ΑΘΗΝΑ
00:35
|
06.05.2024
Παραιτήθηκε και ο υπουργός εργασίας Εντουάρντο Γκαρσία λέγοντας ότι η κυβέρνηση του Περού πρέπει να απολογηθεί για τους θανάτους των πολιτών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν ξανά στους δρόμους της Λίμα, πρωτεύουσας του Περού, την Πέμπτη σε μια ειρηνική διαμαρτυρία κατά της νέας κυβέρνησης και της μεταβατική προέδρου προέδρου, μετά από εβδομάδες αιματηρών συγκρούσεων που προκλήθηκαν από την ανατροπή του πρώην προέδρου Πέδρο Καστίγιο, με τουλάχιστον 42 νεκρούς.

«Γιατί γυρνάτε την πλάτη σας στον κόσμο, υπάρχουν τόσοι πολλοί θάνατοι, για όνομα του Θεού, σταματήστε αυτή τη σφαγή», είπε η διαδηλώτρια Όλγα Εσπέζο, καλώντας την πρόεδρο Ντίνα Μπολουάρτε, πρώην αντιπρόεδρο του Καστίγιο, να παραιτηθεί.

«Κυρία Μπολουάρτε, σας χρησιμοποιούν», είπε.

Οι διαδηλωτές φώναζαν “Dina asesina!” (Η Ντίνα είναι δολοφόνος) καθώς μετέφεραν χαρτόκουτα φέρετρα, φωτογραφίες των θυμάτων και αντικυβερνητικά συνθήματα στους δρόμους της Λίμα στην πρώτη μαζική διαμαρτυρία της πρωτεύουσας από την Πρωτοχρονιά.

Η πορεία που οργανώθηκε από συνδικάτα και αριστερές ομάδες πραγματοποιήθηκε χωρίς επεισόδια. Οι συγκρούσεις που ξεκίνησαν στις αρχές Δεκεμβρίου σηματοδοτούν το χειρότερο ξέσπασμα βίας στο Περού εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια.

Ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η διαμαρτυρία της Πέμπτης, ο υπουργός Εργασίας Εντουάρντο Γκαρσία ανακοίνωσε την παραίτησή του μέσω Twitter, λέγοντας ότι η χώρα πρέπει να απολογηθεί για τους θανάτους και κάλεσε την κυβέρνηση να αναγνωρίσει ότι «έγιναν λάθη που πρέπει να διορθωθούν».

Ο Γκαρσία είπε ότι η κατάσταση δεν μπορεί να περιμένει τον Απρίλιο του 2024, όταν έχουν προταθεί εκλογές, δύο χρόνια νωρίτερα από ό,τι απαιτείται.

Η κρίση έχει αγγίξει τον τουριστικό κόμβο Κούσκο, το οποίο έκλεισε ξανά το αεροδρόμιο του την Πέμπτη, και τον βασικό τομέα εξόρυξης της χώρας, όπου ένα μεγάλο ορυχείο χαλκού χτυπήθηκε από επιτιθέμενους και ένα ορυχείο κασσίτερου έκλεισε σε ένδειξη αλληλεγγύης για τους νεκρούς.

Ο πρωθυπουργός Αλμπέρτο Οταρόλα δήλωσε νωρίτερα την Πέμπτη ότι η Μπολουάρτε δεν θα παραιτηθεί, επικαλούμενος συνταγματικές απαιτήσεις για την εδραίωση της διαδοχής, «όχι επειδή δεν το θέλει».

«Η αποχώρηση από την προεδρία θα άνοιγε μια πολύ επικίνδυνη πύλη για την αναρχία και την κακοδιαχείριση», είπε.

Η ανώτατη εισαγγελία του Περού ξεκίνησε την Τρίτη έρευνα εναντίον της Μπολουάρτε και ορισμένων κορυφαίων υπουργών. Την ίδια μέρα, το Κογκρέσο του Περού – το οποίο αντιτάχθηκε σθεναρά στον αριστερό πρώην ηγέτη Καστίγιο – ψήφισε ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κασσελάκης: Όταν είναι να «σπάσουμε» αυγά θέλω όλοι να είστε μαζί μου

Πέθανε ο Αντώνης Τουρκογιώργης στα 73 του χρόνια

Ιουλιανό και Γρηγοριανό ημερολόγιο: Μια ιστορία, δύο φορές… Πάσχα

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα