Σε τραγέλαφο και διεθνή διασυρμό της χώρας εξελίσσεται η προσπάθεια ποινικής δίωξης της Σάρα Μαρντίνι και δεκάδων ακόμη εθελοντών και μελών ανθρωπιστικών οργανώσεων με ανυπόστατες και προσχηματικές κατηγορίες, καθώς το δικαστήριο προχώρησε σε ακύρωση της διαδικασίας, μετά από μαζικές ενστάσεις των συνηγόρων σχετικά με την εγκυρότητα του κλητηρίου, όπως ανέφερε σε ανάρτησή του ο διασώστης, ακτιβιστής και μάρτυρας στη συγκεκριμένη δίκη, Ιάσονας Αποστολόπουλος.
Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη 10 Ιανουαρίου ξεκίνησε μετά από τέσσερα χρόνια αλλεπάλληλων αναβολών στο Τριμελές Εφετείο Μυτιλήνης η δίκη 23 μελών της οργάνωσης ERCI, μεταξύ των οποίων ο Ιρλανδός διασώστης Σον Μπάιντερ (Seán Binder) και ο υπεύθυνος της οργάνωσης, Νάσος Καρακίτσος, αλλά και η Σάρα Μαρντίνι, η οποία πρόσφατα αναδείχθηκε σε διεθνές σύμβολο της προσφυγιάς μέσω της ταινίας του Netflix «Οι κολυμβήτριες». Η διαδικασία, ωστόσο, διακόπηκε την ίδια ημέρα, μετά τις ενστάσεις ακυρότητας του κλητηρίου και της προδικασίας που υπέβαλαν όλοι ανεξαιρέτως οι συνήγοροι.
Η εν λόγω προσπάθεια των ελληνικών αρχών για ποινικοποίηση της αλληλεγγύης προκάλεσε, μεταξύ άλλων, την παρέμβαση του ΟΗΕ, με την Εκπρόσωπο του Οργανισμού για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Λιζ Θροσέλ, να σημειώνει ότι «δίκες σαν και αυτές προκαλούν βαθιά ανησυχία καθώς ποινικοποιούν τον εθελοντισμό που σώζει ζωές και δημιουργούν επικίνδυνο προηγούμενο».
«Αυτή η δίκη αποκαλύπτει πώς οι ελληνικές αρχές φτάνουν στα άκρα για να αποτρέψουν την ανθρωπιστική βοήθεια και να αποθαρρύνουν τις/τους μετανάστριες/-ες και τις/τους προσφύγισσες/-όσφυγες από το να αναζητήσουν ασφάλεια στις ακτές της χώρας, κάτι που βλέπουμε σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Είναι παρωδία το γεγονός και μόνο ότι αυτή η δίκη πραγματοποιείται. Όλες οι κατηγορίες εναντίον των διασωστών πρέπει να αποσυρθούν χωρίς καθυστέρηση» είχε επισημάνει πρόσφατα ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Περιφερειακού Γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας, Νιλς Μουίζνιεκς.