ΑΘΗΝΑ
01:11
|
13.05.2024
Στη συνάντηση συμμετείχαν οι επίτροποι ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Τουρκίας, καθώς και ο πρόεδρος του τουρκικού κοινοβουλίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Διαμεσολαβητές από τη Ρωσία, την Ουκρανία και την Τουρκία συναντήθηκαν σήμερα στην Άγκυρα, όπου πραγματοποίησαν αρκετούς γύρους συνομιλιών.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της σύσκεψης «Το Μέλλον των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στον 21ο αιώνα», κατά την οποία η Ρωσίδα επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Τατιάνα Μοσκάλκοβα, είχε αρχικά μια πρόσωπο με πρόσωπο συζήτηση με τον Ουκρανό ομόλογό της, Ντμίτρι Λούμπινετς, προτού συμμετάσχουν ο Τούρκος ομόλογός τους, Σερέφ Μαλκότς, και ο πρόεδρος του τουρκικού κοινοβουλίου, Μουσταφά Σεντόπ.

Οι αξιωματούχοι συζήτησαν επίσης ένα «ευρύ φάσμα ανθρωπιστικών προβλημάτων και ζητημάτων που σχετίζονται με την παροχή βοήθειας σχετιζόμενης με τα ανθρώπινα δικαιώματα» στους πολίτες των δύο εμπόλεμων χωρών, έγραψε ο Λούμπινετς στο Facebook μετά τη συνάντηση.

Η Μοσκάλκοβα έγραψε στο κανάλι της στο Telegram ότι η Ρωσία και η Ουκρανία συμφώνησαν να συνεχίσουν να παρέχουν αμοιβαία βοήθεια στους πολίτες και των δύο χωρών και πως θα συνεχίσουν να συνεργάζονται για την ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου. Πρόσθεσε ότι οι δύο πλευρές θα συνεργαστούν επίσης για την εύρεση αγνοουμένων, σημειώνοντας ότι 22 άνθρωποι έχουν ήδη βρεθεί χάρη σε αυτή τη συνεργασία και κάποιοι έχουν ήδη επιστρέψει στα σπίτια τους.

Δήλωσε επίσης πως η Ρωσία και η Ουκρανία συμφώνησαν σε μια ανταλλαγή 40 αιχμαλώτων πολέμου για κάθε πλευρά και πως ζήτησε από τον Λούμπινετς να βοηθήσει τους Ουκρανούς πολίτες που θέλουν να επισκεφθούν συγγενείς τους στη Ρωσία.

Η Ρωσίδα διαμεσολαβήτρια σημείωσε επίσης ότι η τριμερής συζήτηση έθιξε τη σημασία της καθιέρωσης κατάπαυσης του πυρός, την οποία χαρακτήρισε «απαραίτητη προϋπόθεση για την πρόληψη των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Για το σκοπό αυτό, η Μοσκάλκοβα ζήτησε προσωπικά από τον Μουσταφά Σεντόπ να σταματήσει την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία, η οποία, όπως είπε, χρησίμευσε μόνο στην περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης στη χώρα.

Μετά τις συνομιλίες, η Μοσκάλκοβα είπε στο πρακτορείο ειδήσεων TASS ότι σκοπεύει να συναντηθεί ξανά με τον Ουκρανό ομόλογό της στο περιθώριο της διάσκεψης, η οποία συνεχίζεται αύριο. Σημείωσε ότι Ρωσία και Ουκρανία συνεχίζουν να συνεργάζονται σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τόνισε τη σημασία της διατήρησης τέτοιων επαφών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γάζα: Η Χαμάς επικρίνει τον Μπάιντεν για τη σύνδεση της εκεχειρίας με την απελευθέρωση ομήρων

Γεωργία: Προς έγκριση το νομοσχέδιο για «ξένους πράκτορες» παρά τις αντιδράσεις

Μπλίνκεν: Μια ισραηλινή επίθεση στη Ράφα δεν θα εξαλείψει τη Χαμάς

Μεγάλη πυρκαγιά στον Δυτικό Καναδά ωθεί χιλιάδες κατοίκους να εκκενώσουν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα