ΑΘΗΝΑ
01:02
|
25.04.2024
Αναστατωμένη η χώρα μετά τις πρόσφατες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις όπου βανδαλίστηκαν κεντρικά διοικητικά κτίρια. Δεκάδες συλλήψεις και προσαγωγές διαδηλωτών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βραζιλίας διέταξε τη σύλληψη του πιο πρόσφατου αρχηγού δημόσιας ασφάλειας της πρωτεύουσας, αφού υποστηρικτές του δεξιού πρώην προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου εισέβαλαν σε μια σειρά από διοικητικά κτίρια της χώρας.

Ο δικαστής Αλεσάντε Ντι Μοράες διέταξε τη σύλληψη του Άντερσον Τόρες, ο οποίος ήταν υπουργός Δικαιοσύνης του Μπολσονάρου πριν αναλάβει αυτό τον μήνα ως επικεφαλής δημόσιας ασφάλειας για τη Μπραζίλια, όπου χιλιάδες διαδηλωτές βανδάλισαν το Ανώτατο Δικαστήριο, το Κογκρέσο και τα προεδρικά γραφεία την περασμένη Κυριακή.

Ο Τόρες, ο οποίος απομακρύνθηκε από τα καθήκοντά του την Κυριακή, δεν βρισκόταν στην πόλη όταν σημειώθηκαν οι ταραχές, αφού είχε ταξιδέψει στη Φλόριντα νωρίτερα αυτό τον μήνα. Σε μια ανάρτησή του στο Twitter την Τρίτη, είπε ότι θα επιστρέψει στη Βραζιλία από το Ορλάντο, όπου έκανε διακοπές με την οικογένειά του, και θα παραδοθεί στη δικαιοσύνη. Εκεί στο Ορλάντο «πέταξε» προ ημερών και ο Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Ο Μοράες ζήτησε επίσης τη σύλληψη του Φάμπιο Αουγκούστο Βιέιρα, του επικεφαλής της στρατιωτικής αστυνομίας της Μπραζίλια, ενός από τους αρκετούς αξιωματούχους, που είναι υπεύθυνοι για την προστασία βασικών κυβερνητικών κτιρίων της πρωτεούσας της Βραζιλίας.

Στο ένταλμα σύλληψης, ο Μοράες ανέφερε την αποτυχία τους να διασφαλίσουν την ανάπτυξη επαρκών δυνάμεων ασφαλείας. Πρόσθεσε επίσης ότι επέτρεψαν την είσοδο στην πόλη υποστηρικτών του πρώην Προέδρου με περισσότερα από 100 λεωφορεία και την αποτυχία τους να κλείσουν ένα στρατόπεδο, στο οποίο οι οπαδοί του Μπολσονάρου συγκεντρώνονταν εδώ και μήνες.

«Σε μια τόσο ευαίσθητη στιγμή για τη δημοκρατία της Βραζιλίας, στην οποία πραγματοποιούνται αντιδημοκρατικές διαδηλώσεις όλη την ημέρα, με την κατάληψη στρατιωτικών κτιρίων σε ολόκληρη τη χώρα και στη Μπραζίλια, δεν μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει τη δικαιολογία της άγνοιας ή της ανικανότητας», είπε ο Μοράες στο ένταλμα σύλληψης, που είχε προηγουμένως αποκαλυφθεί στο Reuters από άτομο με γνώση του εν λόγω θέματος.

Σε ολόκληρη την πόλη, η αστυνομία ξεκίνησε να ανακρίνει περισσότερους από 1.000 διαδηλωτές μετά τη σύλληψή τους και αφότου δυνάμεις του στρατού διέλυσαν την κατασκήνωσή τους απέναντι από το αρχηγείο των ενόπλων δυνάμεων της Βραζιλίας.

Οι διαδηλωτές στο στρατόπεδο είχαν ζητήσει στρατιωτικό πραξικόπημα για την ανατροπή των εκλογών του Οκτωβρίου, στις οποίες ο αριστερός πρόεδρος Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα νίκησε οριακά τον Μπολσονάρου.

Ο Μοράες, ο οποίος διεξάγει έρευνες για τις «αντιδημοκρατικές» διαδηλώσεις, υποσχέθηκε σε ομιλία του την Τρίτη να καταπολεμήσει τους «τρομοκράτες» που καλούν σε πραξικόπημα. Ωστόσο, η πρόκληση της διεξαγωγής μιας τόσο τεράστιας εγκληματικής έρευνας σε ένα χαλαρά οργανωμένο κίνημα υπέρ του Μπολσονάρου τις πρώτες εβδομάδες μιας νέας κυβέρνησης είχε ήδη αρχίσει να φαίνεται.

Ο γερουσιαστής της αντιπολίτευσης Μάρκος ντο Βαλ, ο οποίος κατήγγειλε την επίθεση στη Μπραζίλια ως γκάφα της πολιτικής δεξιάς, είπε στους δημοσιογράφους έξω από το γυμναστήριο όπου κρατούνταν οι κρατούμενοι ότι πολλοί από αυτούς «πληρώνουν το τίμημα επειδή βρέθηκαν στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή».

Μέχρι αργά το απόγευμα είχαν συλληφθεί 527 άτομα, ενώ αφέθηκαν ελεύθεροι 599 κρατούμενοι, οι περισσότεροι ηλικιωμένοι, μητέρες με παιδιά ή άτομα με προβλήματα υγείας, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Περίπου 200 άλλοι διαδηλωτές συνελήφθησαν και περίμεναν να μάθουν τις σε βάρος τους κατηγορίες για τον ρόλο τους στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις της Κυριακής, όπου καταστράφηκαν μερικά από τα πιο εμβληματικά κτίρια της πρωτεύουσας.

Οι έρευνες μπορεί επίσης να επεκταθούν πέρα από τη Μπραζίλια. Οι οπαδοί υπέρ του Μπολσονάρου είχαν συζητήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα σχέδιά τους για αποκλεισμούς οδικών δικτύων και διυλιστηρίων πετρελαίου ώστε να προκαλέσουν οικονομικό χάος σε συνδυασμό με την εισβολή τους στην πρωτεύουσα.

Η βραζιλιάνικη ενεργειακή εταιρεία Eletrobras διερευνά εάν η κατάρρευση δύο πύργων μεταφοράς σχετίζεται με τη βία της Κυριακής στη Μπραζίλια, σύμφωνα με δύο πηγές που γνωρίζουν την έρευνα.

Η Eletrobras δεν απάντησε αμέσως στα αιτήματα για σχολιασμό. Η θυγατρική της, Eletronorte, δημοσίευσε μια δήλωση τη Δευτέρα σχετικά με έναν πεσμένο πύργο που συνδέει τις αγροτικές κοινότητες στη βόρεια Βραζιλία με το κεντρικό δίκτυο, ο οποίος παρουσιάζει «σημάδια δολιοφθοράς».

Η βία αιφνιδίασε την κυβέρνηση του Λούλα, η οποία βρίσκεται στην εξουσία για μόλις μια εβδομάδα, και θα μπορούσε να καθυστερήσει τις εξαγγελίες για τη νέα οικονομική της πολιτική. Οι προγραμματικές εξαγγελίες είχαν προγραμματιστεί για αυτήν την εβδομάδα από μια κυβέρνηση πρόθυμη να δείξει αποτελέσματα.

Το βράδυ της Δευτέρας, ο Λούλα, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου, συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Ανωτάτου Δικαστηρίου, τους ηγέτες του Κογκρέσου και τους κυβερνήτες των πολιτειών σε μια επίδειξη εθνικής ενότητας για να καταδικάσει τις ταραχές. Ο Λούλα κατηγόρησε τους υποστηρικτές του Μπολσονάρου ότι προσπάθησαν να ανατρέψουν τη δημοκρατία και αμφισβήτησε γιατί ο στρατός δεν αποθάρρυνε τις εκκλήσεις για στρατιωτικό πραξικόπημα.

Ο Μπολσονάρου, ο οποίος ταξίδεψε στη Φλόριντα 48 ώρες πριν τη λήξη της θητείας του, έλαβε εξιτήριο από νοσοκομείο του Ορλάντο όπου είχε εισαχθεί τη Δευτέρα και εθεάθη να εισέρχεται ξανά σε μια κατοικία αργά την Τρίτη, όπου διέμενε για το μεγαλύτερο μέρος του ταξιδιού του στη Φλόριντα.

Δεν ήταν αμέσως σαφές εάν ο Μπολσονάρο είχε συναντηθεί με τον Τόρες ενώ βρισκόταν στη Φλόριντα.

Ο 67χρονος Μπολσονάρο είπε στο CNN Brasil ότι μπορεί να διακόψει την παραμονή του εκεί λόγω ιατρικών προβλημάτων, επιστρέφοντας στη Βραζιλία πριν από το τέλος του μήνα.

Ο γιος του, γερουσιαστής Φλάβιο Μπολσονάρου αρνήθηκε την Τρίτη ότι ο πρώην πρόεδρος ήταν υπεύθυνος για τις ταραχές της Κυριακής. «Από το αποτέλεσμα των εκλογών είναι σιωπηλός, γλείφει τις πληγές του, ουσιαστικά ανενόχλητος», είπε σε μια συνεδρίαση στη Γερουσία.

Οι εισαγγελείς ζήτησαν την Τρίτη από ένα ομοσπονδιακό ελεγκτικό δικαστήριο να δεσμεύσει τα περιουσιακά στοιχεία του πρώην προέδρου υπό το φως των βανδαλισμών της Κυριακής – μια κίνηση έξω από το παραδοσιακό πεδίο εφαρμογής αυτού του δικαστηρίου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα