ΑΘΗΝΑ
06:03
|
10.05.2024
Το Ιράν κατέληξε σε συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία για συνέχιση του διαλόγου έως ότου εξομαλυνθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν επιβεβαίωσε ότι υπάρχει συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία για συνέχιση του διαλόγου έως ότου εξομαλυνθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, αναφέρει το Middle East Monitor.

Σε δηλώσεις του την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Λιβανέζο ομόλογό του Αμπντουλάχ Μπου Χαμπίμπ στη Βηρυτό, ο Αμπντολαχιάν επεσήμανε ότι η χώρα του χαιρετίζει την επιστροφή των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία, συμπεριλαμβανομένης της αποκατάστασης της αμοιβαίας διπλωματικής εκπροσώπησης μέσω του συνεχιζόμενου διαλόγου μεταξύ των δύο χώρες.

Συμμερίστηκε ότι τον περασμένο Δεκέμβριο, το Ιράν και η Σαουδική Αραβία κατέληξαν σε συμφωνία στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Βαγδάτης στην Ιορδανία για την επανέναρξη των διμερών συνομιλιών για εξομάλυνση μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Ιρανός υπουργός πρόσθεσε: «Η Τεχεράνη δεν ανέλαβε την πρωτοβουλία να διακόψει τις σχέσεις με καμία ισλαμική χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας».

Την Τετάρτη, ο επικεφαλής της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας και Εξωτερικών Σχέσεων στο ιρανικό κοινοβούλιο Σαχριάρ Χεϊνταρί επιβεβαίωσε: «Η διαμεσολάβηση που πραγματοποιεί τώρα το Ιράκ μεταξύ της σαουδαραβικής και της ιρανικής πλευράς πέτυχε να φέρει πιο κοντά τις απόψεις και να μειώσει τις διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών σε επίπεδα που επιτρέπουν την αποκατάσταση των επίσημων σχέσεων».

Τον περασμένο μήνα, ο Αμπντολαχιάν είχε μια «φιλική συνομιλία» με τον Σαουδάραβα ομόλογό του Φαϊσάλ Μπιν Φαρχάν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Βαγδάτης II στην Ιορδανία.

Ο Αμπντολαχιάν ανέφερε τότε ότι ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών: «Επιβεβαίωσε την προθυμία της χώρας του να συνεχίσει τον διάλογο με το Ιράν».

Οι απευθείας συνομιλίες μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2021, με τη μεσολάβηση του Ιράκ, για τη βελτίωση των σχέσεων. Έκτοτε, πέντε γύροι διαλόγου έχουν πραγματοποιηθεί μεταξύ τους στη Βαγδάτη υπό την άμεση αιγίδα του πρώην πρωθυπουργού Μουσταφά Αλ-Καντίμι, ο οποίος είχε διακεκριμένες σχέσεις με το Ριάντ και την Τεχεράνη.

Από το ξέσπασμα της Ιρανικής Επανάστασης το 1979, η Σαουδική Αραβία θεωρεί το Ιράν ανταγωνιστή της στην περιοχή και οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν διακοπεί από τις αρχές του 2016.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

12 τραγούδια για την Παλαιστίνη

Το μήνυμα για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και λευτεριά στην Παλαιστίνη προσπαθούν να περάσουν μέσα από τη μουσική 12 γνωστοί καλλιτέχνες.
ΣΥΝΑΦΗ

Εκτός Καΐρου οι αντιπροσωπείες Χαμάς και Ισραήλ

Καναδάς: Τρομοκρατική οργάνωση οι Ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης

Ημέρα της Νίκης: Στιγμιότυπα από την ομιλία του Βλαντίμιρ Πούτιν

Επιστολή κοινής πρωτοβουλίας στα αριστερά κόμματα από τον Αλέξη Χαρίτση

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα