ΑΘΗΝΑ
01:22
|
06.11.2024
Για «σχολαστικισμό» κατηγορεί το Γερεβάν η Μόσχα και δεσμεύεται για βήματα εκτόνωσης της κατάστασης στον διάδρομο του Λατσίν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η πρόταση της Ρωσικής Ομοσπονδίας να παράσχει μια πλατφόρμα προκειμένου να διεξαχθούν ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν παραμένει σε ισχύ, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα σε σχόλιο που δόθηκε, σήμερα Πέμπτη, στη δημοσιότητα.

Η Ρωσίδα διπλωμάτης επέρριψε ταυτόχρονα ευθύνες στο Γερεβάν, για την άρνησή του να συμμετάσχει στην συνάντηση κορυφαίων διπλωματών των δύο πλευρών τις παραμονές των Χριστουγέννων.

«Εάν οι Αρμένιοι ενδιαφέρονται πραγματικά να λύσουν τα προβλήματα που περιγράφονται στο πλαίσιο της συνολικής εφαρμογής τριμερών συμφωνιών στο υψηλότερο επίπεδο, τότε αντί να ασχολούνται με το σχολαστικισμό, είναι απαραίτητο να συνεχίσουν την κοινή δράση. Η πρόταση της Ρωσίας να παρέχει μια πλατφόρμα εξακολουθεί να είναι σε ισχύ», τόνισε.

Η Ζαχάροβα υπενθύμισε ότι μια συνάντηση κορυφαίων διπλωματών των δύο πλευρών με θέμα μια ειρηνευτική συμφωνία, είχε προγραμματιστεί για τις 23 Δεκεμβρίου 2022 στη Μόσχα, αλλά, παρότι αρχικά είχε συμφωνήσει, η αρμενική ηγεσία την τελευταία στιγμή ακύρωσε την συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών της Αραράτ Μιζρογιάν.

«Αυτό εμπόδισε τη συζήτηση όχι μόνο για την ειρηνευτική συμφωνία, αλλά και για άλλα πιεστικά ζητήματα ομαλοποίησης των σχέσεων των δύο χωρών, όπως η κατάσταση γύρω από τον διάδρομο του Λατσίν», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, προχθές Τρίτη, ότι το Γερεβάν είναι έτοιμο να υπογράψει ένα έγγραφο για τη διευθέτηση της σύγκρουσης του Ναγκόρνο-Καραμπάχ στο πλαίσιο των προτάσεων της Ρωσίας.

Σχολιάζοντας αυτή τη δήλωση, η Ζαχάροβα σημείωσε ότι είναι δύσκολο να αξιολογηθεί η θέση της αρμενικής πλευράς όταν οι δηλώσεις του επίσημου Γερεβάν για το ίδιο θέμα διαφέρουν σημαντικά.

«Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Αρμένιος Πρωθυπουργός μίλησε τόσο για την πρόθεση υπογραφής ενός εγγράφου που θα βασίζεται σε ρωσικές προτάσεις όσο και για την προτίμηση για κάποιου είδους “συνολική λύση” στη σύγκρουση που προωθεί η Δύση», υπενθύμισε.

Σύμφωνα με τη Ζαχάροβα, η συμφωνία του Γερεβάν να βασίσει τη συνθήκη ειρήνης με το Μπακού στα Πρωτόκολλα της Άλμα-Άτα του 1991, που κατοχυρώθηκε στη δήλωση για τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής στην Πράγα τον Οκτώβριο του 2022, άλλαξε ριζικά τη λογική της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

«Τα Πρωτόκολλα της Άλμα-Άτα επιβεβαίωσαν το απαραβίαστο των συνόρων που υπήρχαν μεταξύ των δημοκρατιών της Σοβιετικής Ένωσης. Εκείνη την εποχή, η αυτόνομη Περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ ήταν μέρος της Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν. Φυσικά, αυτό το γεγονός είναι πολύ δύσκολο να αγνοηθεί στην ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Μπακού και Ερεβάν», κατέληξε η Μαρία Ζαχάροβα.

Σε σχέση με τον διάδρομο του Λατσίν, η κ. Ζαχάροβα τόνισε ότι η Ρωσία δεν στοχεύει στον λαϊκισμό αλλά σε ουσιαστική δουλειά προκειμένου να διευθετηθεί η κατάσταση.

«Στην γραμμή του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών, του Υπουργείου Άμυνας και της διοίκησης του ρωσικού ειρηνευτικού σώματος, γίνονται συνεπή βήματα για αποκλιμάκωση. Είναι απαραίτητο να βρεθεί μια αποδεκτή απόφαση για όλες τις πλευρές», τόνισε.

Ο κορυφαία Ρωσίδα διπλωμάτης τόνισε επίσης ότι οι αρνητικές παρατηρήσεις για τα ρωσικά ειρηνευτικά στρατεύματα επηρεάζουν αρνητικά τη διαδικασία διευθέτησης μεταξύ Μπακού και Ερεβάν.

«Αυτή τη στιγμή, νηοπομπές με ανθρωπιστική βοήθεια διέρχονται από το διάδρομο. Θα ήθελα να επαναλάβω ότι θεωρούμε απαράδεκτη τη δημόσια κριτική και τις προκλήσεις κατά των ειρηνευτικών μας δυνάμεων. Είναι εγγυητές της ειρήνης σε αυτήν την περιοχή. Τέτοιες ενέργειες μπορούν να βλάψουν ουσιαστικά τη διαδικασία ομαλοποίησης των σχέσεων Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν», κατέληξε.

«Στην γραμμή του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών, του Υπουργείου Άμυνας και της διοίκησης του ρωσικού ειρηνευτικού σώματος, γίνονται συνεπή βήματα για αποκλιμάκωση. Είναι απαραίτητο να βρεθεί μια αποδεκτή απόφαση για όλες τις πλευρές», τόνισε.

Τέλος, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών επέκρινε ως παράλογους τους ισχυρισμούς ότι η Ρωσία μπορεί να αποτελεί απειλή για την ασφάλεια της Αρμενίας. «Υπάρχουν ισχυροί δεσμοί φιλίας με ρίζες που ανάγονται στα βάθη της ιστορίας μεταξύ των λαών της Ρωσίας και της Αρμενίας. Είμαστε πρόθυμοι να ενισχύσουμε τόσο τις διμερείς σχέσεις όσο και την αλληλεπίδραση σε κοινές περιφερειακές ενώσεις – CSTO, EAEU και CIS . Σε αυτό το πλαίσιο, οι δηλώσεις από το Γερεβάν που υποστηρίζουν ότι η παρουσία της Ρωσίας γεννά απειλές για την ασφάλεια της Αρμενίας είναι παράλογες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μόσχα: Η πλειοψηφία των πολιτών εντός της Μολδαβίας δεν ψήφισε τη Μάγια Σάντου

Βελιγράδι: Συνάντηση Δένδια-Βούτσιτς σε εγκάρδιο κλίμα αμυντικής συνεργασίας

Φονικοί ισραηλινοί βομβαρδισμοί κοντά στη Δαμασκό

Στη Σερβία σήμερα ο Νίκος Δένδιας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα