ΑΘΗΝΑ
09:56
|
25.04.2024
Εννέα πολιτικοί κρατούμενοι του λαού των Μαπούτσε στη νότια Χιλή πραγματοποιούν απεργία πείνας από τις 27 Νοεμβρίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εννέα πολιτικοί κρατούμενοι της φυλής των Μαπούτσε στη νότια Χιλή πραγματοποιούν απεργία πείνας από τις 27 Νοεμβρίου μέχρι σήμερα! Τώρα, η διαμαρτυρία τους έχει φτάσει σε μια επικίνδυνη και κρίσιμη καμπή κυρίως για την υγεία των απεργών πείνας.

Όλοι οι κρατούμενοι ανήκουν στο μαχητικό κίνημα, Coordinadora Arauco-Malleco (CAM) που αναλαμβάνει δράση ενάντια στις καπιταλιστικές εξορύξεις που καταστρέφουν το Μαπού, τη Μητέρα Γη των Μαπούτσε. Οι στόχοι τους είναι τα τρακτέρ, τα φορτηγά και όλες οι μηχανές των δύο εταιρειών Arauco και Mininco (CMPC).

Να σημειώσουμε ότι ο εκλιπών δικτάτορας της Χιλής, Αουγκούστο Πινοτσέτ επί ηγεσίας του άρπαξε τη γη των Μαπούτσε και την παρέδωσε στις δύο πλουσιότερες οικογένειες στη Χιλή, τις οικογένειες Ανγκελίνι και Μάττε.

Οι εταιρείες «δασοκομίας» αυτών οικογενειών καλλιεργούν φυτείες ευκαλύπτου και πεύκου, που αποστραγγίζουν το έδαφος των ιθαγενών και καταστρέφουν τη χλωρίδα και πανίδα, καθώς παίρνουν το νερό που χρησιμοποιούν οι κοινότητες σε αυτές τις προγονικές περιοχές, γνωστές ως Wallmapu.

Οι μαχητές υπέρ του κλίματος που βρίσκονται στη φυλακή ονομάζονται Weichafu. Εννέα κρατούμενοι βρίσκονται σε «προληπτική κράτηση» εν αναμονή της δίκης τους, σε συνθήκες που δεν σέβονται τα πολιτιστικά τους δικαιώματα ως ιθαγενείς. Κρατούνται σε δύο ομάδες στις φυλακές Concepción και Valdivia, η οποία βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από τις οικογένειές τους. Οι πέντε κρατούμενοι στη Valdivia απαιτούν τη μεταφορά τους στο σωφρονιστικό κατάστημα Temuco, το οποίο βρίσκεται πιο κοντά στη γη των οικείων τους.

«Από την εποχή της αποικιοκρατίας μέχρι σήμερα, η επικράτεια του Wallmapu ήταν περιζήτητη από τους κατακτητές και τους Κρεολούς. Μετά την ανεξαρτησία, τη διεκδίκησαν ολιγάρχες και γαιοκτήμονες, και τη μετέτρεψαν σε λατιφούντιο. Στα τέλη του εικοστού αιώνα, οι υπερεθνικές συμμετείχαν σε αυτή την υφαρπαγή. Το να εκπολιτίζεις σημαίνει να κατοικείς και να το να εποικίζεις σημαίνει να εξολοθρεύεις τους ιθαγενείς λαούς με την προϋπόθεση ότι είναι ανίδεοι, μεθυσμένοι, τεμπέληδες, καβγατζήδες και άτιμοι. Αυτό ονομάζεται τάξη και πρόοδος», γράφει ο Μάρκος Ρόιτμαν Ρόζενμαν στον ιστότοπο Monthly Review, το οποίο ανέδειξε το θέμα των απεργών πείνας Μαπούτσε.

Οι κυβερνήσεις της Χιλής αποφάσισαν να στρατιωτικοποιήσουν και να ποινικοποιήσουν την αντίσταση του λαού των Μαπούτσε. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ο αντιτρομοκρατικός νόμος διευκολύνουν τις πολιτικές κατά της εξέγερσης. Με λιγότερο από έναν χρόνο θητείας, η κυβέρνηση του Γκάμπριελ Μπόριτς, έχει ήδη στο ενεργητικό της τη σύλληψη της ηγεσίας της Συντονιστικής Επιτροπής Arauco Malleco.

«Ο εκπρόσωπός της, Έκτορ Λαϊτούλ, συνελήφθη στις 24 Αυγούστου, κατηγορούμενος για τρομοκρατία. Για τις κατηγορίες αυτές κρατούνται επίσης δύο από τους γιους του, οι Πελεντάρο και Ερνέστο. Έχουν μεταφερθεί από τις φυλακές Temuco στη Valdivia και την Concepción, παραβιάζοντας όλα τα δικαιώματα σχετικά με τον τόπο διαμονής των κρατουμένων. Έτσι κυβερνούν οι προοδευτικοί», συνεχίζει κείμενο υποστήριξης προς τους απεργούς πείνας

Ο απεργός πείνας Έκτορ Λαϊτούλ βρίσκεται πλέον στη 48η ημέρα της απεργίας πείνας και η ζωή του βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο, καθώς ήδη αντιμετωπίζει προβλήματα με την καρδιά του.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αποδοκιμασία του Μάικ Τζόνσον στο Κολούμπια

Καλέσματα από Εργατικό Κέντρο Αθήνας, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για την απεργία της Πρωτομαγιάς

Διώξεις σε 18 «ανθρώπους» του Τραμπ για απόπειρα αλλοίωσης των εκλογικών αποτελεσμάτων του 2020

Μετά τις Ευρωεκλογές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα