ΑΘΗΝΑ
10:37
|
06.05.2024
Η Λίνα Μενδώνη φέρεται πως έβαλε το χέρι της στην απομάκρυνση του επιστημονικού διευθυντή του Μουσείου μετά την αντίδρασή του στην αμφιλεγόμενη συλλογή Στερν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Χωρίς επιστημονικό διευθυντή είναι από σήμερα το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης μετά την λήξη της συνεργασίας του Νικολάου Καλτσά που είχε αναλάβει καθήκοντα από την 1η Οκτώβρη 2022.

Κατά πληροφορίες η λήξη της συνεργασίας του Καλτσά έγινε με εντολή της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, παρότι πρόκειται για ένα ιδιωτικό μουσείο επειδή ο Καλτσάς διαφώνησε ριζικά με την αμφιλεγόμενη, όσο και «σκοτεινή», συμφωνία του Μουσείου για τη Συλλογή Στερν, που φέρεται να συμπεριλαμβάνει καραμπινάτα προϊόντα αρχαιοκαπηλίας.

Η Πρόεδρος των Ελλήνων Αρχαιολόγων, Δέσποινα Κουτσούμπα,  σε ανάρτησή της στο Facebook αναφέρθηκε με ιδιαίτερα δηκτικό τρόπο στους χειρισμούς της υπόθεσης από την υπουργό Πολιτισμού προειδοποιώντας για τους κινδύνους που ελλοχεύει το ενδεχόμενο να ψηφιστεί νόμος που θα επιτρέπει στην υπουργό Πολιτισμού να διορίζει Διοικητικά Συμβούλια στα Μουσεία.

Και η πρόεδρος των Ελλήνων Αρχαιολόγων στην ανάρτησή της επισημαίνει τα εξής:

«Ο Νίκος Καλτσάς, ένας από τους καλύτερους διευθυντές που έχει περάσει από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (σήμερα είναι συνταξιούχος και επίτιμος), επιστημονικά επαρκέστατος και ηθικά ακέραιος, ένας Διευθυντής που χαιρόταν το προσωπικό να δουλεύει μαζί του και που όλοι και όλες, ανεξαρτήτως των πολλών διαφωνιών που κατά καιρούς μπορεί να είχαμε, ήμασταν περήφανοι που ήταν μέλος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Και το λέω εγώ, που εννοείται ότι έχω βρεθεί απέναντι από τον κ. Καλτσά, αλλά είναι χαρά και το να διαφωνείς μαζί του! Ο Καλτσάς ξέρει να φεύγει. Το έχει ξανακάνει. Αλί σ’ αυτούς που γαντζώνονται όπου βρουν.

(Κι επειδή το ΜΚΤ “διαρρέει” ότι τον έδιωξαν για οικονομικούς λόγους, βεβαίως πρόκειται περί αστείας δικαιολογίας, αλλά έχει πλάκα μετά από όλα αυτά. Τι έγινε κ. Μαρινοπούλου και κ. Μενδώνη; Δεν πάει καλά η έκθεση των 15 κυκλαδικών αντικειμένων, που την εγκαινίασε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός; Δεν έγιναν ουρές στο Μουσείο για να δουν λίγη από τη Συλλογή Στερν, παρότι μας διαβεβαίωνε η Φωτεινή Πιπιλή ότι θα γίνουν; Ρητορικό το ερώτημα, βεβαίως, σχεδόν κανείς δεν πατάει σε αυτή την άθλια στημένη έκθεση κλεμμένων και κίβδηλων. Άλλο ένα μενδώνειο σαξές στόρυ στον πολιτισμό έλαβε τέλος. Τις επόμενες μέρες θα ζήσουμε το αντίστοιχο τέλος και για το Τατόι…)»

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΗΠΑ: Σχεδόν 2.500 συλλήψεις σε διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων σε κολέγια και πανεπιστήμια

Εκλογές στο Τσαντ, οι πρώτες του Σαχέλ μετά το κύμα πραξικοπημάτων

Πώς θα κινηθούν σήμερα τα ΜΜΜ

Μεξικό: Αναγνωρίστηκαν τα πτώματα του Αμερικανού και των δυο Αυστραλών τουριστών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα