ΑΘΗΝΑ
23:52
|
01.05.2024
Είχε καταστραφεί από την ισχυρή έκρηξη στο λιμάνι της πόλης τον Αύγουστο του 2020. Ξανανοίγει τον Μάρτιο, έχοντας αναγεννηθεί από τις στάχτες του.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μετά την προηγούμενη ανακαίνισή του ως τον Ιούλιο του 2020 το Μουσείο Σουρσόκ (Sursock) Μοντέρνας Τέχνης στη Βηρυτό ήταν ένα από τα πιο φημισμένα της Ανατολικής Μεσογείου.

Το κτίριο – κόσμημα που έφτιαξε το 1912 η ελληνορθόδοξη οικογένεια των πάμπλουτων καπνεμπόρων Σουρσόκ, συνδυάζοντας βενετσιάνικα και οθωμανικά αρχιτεκτονικά στοιχεία, φιλοξενούσε ως τότε γνωστούς και λιγότερο γνωστούς, νέους καλλιτέχνες, αφήνοντας ανεξίτηλο αποτύπωμα στο «Παρίσι της Ανατολής».

A Lebanese jewel rising from the ashes: Sursock Palace's renovation | Al  Arabiya English
Retour en douceur à « L’Éclat de la vie » avec Georges D. Corm...

Αυτά μέχρι που ήρθε τον Αύγουστο του 2020 η καταστροφική έκρηξη που χτύπησε το λιμάνι της Βηρυτού προκαλώντας το θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων, τον τραυματισμό χιλιάδων, σημαντικές υλικές ζημιές ή και καταστροφές σε χιλιάδες κτίρια του ιστορικού λιμανιού, μεταξύ των οποίων και το περίφημο μουσείο Σουρσόκ.

ARCAblog: An intimate snapshot of Beirut's devastation through a look at  the Sursock Palace and Museum

Ωστόσο, με πολύ κόπο, γενναιόδωρες χορηγίες κυρίως από τη μεριά της Γαλλίας, κάποιων αραβικών χωρών και πολιτών, το Μουσείο Σουρσόκ αναστήθηκε  από τις στάχτες του και ανακαινίστηκε επουλώνοντας όλες τις πληγές που είχε προκαλέσει πάνω του το καταστροφικό ωστικό κύμα της έκρηξης στο λιμάνι της Βηρυτού από το οποίο το κτίριο απέχει περίπου ένα χιλιόμετρο.

Photographing The Beirut Explosion Aftermath - GQ Middle East

Το Μουσείο Σουρσόκ ξανανοίγει τις πύλες του τον ερχόμενο Μάρτιο για να υποδεχθεί, πιο λαμπρό από ποτέ, τους φιλότεχνους επισκέπτες του.

Χάρη στις τιτάνιες προσπάθειες ομάδων αρχιτεκτόνων, μηχανικών, έμπειρων τεχνητών, καλλιτεχνών και συντηρητών έργων τέχνης το Μουσείο Σουρσόκ ξανανοίγει έχοντας στις κεντρικές αίθουσες 57 από τα έργα τέχνης που «τραυματίστηκαν» στη διάρκεια της έκρηξης.

header3-paintings.image

Τα φημισμένα κόκκινα, κίτρινα και μπλε βιτρό στα τοξοειδή παράθυρά της πρόσοψης της έπαυλης Σουρσόκ που είχαν με κόπο ανακαινισθεί το 2015, ξαναφτιάχτηκαν από τα χέρια της φημισμένης Λιβανέζας καλλιτέχνιδας Μάγιας Χουσεΐνι.

Το κόστος αποκατάστασης του Μουσείου Σουρσόκ εκτιμάται πως ξεπέρασε τα 3 εκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, άξιζε τον κόπο μέχρι το τελευταίο δολάριο…

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα