ΑΘΗΝΑ
10:33
|
23.04.2024
Αυξάνεται η πίεση προς τη Γερμανία να ακολουθήσει. «Αυτά τα τανκς θα καούν όπως και τα υπόλοιπα», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την αποστολή μιας μοίρας αρμάτων μάχης Challenger 2 από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ουκρανία, επιβεβαίωσε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Μπεν Γουάλας.

Μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων, ο Γουάλας είπε ότι η Ρωσία «δεν κατάφερε να σπάσει τη βούληση του ουκρανικού λαού» και «κατάφερε να χάσει σημαντικό αριθμό στρατηγών και διοικητών αξιωματικών».

Εκφέροντας την εκτίμηση ότι μια ρωσική επέλαση είναι πιθανή, τόνισε την ανάγκη οι σύμμαχοι της Ουκρανίας «να επιταχύνουν τις συλλογικές προσπάθειές για να διατηρήσουμε δραματικά, οικονομικά και στρατιωτικά την πίεση» στον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ανακοινώνοντας αυτό που περιέγραψε ως «το πιο σημαντικό πακέτο μάχης μέχρι σήμερα για την επιτάχυνση της ουκρανικής επιτυχίας», ο Γουάλας είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα στείλει μια μοίρα αρμάτων μάχης Challenge 2 συνοδευόμενη από τεθωρακισμένα οχήματα ανάκτησης και επισκευής.

Η ανακοίνωση καθιστά το Ηνωμένο Βασίλειο την πρώτη δυτική δύναμη που προμηθεύει τους Ουκρανούς με κύρια άρματα μάχης, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την εκπαίδευση των ουκρανικών στρατευμάτων. Εκτιμάται παράλληλα ότι αυτό θα ασκήσει περαιτέρω πίεση στη Γερμανία για να εγκρίνει κι εκείνη μια αντίστοιχη παράδοση αρμάτων μάχης αυτή την εβδομάδα.

Σημειώνεται ότι, νωρίτερα σήμερα, η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Κριστίνε Λάμπρεχτ, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, διαφωνούσε με την αναβάθμιση της υποστήριξης της Ουκρανίας με πολεμικό υλικό.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, το Σάββατο, ο πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, επιβεβαίωσε για πρώτη φορά ότι ήταν πρόθεση της Βρετανίας να παράσχει ένα μικρό αριθμό αρμάτων μάχης Challenger 2 στο Κίεβο.

Σημειώνεται ότι, τον Αύγουστο του 2020, – όταν φημολογήθηκε ότι ολόκληρο το σώμα τεθωρακισμένων θα μπορούσε να καταργηθεί ως «παρωχημένο» – ο Βρετανικός Στρατός είχε περίπου 220 Challenger και 388 Warrior IFV.

Μετά το τηλεφώνημα, ένας εκπρόσωπος του πρωθυπουργού είπε ότι η προσφορά αρμάτων μάχης Challenger 2 και πρόσθετων συστημάτων πυροβολικού αποτελεί ένα σημάδι της «φιλοδοξίας του Ηνωμένου Βασιλείου να εντείνει την υποστήριξή του στην Ουκρανία».

Σε απάντηση, το Κρεμλίνο είπε σήμερα ότι τα Challenger 2 «θα καούν» στο πεδίο της μάχης. «Αυτά τα τανκς καίγονται και θα καούν όπως και τα υπόλοιπα», φέρεται να είπε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Ανακοινώθηκαν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Εκθέτει κυβέρνηση Μητσοτάκη για αστυνομική βία και υποκλοπές

Βρετανία: Πράσινο φως για την απέλαση μεταναστών στη Ρουάντα

ΠΑΣΟΚ: Τι συζητά με την Ουκρανία η κυβέρνηση;

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα