ΑΘΗΝΑ
10:45
|
23.09.2023
Αν αναλάβει την προεδρία της COP28, θα γίνει το πρώτο εν ενεργεία στέλεχος πετρελαϊκής που προεδρεύει σε διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο επικεφαλής μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου στον κόσμο ορίστηκε να ηγηθεί της φετινής διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα (COP28) στο Ντουμπάι.

Ο Σουλτάνος Αχμέντ Αλ Τζάμπερ είναι σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου του Άμπου Ντάμπι. Είναι επίσης ο υπουργός βιομηχανίας και προηγμένης τεχνολογίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Ενώσεις για την κλιματική αλλαγή καταγγέλλουν ότι υπάρχει εξόφθαλμη σύγκρουση συμφερόντων.

Η COP28 έχει ήδη γίνει αντικείμενο διαμάχης, καθώς η χώρα που θα τη φιλοξενήσει, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο.

Ο ενδεχόμενος διορισμός ενός βασικού προσώπου της ενεργειακής βιομηχανίας ως προέδρου της COP28 θα ενισχύσει τους ισχυρισμούς όσων υποστηρίζουν ότι οι διασκέψεις του ΟΗΕ για το κλίμα δέχονται σημαντική επιρροή από τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων.

Ήδη η COP27, που έλαβε χώρα στην Αίγυπτο τον Νοέμβριο, χαρακτηρίστηκε από παρευρισκόμενους ως «εμπορική έκθεση ορυκτών καυσίμων».

Η ανάλυση όσων εγγράφηκαν για να συμμετάσχουν στη διάσκεψη του Νοεμβρίου έδειξε σημαντική αύξηση συμμετεχόντων που συνδέονται με τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου σε σύγκριση με προηγούμενες διασκέψεις.

Ενδεικτικά, στη μεγάλη αντιπροσωπεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που συμμετείχαν στην COP27 στο Σαρμ ελ Σέιχ, περιλαμβάνονταν 70 άτομα στενά συνδεδεμένα με τα ορυκτά καύσιμα.

Η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου του Άμπου Ντάμπι, την οποία διευθύνει ο Αλ Τζάμπερ, εκτιμάται πως είναι η 12η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου στον κόσμο.

Αν αναλάβει την προεδρία της COP28, ο Αλ Τζάμπερ θα γίνει το πρώτο εν ενεργεία στέλεχος πετρελαϊκής εταιρείας που προεδρεύει σε τέτοια διάσκεψη.

Ο Αλ Τζάμπερ είναι επίσης πρόεδρος της Masdar, της κρατικής εταιρείας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αν και μέσω αυτής του της ιδιότητας έχει μιλήσει για την αναγκαιότητα στροφής σε τέτοιου είδους πηγές, ακτιβιστές ανησυχούν για τον διορισμό του και τον καλούν να αποχωρήσει από τους ρόλους του στον κλάδο.

«Για να καθησυχαστεί ο κόσμος, είναι επιτακτική ανάγκη να θα παραιτηθεί από τον ρόλο του ως Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου του Άμπου Ντάμπι», δήλωσε η Τασνίμ Έσοπ από την Climate Action International.

«Δεν μπορεί να προεδρεύει σε μια διαδικασία που έχει ως αποστολή να αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση, ενώ υπάρχει τέτοια σύγκρουση συμφερόντων, καθώς είναι επικεφαλής μιας βιομηχανίας που είναι υπεύθυνη για την ίδια την κρίση».

Ενώ ο διορισμός του Αλ Τζάμπερ έχει δεχτεί κριτική από ακτιβιστές, άλλοι εμπλεκόμενοι στη διπλωματία για το κλίμα χαιρέτησαν την κίνηση.

«Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν υιοθετήσει μια υγιή στρατηγική πράσινης ανάπτυξης και είναι σημαντικός επενδυτής στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό», δήλωσε ο Ιβο ντε Μπουρ, επικεφαλής του ΟΗΕ για το κλίμα μεταξύ 2006 και 2010.

«Ο υποψήφιος πρόεδρος της COP έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε πολλά από αυτά τα ζητήματα. Αυτό τον εξοπλίζει με την κατανόηση, την εμπειρία και την ευθύνη να κάνει την COP28 φιλόδοξη, καινοτόμο και επικεντρωμένη στο μέλλον».

Η COP28 θα πραγματοποιήσει την πρώτη επίσημη αξιολόγηση της προόδου στη μείωση του άνθρακα από την υπογραφή της συμφωνίας του Παρισιού το 2016.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Ξηλώθηκε» η εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού που εξήγγειλε «κυνήγι προπαγανδιστών»

Η Αμερικανίδα εκπρόσωπος των ουκρανικών Δυνάμεων Εδαφικής Άμυνας παύθηκε μία βδομάδα μετά την ανάρτηση του επίμαχου βίντεο. Της παύσης της προηγήθηκαν ερωτήσεις Αμερικανού Γερουσιαστή.
ΣΥΝΑΦΗ

Μπομπ… ο μάστορας της διαφθοράς – Κατηγορητήριο 39 σελίδων για Μενέντεζ

Κεντροαφρικανική Δημοκρατία: Ο πρώην πρόεδρος καταδικάστηκε ερήμην σε ισόβια

Το μεταναστευτικό Βατερλώ της Μελόνι

Ο καιρός σήμερα: Γενικά αίθριος με μέγιστη θερμοκρασία στους 36 βαθμούς Κελσίου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα