ΑΘΗΝΑ
20:41
|
06.05.2024
Ο Κίναν Άντερσον, δάσκαλος και πατέρας, πέθανε από ανακοπή καρδιάς έπειτα από εκτεταμένη χρήση όπλου τέιζερ κατά τη διάρκεια σύλληψής του από την αστυνομία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Κίναν Άντερσον, ξάδερφος της συνιδρύτριας του κινήματος Black Lives Matter Πάτρις Κάλορς, πέθανε λίγες ώρες αφότου δέχθηκε επίθεση με τέιζερ (όπλο ακινητοποιήσης μέσω ηλεκτρικού σοκ) κατά τη διάρκεια σύλληψής του στον δρόμο από την αστυνομία του Λος Άντζελες.

Ο Κίναν Άντερσον, 31 ετών, δάσκαλος και πατέρας, πέθανε σε νοσοκομείο στη Σάντα Μόνικα.

Το αστυνομικό τμήμα του Λος Άντζελες (LAPD) έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα από τη σύλληψη του Άντερσον στις 3 Ιανουαρίου. Τα πλάνα, τραβηγμένα από κάμερα σώματος, δείχνουν τον Κίναν Άντερσον να εκλιπαρεί για βοήθεια καθώς οι αστυνομικοί τον κρατούν ακινητοποιημένο στο έδαφος.

Κάποια στιγμή στο βίντεο ακούγεται ο Άντερσον να λέει: «Προσπαθούν να με κάνουν Τζορτζ Φλόιντ!», αναφερόμενος στη δολοφονία του Αφροαμαρικανού τον Μάιο του 2020 στη Μινεάπολη της Μινεσότα από τον αστυνομικό Ντέρεκ Σόβιν.

Η αιτία θανάτου του Κίναν Άντερσον -ο οποίος ζούσε στην περιοχή της Ουάσιγκτον και επισκεπτόταν το Λος Άντζελες- δεν έχει επίσημα προσδιοριστεί.

Ο αρχηγός της αστυνομίας Μισέλ Μουρ είπε σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη ότι ο Άντερσον διέπραξε κακούργημα κατά τη διάρκεια ενός τροχαίου ατυχήματος. Υποστήριξε ότι το θύμα είχε αποπειράθηκε να διαφύγει από τη σκηνή του ατυχήματος προσπαθώντας «να μπει στο αυτοκίνητο άλλου ατόμου χωρίς την άδειά του».

Τα πλάνα δείχνουν τον Άντερσον να βρίσκεται σε κατάσταση σοκ, όταν φτάνει η αστυνομία, και να λέει στον πρώτο αστυνομικό ότι «κάποιος προσπαθεί να με σκοτώσει», αν και δεν φαίνεται κάποια ορατή απειλή στα βιντεοσκοπημένα πλάνα, υποστήριξαν οι αρχές.

Ένας αξιωματικός είχε τον αγκώνα του στον λαιμό του Άντερσον, ενώ ήταν ξαπλωμένος και ένας άλλος αστυνομικός τον χτυπούσε με τέιζερ για περίπου 30 συνεχόμενα δευτερόλεπτα, προτού διακόψει και τον χτυπήσει ξανά με το τέιζερ για άλλα πέντε δευτερόλεπτα.


Ένα ασθενοφόρο έφτασε περίπου πέντε λεπτά μετά το περιστατικό, είπε η αστυνομία, και μετέφερε τον Άντερσον σε τοπικό νοσοκομείο. Πέθανε περίπου τεσσεράμισι ώρες αργότερα μετά από καρδιακή ανακοπή, σύμφωνα με την αστυνομία.

Η τοξικολογική έκθεση που εκπονήθηκε από την Αστυνομία του Λος Άντζελες έδειξε ότι ίχνη κάνναβης και κοκαΐνης στον οργανισμό του Κίναν Άντερσον. Το γραφείο του ιατροδικαστή της Κομητείας του Λος Άντζελες θα προβεί σε ξεχωριστή εξέταση.

Ο θάνατος του Κίναν Άντερσον πυροδότησε νέες εκκλήσεις ακτιβιστών για μεταρρύθμιση της αστυνομίας στις ΗΠΑ. Πολλοί πιστεύουν ότι οι ένοπλοι αστυνομικοί δεν έχουν κανένα ρόλο στα περιστατικά τροχαίων ατυχημάτων ή παραβάσεων.

«Ο ξάδερφός μου ζητούσε βοήθεια και δεν την έλαβε. Σκοτώθηκε», είπε η Κάλορς στον Guardian αφού παρακολούθησε το βίντεο της αστυνομίας . «Κανείς δεν αξίζει να πεθάνει από φόβο, πανικόβλητος και φοβισμένος για τη ζωή του. Ο ξάδερφός μου φοβόταν για τη ζωή του. Πέρασε τα τελευταία 10 χρόνια ως μάρτυρας ενός κινήματος που έφερε στο προσκήνιο τις δολοφονίες μαύρων Αμερικανών. Ήξερε τι διακυβευόταν και προσπαθούσε να προστατεύσει τον εαυτό του. Κανείς δεν ήταν διατεθειμένος να τον προστατεύσει».

Η Πάτρις Κάλορς και άλλοι ζητούν την παραίτηση του αρχηγού της αστυνομίας του Λος Άντζελες.

Υπενθυμίζεται ότι οι Τάκαρ Σμιθ, 45 ετών, και Όσκαρ Σάντσες, 35 ετών, σκοτώθηκαν και οι δύο από αστυνομικούς στος Λος Άντζελες στις αρχές Ιανουαρίου. Η δήμαρχος του Λος Άντζελες Κάρεν Μπας χαρακτήρισε τα περιστατικά «βαθιά ανησυχητικά». Το αστυνομικό τμήμα είπε ότι διερευνά τον θάνατο των τριών ανδρών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κάιρο: Η Χαμάς αποδέχεται την πρόταση για κατάπαυση πυρός

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Καταδικάζουμε απερίφραστα την Ισραηλινή εντολή εκκένωσης της Ράφα

Νεμπένζια: Το δυτικό ενδιαφέρον για την ειρηνική χρήση του διαστήματος είναι υποκριτικό

Τι πραγματικά συμβαίνει στη «Γη των όρθιων ανθρώπων»;

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα