ΑΘΗΝΑ
16:41
|
26.05.2024
Χιλιάδες εργαζόμενοι διαδήλωσαν στην Τζακάρτα το Σάββατο, καλώντας το κοινοβούλιο να απορρίψει ένα αντιεργατικό προεδρικό διάταγμα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Χιλιάδες εργαζόμενοι πραγματοποίησαν διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας Τζακάρτα το Σάββατο, καλώντας το κοινοβούλιο να απορρίψει ένα προεδρικό διάταγμα που οι επικριτές λένε ότι θα διαβρώσει τα δικαιώματα των εργαζομένων και την προστασία του περιβάλλοντος, αναφέρει το Reuters.

Ο πρόεδρος Τζόκο Γουιντόντο εξέδωσε το έκτακτο διάταγμα τον περασμένο μήνα, αντικαθιστώντας έναν αμφιλεγόμενο νόμο για τις θέσεις εργασίας στη μεγαλύτερη οικονομία της Νοτιοανατολικής Ασίας, μια κίνηση που ορισμένοι νομικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι παραβίασε μια δικαστική απόφαση.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο είχε αποφανθεί ότι ο νόμος για τη δημιουργία θέσεων εργασίας του 2020 ήταν προβληματικός, λέγοντας ότι δεν υπήρξε επαρκής δημόσια διαβούλευση πριν από την ψήφιση του νόμου. Διέταξε τους νομοθέτες να ολοκληρώσουν μια ανανεωμένη διαδικασία έως τον Νοέμβριο.

Ο διαδηλωτής Νταμάρ Πάνκα Μούλια, 38 ετών, χαρακτήρισε το διάταγμα κυβερνητικό τέχνασμα για να διασφαλίσει την εφαρμογή του νόμου για την εργασία.

«Αυτή η ρύθμιση υποβαθμίζει την ευημερία των εργαζομένων, μειώνει την προστασία της εργασίας και προκαλεί εκτεταμένες ζημιές – σε αγροτικά ζητήματα, στο περιβάλλον, στην προστασία των γυναικών», είπε. «Η δημιουργία θέσεων εργασίας θα πρέπει να συνάδει με τη βελτίωση της ευημερίας των εργαζομένων, αλλά αυτό το διάταγμα έρχεται σε αντίθεση με αυτό. Γι’ αυτό είμαστε αντίθετοι.»

Οι διαδηλωτές κρατούσαν ένα πανό που έγραφε «Πες όχι στο outsourcing», ενώ άλλοι είχαν πινακίδες που έγραφαν «Αρνηθήτε το διάταγμα έκτακτης ανάγκης για τη δημιουργία θέσεων εργασίας επειδή δεν υπάρχει κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Ο Τζόκο Χεριόνο, 59 ετών, είπε ότι ο κανονισμός δημιουργεί αβεβαιότητα για τους εργαζόμενους, καθώς θα μπορούσαν εύκολα να απολυθούν και θα έπαιρναν χαμηλότερες αποδοχές απόλυσης.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος Σαΐντ Ικμπάλ είπε ότι η εξωτερική ανάθεση και η ρύθμιση του κατώτατου μισθού στο διάταγμα ήταν μεταξύ των ζητημάτων που προκαλούν ανησυχία.

«Δεν θέλουμε το κράτος να γίνει μόνο ένας πράκτορας για βρώμικους επιχειρηματίες για να αποδυναμώσει την ευημερία των εργαζομένων», είπε ο Σάιντ στους δημοσιογράφους.

Ο νόμος για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, που αναθεωρεί περισσότερους από 70 άλλους νόμους, χαιρετίστηκε από ξένους επενδυτές για μείωση της γραφειοκρατίας.

Το κοινοβούλιο θα αξιολογήσει τη νομική υπόσταση του διατάγματος στην τρέχουσα συνεδρίαση, δήλωσε ο αντιπρόεδρός του αυτή την εβδομάδα. Την περασμένη εβδομάδα, μια ομάδα Ινδονήσιων ζήτησε από το Συνταγματικό Δικαστήριο να προβεί σε δικαστικό έλεγχο του κανονισμού.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σταγόνα στον ωκεανό η ανθρωπιστική βοήθεια που περνάει στην Λωρίδα της Γάζας

Ακόμα 56 μετανάστες νότια της Γαύδου

Εργατικό ατύχημα στο Ηράκλειο

Πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από τη Ράφα εναντίον του Τελ Αβίβ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα