ΑΘΗΝΑ
07:29
|
06.05.2024
Ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ Γιολ βρίσκεται σε ταξίδι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς ελπίζει να επεκτείνει τις στρατιωτικές του πωλήσεις στη χώρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ Γιολ, καλωσόρισε την τιμητική φρουρά την Κυριακή σε ένα ταξίδι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς ελπίζει να επεκτείνει τις στρατιωτικές του πωλήσεις στη χώρα, αναφέρει το Associated Press.

Η επίσκεψη του Γιουν πραγματοποιείται καθώς η Νότια Κορέα συνάπτει επιχειρηματικές συμφωνίες αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων και τοποθετεί στρατεύματα ειδικών δυνάμεων για να υπερασπιστεί τα ΗΑΕ, μια συμφωνία που προκάλεσε κριτική υπό τον φιλελεύθερο προκάτοχό του. Τώρα, ωστόσο, φαίνεται ότι ο συντηρητικός ηγέτης θέλει να διπλασιάσει αυτούς τους στρατιωτικούς δεσμούς, ακόμη και όταν οι εντάσεις με το γειτονικό Ιράν έχουν ήδη δει την Τεχεράνη να καταλαμβάνει ένα νοτιοκορεατικό πετρελαιοφόρο το 2021.

«Νομίζω ότι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή αλλάζει πολύ γρήγορα όσον αφορά τη γεωπολιτική», δήλωσε η Τζουν Παρκ, συνεργάτης του Διεθνούς Φόρουμ Στρατηγικής στο Schmidt Futures. «Έτσι η Κορέα θέλει να σιγουρέψει ορισμένες από τις στρατηγικές συνεργασίες και τα στοιχεία… με τα ΗΑΕ».

Ο Γιουν έφτασε στο παλάτι Qasr Al Watan στο Άμπου Ντάμπι την Κυριακή. Τον υποδέχτηκε ο ηγέτης των Εμιράτων, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Μάιο αφού υπηρέτησε ως de facto ηγέτης της χώρας για χρόνια.

Ένας τιμητικός φρουρός παραδοσιακά ντυμένων των Εμιράτων χαιρέτησε τον Γιουν και τη σύζυγό του, Κιμ Κεόν Χι. Επιθεώρησαν μοντέλα τουφέκια Lee-Enfield μαζί με στρατεύματα με καμήλες και άλογα. Στο εσωτερικό, μια στρατιωτική μπάντα έπαιζε τον εθνικό ύμνο της Νότιας Κορέας και των Εμιράτων.

Ενώ η διψασμένη για ενέργεια Νότια Κορέα βασίζεται στα Εμιράτα για λίγο λιγότερο από το 10% της προσφοράς αργού πετρελαίου της, η Σεούλ έχει συνάψει μια σειρά από συμφωνίες πολύ πέρα από το πετρέλαιο με αυτό το έθνος των επτά σεΐχηδων που συνδέουν στενά το έθνος με το Άμπου Ντάμπι. Το εμπόριο της Νότιας Κορέας με τα ΗΑΕ ανέρχεται σε αυτοκίνητα, υλικά και άλλα αγαθά αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πριν από το ταξίδι του Γιουν, οι αξιωματούχοι περιέγραψαν την επίσκεψη ως επιδίωξη να εδραιώσει τους δεσμούς που ήδη υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών.

«Αυτή η επίσκεψη θα ενισχύσει τη στρατηγική συνεργασία με την αδελφή μας χώρα ΗΑΕ στους τέσσερις βασικούς συνεταιριστικούς τομείς της πυρηνικής ενέργειας, της ενέργειας, των επενδύσεων και της άμυνας», δήλωσε ο Κιμ Σουνγκ-χαν, διευθυντής εθνικής ασφάλειας στην κυβέρνηση του Γιουν.

Το Σάββατο, το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap της Νότιας Κορέας επικαλέστηκε έναν ανώνυμο αξιωματούχο της προεδρίας που φέρεται να είπε επίσης ότι σχεδιαζόταν μια συμφωνία όπλων.

«Η ατμόσφαιρα είναι εξαιρετικά ώριμη για ασφάλεια ή στρατιωτική συνεργασία μεταξύ της Νότιας Κορέας και των ΗΑΕ που περιλαμβάνει τη βιομηχανία όπλων», δήλωσε ο αξιωματούχος, σύμφωνα με το Yonhap.

Ήδη, η Νότια Κορέα συνήψε συμφωνία 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τα ΗΑΕ το 2022 για την πώληση του M-SAM, ενός προηγμένου συστήματος αεράμυνας που έχει σχεδιαστεί για την αναχαίτιση πυραύλων σε υψόμετρα κάτω των 40 χιλιομέτρων. Οι αξιωματούχοι των Εμιράτων ανησυχούν όλο και περισσότερο για την προστασία του εναέριου χώρου τους αφού στοχοποιήθηκαν σε επιθέσεις με drone μεγάλης εμβέλειας από τους αντάρτες Χούτι της Υεμένης που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Ενώ οι δυνάμεις των ΗΠΑ εκτόξευσαν πυραύλους Patriot για πρώτη φορά σε μάχη μετά την εισβολή στο Ιράκ το 2003 για να υπερασπιστούν το Άμπου Ντάμπι κατά τη διάρκεια αυτών των επιθέσεων, τα Εμιράτα έχουν αντισταθμίσει την εξάρτησή τους από την αμερικανική στρατιωτική υποστήριξη μετά τη χαοτική αποχώρηση της Αμερικής από το Αφγανιστάν.

Αλλά το μεγαλύτερο έργο της Νότιας Κορέας παραμένει ο πυρηνικός σταθμός Barakah, η πρώτη προσπάθεια της Σεούλ να κατασκευάσει ατομικούς αντιδραστήρες στο εξωτερικό. Η εγκατάσταση των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία τελικά θα έχει τέσσερις αντιδραστήρες, βρίσκεται στις δυτικές ερήμους των ΗΑΕ κοντά στα σύνορα με τη Σαουδική Αραβία και μια μέρα θα καλύπτει σχεδόν το ένα τέταρτο του συνόλου των αναγκών ενέργειας των Εμιράτων.

Είναι επίσης βασικό για τα σχέδια των ΗΑΕ να είναι ουδέτερα ως προς τον άνθρακα έως το 2050, μια υπόσχεση που αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς προετοιμάζεται να φιλοξενήσει τις κλιματικές διαπραγματεύσεις COP28 των Ηνωμένων Εθνών που ξεκινούν τον Νοέμβριο στο Ντουμπάι.

Ο Γιουν πιθανότατα θέλει να διαβεβαιώσει τα Εμιράτα ότι η Νότια Κορέα θέλει να έχει πιθανότητες για επικερδείς συμβάσεις συντήρησης, αφού ο προκάτοχός του, Πρόεδρος Μουν Τζε-ιν, είχε πει ότι η Σεούλ ήθελε να απομακρυνθεί από την πυρηνική ενέργεια.

«Η ενεργειακή πολιτική πήρε μια μετατόπιση 180 μοιρών» μετά τις εκλογές, είπε ο Παρκ, ο αναλυτής. «Έτσι η Κορέα είναι τώρα υπέρ των πυρηνικών και υποθέτω ότι η κυβέρνηση Γιουν θέλει να διασφαλίσει στους Εμιράτες ότι δεν υπάρχει καμία ανησυχία σχετικά με αλλαγές πολιτικής ή κάτι παρόμοιο».

Έπειτα, υπάρχουν και οι πυρηνικές εντάσεις με τη Βόρεια Κορέα. Ο Γιουν, πρώην ανώτατος εισαγγελέας, έγινε πρόεδρος τον Μάιο με την υπόσχεσή του να ακολουθήσει πιο σκληρή γραμμή για την Πιονγκγιάνγκ. Μέχρι τα τελευταία χρόνια, πιστεύεται ότι εκατοντάδες Βορειοκορεάτες εργάτες εργάζονταν στα ΗΑΕ και αλλού στα αραβικά κράτη του Κόλπου, προσφέροντας ροή μετρητών στην Πιονγκγιάνγκ καθώς προσπαθεί να αποφύγει τις αυξανόμενες κυρώσεις για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Ωστόσο, μια καταστολή οδήγησε τον αριθμό τους να μειώνεται δραστικά καθώς τα έθνη σταμάτησαν να ανανεώνουν τις βίζες τους. Μια πρόσφατη έκθεση εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ σημείωσε ότι εξοπλισμός καμερών υψηλής ποιότητας που αγοράστηκε στα ΗΑΕ κατέληξε στη Βόρεια Κορέα, ενώ ένας άλλος ανέφερε έναν υπήκοο της Βόρειας Κορέας που ζούσε στο Ντουμπάι και αποκτούσε ξένο νόμισμα μέσω μιας διαδικτυακής εφαρμογής λέγοντας ψέματα για την εθνικότητά του.

Τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν επίσης ότι μόλις το 2021 είχαν πληροφορίες για Βορειοκορεάτες διπλωμάτες στο Ιράν που πετούσαν με το αερομεταφορέα μεγάλων αποστάσεων της Emirates με έδρα το Ντουμπάι και διακινούσαν λαθραία χρυσό μαζί τους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σι Τζινπίνγκ σκοπεύει να αναλάβει δράση για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία

Οι ΗΠΑ ανέστειλαν αποστολή πυρομαχικών στο Ισραήλ για πρώτη φορά από την 7η Οκτωβρίου

Κίνα: Ο Σι επαινεί τους δεσμούς με τη Γαλλία κατά την επίσκηψή του στο Παρίσι

Γάζα: Μαραθώνιος διαβουλεύσεων σε Κάιρο και Ντόχα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα