ΑΘΗΝΑ
21:56
|
06.05.2024
Το Ιράν εκτέλεσε τον Βρετανοϊρανό υπήκοο Αλιρεζά Ακμπαρί, που είχε καταδικαστεί με την κατηγορία της κατασκοπείας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ιράν εκτέλεσε τον Βρετανοϊρανό υπήκοο Αλιρεζά Ακμπαρί, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Mizan του δικαστικού σώματος το Σάββατο, αφού καταδίκασε σε θάνατο τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Άμυνας του Ιράν με την κατηγορία της κατασκοπείας υπέρ της Βρετανίας, αναφέρει το BBC.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι δήλωσε αργά την Παρασκευή το Ιράν δεν πρέπει να τηρήσει την εκτέλεση – μια έκκληση που απηχήθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ. Η Βρετανία είχε περιγράψει τη θανατική ποινή ως πολιτικά υποκινούμενη και ζήτησε την απελευθέρωσή του.

Το Mizan ανέφερε σε ένα tweet νωρίς το Σάββατο ότι η ποινή είχε εκτελεστεί, χωρίς να αναφέρει πότε.

«Ο Αλιρεζά Ακμπαρί, ο οποίος καταδικάστηκε σε θάνατο με την κατηγορία της διαφθοράς επί της γης και εκτεταμένης δράσης κατά της εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας της χώρας μέσω κατασκοπείας για την υπηρεσία πληροφοριών της βρετανικής κυβέρνησης… εκτελέστηκε», ανέφερε.

Η έκθεση κατηγορούσε τον Ακμπαρί, που συνελήφθη το 2019, ότι έλαβε 1.805.000 ευρώ, 265.000 λίρες και 50.000 δολάρια για κατασκοπεία.

Σε μια ηχογράφηση που φέρεται να είναι από τον Ακμπαρί και μεταδόθηκε από το BBC Persian την Τετάρτη, είπε ότι ομολόγησε τα εγκλήματα που δεν είχε διαπράξει μετά από εκτεταμένα βασανιστήρια.

Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ένα βίντεο την Πέμπτη που είπαν ότι έδειχνε ότι ο Ακμπαρί έπαιξε ρόλο στη δολοφονία του κορυφαίου πυρηνικού επιστήμονα του Ιράν, Μοχσέν Φακριτζαντέχ, το 2020, ο οποίος σκοτώθηκε σε επίθεση έξω από την Τεχεράνη, για την οποία οι αρχές κατηγόρησαν τότε το Ισραήλ.

Στο βίντεο, ο Ακμπαρί δεν ομολόγησε τη συμμετοχή του στη δολοφονία, αλλά είπε ότι ένας Βρετανός πράκτορας ζήτησε πληροφορίες για τον Φακριτζαντέχ.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν συχνά μεταδίδουν υποτιθέμενες ομολογίες υπόπτων σε πολιτικά φορτισμένες υποθέσεις.

Το Reuters δεν μπόρεσε να διαπιστώσει την αυθεντικότητα του βίντεο και του ήχου των κρατικών μέσων ενημέρωσης, ούτε πότε ή πού καταγράφηκαν.

Οι σχέσεις Λονδίνου-Τεχεράνης έχουν επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες καθώς οι προσπάθειες έχουν σταματήσει να αναβιώσει το πυρηνικό σύμφωνο του Ιράν του 2015, στο οποίο η Βρετανία είναι μέρος.

Η Βρετανία έχει επίσης επικρίνει τη βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων από την Ισλαμική Δημοκρατία, που πυροδοτήθηκε από τον θάνατο μιας νεαρής Ιρανής κουρδικής καταγωγής τον Σεπτέμβριο.

Ένας υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας δήλωσε την Πέμπτη ότι η Βρετανία εξετάζει ενεργά την απαγόρευση της Φρουράς της Επανάστασης του Ιράν ως τρομοκρατική οργάνωση, αλλά δεν έχει καταλήξει σε τελική απόφαση.

Το Ιράν έχει εκδώσει δεκάδες θανατικές ποινές ως μέρος της καταστολής των ταραχών, εκτελώντας τουλάχιστον τέσσερα άτομα.

Στην ηχογράφηση που μεταδόθηκε από το BBC Persian, ο Ακμπαρί είπε ότι είχε κάνει ψευδείς ομολογίες ως αποτέλεσμα βασανιστηρίων.

«Με περισσότερες από 3.500 ώρες βασανιστηρίων, ψυχεδελικών φαρμάκων και μεθόδων φυσιολογικής και ψυχολογικής πίεσης, μου αφαίρεσαν τη θέληση. Με οδήγησαν στο χείλος της τρέλας… και με ανάγκασαν να κάνω ψευδείς ομολογίες με τη βία των όπλων και τις απειλές για τη ζωή μου. ,» δήλωσε.

Ο Ακμπαρί ήταν στενός σύμμαχος του Αλί Σαμκανί, τώρα γραμματέα του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν, ο οποίος ήταν υπουργός Άμυνας από το 1997 έως το 2005, όταν ο Ακμπαρί ήταν αναπληρωτής του.

Η Βρετανία χαρακτήρισε το Σάββατο την εκτέλεση του Αλιρεζά Ακμπαρί βάρβαρη πράξη και είπε ότι δεν θα μείνει ατιμώρητη.

Η Διεθνής Αμνηστία καταδικάζει «την αποτρόπαιη επίθεση» του Ιράν κατά του «δικαιώματος στη ζωή»

Η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία καταδίκασε σήμερα μέσω ανάρτησης στο Twitter την «αποτρόπαιη επίθεση» του Ιράν κατά του «δικαιώματος στη ζωή».

«Η εκτέλεση σήμερα το πρωί από τις ιρανικές αρχές του Βρετανοϊρανού πολίτη Αλιρεζά Ακμπαρί καταδεικνύει μια ακόμα φορά την αποτρόπαια επίθεσή τους κατά του δικαιώματος στη ζωή», ανέφερε η Διεθνής Αμνηστία, καλώντας τη βρετανική κυβέρνηση να «ερευνήσει πλήρως» τις καταγγελίες περί βασανισμού του Ακμπαρί.

Το Παρίσι καταδικάζει την εκτέλεση του Ακμπαρί μια πράξη που «δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη»

Το Παρίσι καταδικάζει «με τη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα» την εκτέλεση στο Ιράν του Βρετανοϊρανού Αλιρεζά Ακμπαρί, ο οποίος είχε καταδικαστεί από τις ιρανικές αρχές για κατασκοπεία, ανέφερε ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Ο επιτετραμμένος της ιρανικής πρεσβείας στο Παρίσι κλήθηκε για άλλη μια φορά σήμερα το πρωί για να του εκφράσουμε την αγανάκτησή μας» και να του διατυπώσουμε την προειδοποίηση ότι «επανειλημμένες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από το Ιράν δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητες, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τη μεταχείριση ξένων υπηκόων που αυτή η χώρα κρατά αυθαίρετα», ανέφερε το γαλλικό ΥΠΕΞ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τι πραγματικά συμβαίνει στη «Γη των όρθιων ανθρώπων»;

Αρμενία: Μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση

Δανία: Χιλιάδες διαδηλώνουν υπέρ της Παλαιστίνης

Ακυρώνεται η τελετή αποφοίτησης στο Κολούμπια λόγω κινητοποιήσεων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα