ΑΘΗΝΑ
22:59
|
28.09.2024
Ο Καναδάς παρέδωσε τεθωρακισμένα οχήματα στην Αϊτή για να βοηθήσει στην καταπολέμηση των εγκληματικών συμμοριών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Καναδάς παρέδωσε τεθωρακισμένα άρματα στην Αϊτή για να βοηθήσει την κυβέρνηση στην αντιμετώπιση των εγκληματικών συμμοριών καθώς το νησιωτικό κράτος της Καραϊβικής βρίσκεται μπροστά σε μια βαθιά ανθρωπιστική κρίση, ανακοίνωσε το καναδικό υπουργείο Εξωτερικών.

Καναδικά στρατιωτικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν την παράδοση στην Εθνική Αστυνομία της Αϊτής στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς, πρόσθεσε το υπουργείο.

Οι συμμορίες της Αϊτής έχουν καταλάβει μεγάλο μέρος της χώρας μετά τη δολοφονία του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ το 2021, οδηγώντας σε εκτεταμένες ένοπλες συγκρούσεις με την αστυνομία.

Εκατοντάδες σκοτώθηκαν σε ένοπλες συγκρούσεις πέρυσι και τον περασμένο Σεπτέμβριο, συμμορίες της Αϊτής απέκλεισαν έναν τερματικό σταθμό καυσίμων για σχεδόν έξι εβδομάδες, διακόπτοντας την περισσότερη οικονομική δραστηριότητα.

Ο Καναδάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες παρείχαν τακτικά και τεθωρακισμένα οχήματα και άλλες προμήθειες τον Οκτώβριο, αφού η Αϊτή προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να στείλει μια «εξειδικευμένη ένοπλη δύναμη». Η Οτάβα έχει επίσης επιβάλει κυρώσεις σε Αϊτινούς που κατηγορούνται για δεσμούς με συμμορίες, μεταξύ των οποίων ένας πρώην πρόεδρος, δύο πρώην πρωθυπουργοί και τρεις επιχειρηματίες υψηλού προφίλ.

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό είπε σε δημοσιογράφους στην Πόλη του Μεξικού την Τετάρτη ότι οι κυρώσεις και η βοήθεια ήδη «κάνουν τη διαφορά» στην Αϊτή.

«Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν χειρότερα στην Αϊτή και γι’ αυτό ο Καναδάς και οι εταίροι, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, προετοιμάζουν διάφορα σενάρια εάν αρχίσει να χειροτερεύει», είπε.

Ο Καναδάς θα συνεχίσει να παρέχει υποστήριξη, αλλά η κρίση της Αϊτής πρέπει να επιλυθεί στο εσωτερικό, δήλωσε ο Τριντό, ο οποίος συμμετείχε στη Σύνοδο Κορυφής των Ηγετών της Βόρειας Αμερικής μαζί με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τον Πρόεδρο του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.

«Αυτό που είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε αυτήν την κατάσταση είναι ότι ο ίδιος ο λαός της Αϊτής βρίσκεται στο επίκεντρο της υποστήριξης, της οικοδόμησης σταθερότητας και της επίλυσης της κρίσης στην Αϊτή αυτή τη στιγμή».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παντελή Κυραμαργιέ μήπως ήρθε η ώρα να απενοχοποιήσουμε τη συγκίνηση;

Φωτιά στην Ξάνθη-Ήχησε το 112

Ενοποίηση των ενεργειακών συστημάτων Ρωσίας, Ιράν και Αζερμπαϊτζάν

Σεισμός 4,4 ρίχτερ στις Στροφάδες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα