ΑΘΗΝΑ
04:53
|
04.05.2024
Διαδηλωτές κρέμασαν ομοίωμα του προέδρου Ερντογάν, έξω από το δημαρχείο της πόλης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου προειδοποίησε τη Σουηδία ότι η Άγκυρα δεν θα υποστηρίξει την υποψηφιότητά της για ένταξη στο ΝΑΤΟ εάν δεν λάβει αποφασιστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), που η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.

Η δήλωση του κορυφαίου Τούρκου διπλωμάτη έγινε στον απόηχο συγκέντρωσης που πραγματοποιήθηκε στη Στοκχόλμη, κατά τη διάρκεια της οποίας ακούστηκαν υβριστικά συνθήματα κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ ένα ομοίωμα του Τούρκου προέδρου κρεμάστηκε ανάποδα από έναν στύλο μπροστά από το δημαρχείο.

«Το PKK βάζει ναρκοθετεί  την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Εάν η σουηδική κυβέρνηση δεν ανταποκριθεί κατάλληλα σε τέτοιες ενέργειες, δεν θα δώσουμε την απάντηση που περιμένει η Σουηδία σχετικά με την υποψηφιότητά της για ένταξη στη Συμμαχία. Είναι ξεκάθαρο και σαφές. Η Σουηδία πρέπει να επιλέξει», δήλωσε ο Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής του TRT.

Ο κορυφαίος διπλωμάτης υπενθύμισε, επίσης, ότι η Άγκυρα περίμενε πως η Στοκχόλμη θα σεβαστεί το μνημόνιο που υπογράφηκε, τον περασμένο Ιούνιο, μεταξύ των δύο χωρών για την καταπολέμηση των τρομοκρατικών οργανώσεων, προϋπόθεση για την έγκριση της Τουρκίας στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Σε σχέση με την κινητοποίηση στη Στοκχόλμη ο πρεσβευτής της Σουηδίας στην Άγκυρα κλήθηκε στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και έλαβε διαμαρτυρία για το περιστατικό, ενώ ο πρόεδρος του τουρκικού κοινοβουλίου Μουσταφά Σεντόπ ακύρωσε την επίσκεψη του επικεφαλής του σουηδικού κοινοβουλίου στην Άγκυρα στις 17 Ιανουαρίου, κατά την οποία επρόκειτο να συζητηθεί η ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καναδάς: Συλλήψεις για τη δολοφονία διακεκριμένου ακτιβιστή Σιχ

Υεμένη: Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της Γάζας

Πυρά Ζαχάροβας κατά Κάμερον για χρήση όπλων κατά της Ρωσίας μέσω Ουκρανίας

Ο διευθυντής της CIA ξανά στο Κάιρο για παζάρι με Ισραήλ και Χαμάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα