ΑΘΗΝΑ
03:20
|
23.05.2024
Μεσάζοντες στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων φέρονται να εκμεταλλεύτηκαν από τη μείωση του ΦΠΑ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το κόστος των τροφίμων στην Ισπανία αυξήθηκε με ρυθμό ρεκόρ τον Δεκέμβριο, σημειώνοντας άλμα 15,7% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής της χώρας.

Οι τιμές έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο από τότε που εισήχθη το τρέχον σύστημα μέτρησης το 1994, σύμφωνα με τον οργανισμό. Η μεγαλύτερη άνοδος σημειώθηκε στις τιμές της ζάχαρης, του γάλακτος, του βουτύρου, του ελαιολάδου, των αναψυκτικών, του αλευριού και άλλων δημητριακών.

Εν τω μεταξύ, ο συνολικός πληθωρισμός στη χώρα επιβραδύνθηκε τον περασμένο μήνα στο 5,7%, από 6,8% τον Νοέμβριο, λόγω της πτώσης των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και των καυσίμων, η οποία αποδίδεται και στην μείωση της ζήτησης λόγω του ήπιου καιρού. Αυτό ήταν το χαμηλότερο ποσοστό για την Ισπανία για ολόκληρο το περασμένο έτος, καθώς και το χαμηλότερο μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε. Ωστόσο, ο μέσος πληθωρισμός για το 2022 έφτασε στο 8,3%, το υψηλότερο που έχει δει η χώρα από το 1986.

Η Μαδρίτη ενέκρινε το προηγούμενο διάστημα ένα νέο πακέτο μέτρων με στόχο τη συγκράτηση του πληθωρισμού, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του ΦΠΑ σε ορισμένα βασικά τρόφιμα, η οποία τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου. Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές είναι δύσπιστοι σχετικά με τα αποτελέσματα της κίνησης.

«Δεδομένου ότι ήξεραν ότι έπρεπε να μειώσουν τον ΦΠΑ την 1η Ιανουαρίου, ορισμένες [επιχειρήσεις] αύξησαν τις τιμές, αυξάνοντας έτσι τα περιθώρια, παρά το γεγονός ότι φαίνεται ότι [η μείωση του ΦΠΑ] εφαρμόζεται», ανέφερε στην εφημερίδα El Pais ο Χουάν Κάρλος Ιγκουέρας, καθηγητής στην ΕΑΕ Business School. Πρόσθεσε ότι «οι τιμές των τροφίμων θα συνεχίσουν να αυξάνονται με ή χωρίς ΦΠΑ», καθώς υπάρχουν πολλοί μεσάζοντες στην αλυσίδα εφοδιασμού που μπορούν να επωφεληθούν από τα κυβερνητικά μέτρα κινούμενοι ανάλογα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δοκιμαστική πτήση Rafale με πύραυλο πυρηνικής γόμωσης…

Στις 3.814 οι κλήσεις για εξαφανισμένα παιδιά το πρώτο 4μηνο του 2024

Εγκύκλιο ΕΟΠΥΥ για εξαίρεση από την καταβολή 1 και 3 ευρώ για εξετάσεις

Νεκροί άλλοι τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες και βίντεο με Ισραηλινές στρατιωτίνες ομήρους

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα