και συχνά χαρακτηριζόταν ως ο τρίτος τη τάξει αξιωματούχος της Καθολικής Εκκλησίας.

Όμως το 2017 αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη θέση του και να επιστρέψει στην Αυστραλία προκειμένου να δικαστεί με την κατηγορία ότι είχε κακοποιήσει δύο αγόρια ενώ ήταν Αρχιεπίσκοπος Μελβούρνης τη δεκαετία του 1990.

Ο καρδινάλιος Πελ, ο οποίος πάντα υποστήριζε την αθωότητά του, καταδικάστηκε σε έξι χρόνια κάθειρξη αλλά πέρασε μόνο 13 μήνες στη φυλακή, καθώς το 2020 το Ανώτατο Δικαστήριο της Αυστραλίας ακύρωσε την καταδίκη του.

Ωστόσο, μια πολιτική αγωγή – που ξεκίνησε από τον πατέρα ενός παιδιού που οι εισαγγελείς ισχυρίστηκαν ότι κακοποιήθηκε από τον Καρδινάλιο Πελ – είναι ακόμη σε εξέλιξη.

Εν τω μεταξύ, μια έρευνα ορόσημο διαπίστωσε ότι ο Καρδινάλιος Πελ γνώριζε για πολλές περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από ιερείς στην Αυστραλία ήδη από τη δεκαετία του 1970, αλλά δεν έλαβε κανένα μέτρο. Μια σχετική επιτροπή μετά από εργασίες ετών και χιλιάδες συνεντεύξεις έδωσε στην δημοσιότητα τα στοιχεία για τις κακοποιήσεις, τα οποία ο καρδινάλιος αρνήθηκε ως ανυπόστατα.

Ο Αρχιεπίσκοπος της Μελβούρνης Πίτερ Κομενσόλι απέτισε φόρο τιμής στον καρδινάλιο Πελ ως «έναν πολύ σημαντικό και ισχυρό ηγέτη της Εκκλησίας», ενώ ο Αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζε είπε ότι ο θάνατός του αποτελεί «σοκ για πολλούς».

Ο πρώην πρωθυπουργός Τόνι Άμποτ επαίνεσε τον κληρικό ως «άγιο για την εποχή μας» και «έμπνευση για τους αιώνες», λέγοντας ότι οι κατηγορίες που είχε αντιμετωπίσει ήταν «μια σύγχρονη μορφή σταύρωσης».

Αλλά ο Στιβ Δημόπουλος – υπουργός της κυβέρνησης στην πολιτεία της Βικτώριας από όπου κατάγονταν ο Καρδινάλιος – ήταν μεταξύ εκείνων που εξέφρασαν ανάμεικτα συναισθήματα.

«Σήμερα είναι ήταν μια πολύ δύσκολη μέρα για την οικογένεια και τους αγαπημένους του καρδινάλιου, αλλά και για τους επιζώντες και τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και τις οικογένειές τους και οι σκέψεις μου είναι μαζί τους», είπε.

Ο καρδινάλιος ήταν μια πολωτική φιγούρα, τόσο στην Αυστραλία όσο και στο εξωτερικό, κάτι που παραδέχονταν και ο ίδιος.

Έγινε γνωστός στην Εκκλησία ως ισχυρός υποστηρικτής των παραδοσιακών καθολικών αξιών, συχνά υιοθετώντας συντηρητικές απόψεις και υπερασπιζόμενος την ιερατική αγαμία.

Με πληροφορίες από BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το WFP έστειλε στη Γάζα κονσέρβες με…σκουλήκια

Βρέθηκε η 16χρονη Χριστίνα που είχε χαθεί στη Θεσσαλονίκη

Σε λάθος κατεύθυνση η χώρα λέει το 68% των Ελλήνων, αλλά το 32,3% ψηφίζει… ΝΔ

Οι εποχικοί πυροσβέστες εκπέμπουν SOS για τα ενοίκια-φωτιά στα νησιά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα