ΑΘΗΝΑ
12:04
|
26.04.2024
Ο Ματέο Μεσίνα Ντενάρο φέρεται να ήταν ο αρχηγός της Κόζα Νόστρα και διέφευγε τη σύλληψη από το 1992.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η αστυνομία των Καραμπινιέρων της Ιταλίας συνέλαβε τη Δευτέρα τον Ματέο Μεσίνα Ντενάρο γνωστός ως ο «Διαβολικός» και το πιο καταζητούμενο αφεντικό της ιταλικής μαφίας εδώ και τρεις δεκαετίες.

Ο Μεσίνα Ντενάρο, ο οποίος κρατείται στο Παλέρμο, φέρεται να είναι αφεντικό της μαφίας της Κόζα Νόστρα της Σικελίας. Μάλιστα, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes ήταν ανάμεσα στους δέκα πιο καταζητούμενους εγκληματίες στον κόσμο.

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, Corriere della Sera, ο συλληφθείς νοσηλευόταν στην ιδιωτική κλινική «Maddalena» στο Παλέρμο, ενώ σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων, Ansa, ο Μεσίνα Ντενάρο είχε πάει στην ιδιωτική κλινική όπου συνελήφθη «για να υποβληθεί σε θεραπεία».

Ο Ντενάρο πήρε ηγετική θέση στην Κόζα Νόστρα – τη σικελική μαφία – μετά τη σύλληψη του Σαλβατόρε Λο Πίκολο τον Νοέμβριο του 2007 και έγινε γνωστός στους Ιταλούς το 2001 όταν το περιοδικό L’Espresso του αφιέρωσε το εξώφυλλό του με τίτλο “Ecco il nuovo capo della Mafia” (Αυτός είναι το νέο αφεντικό της Μαφίας).

Μετά τον θάνατο των αρχινονών Μπερνάρντο Προβεντσάνο το 2016 και Σαλβατόρε Ριίνα το  2017, ο Ντενάρο έγινε το «απόλυτο αφεντικό«, ο αρχηγός των αρχηγών της ιταλικής μαφίας. 

Με καταγωγή από το Καστελβετράνο, είχε καταφέρει με τα χρόνια να επεκτείνει την εξουσία του και σε άλλες ομάδες της μαφίας στη Σικελία.

Έχει καταδικαστεί ερήμην σε ισόβια κάθειρξη για τον ρόλο του στις δολοφονίες 1992 των εισαγγελέων κατά της μαφίας Τζιοβάνι Φαλκόνε και Πάολο Μπορσελίνο το 1992. Αντιμετωπίζει επίσης ποινή ισόβιας κάθειρξης για τον ρόλο του σε βομβιστικές επιθέσεις στη Φλωρεντία, τη Ρώμη και το Μιλάνο που στοίχισαν τη ζωή δέκα ανθρώπων το 1993.

Η αστυνομία δήλωσε τον Σεπτέμβριο του 2022 ότι ο καταζητούμενος μαφιόζος ήταν ακόμη σε θέση να εκδίδει εντολές σχετικά με τον τρόπο που διοικούνταν η μαφία στην περιοχή γύρω από την πόλη Τράπανι της δυτικής Σικελίας, το περιφερειακό του προπύργιο, παρά την μακρόχρονη εξαφάνισή του.

Την είδηση της σύλληψης του Ντενάρο χαιρέτησαν οι πολιτικοί της Ιταλίας. Ο Ματέο Ρέντσι έγραψε ότι «είναι θαυμάσια είδηση, είναι ένα ιστορικό αποτέλεσμα. Αυτή είναι μια μέρα γιορτής για όλη τη χώρα. Συγχαρητήρια σε όσους όλους».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σάντερς προς Νετανιάχου: «Δεν είναι αντισημιτισμός να λέει κανείς ότι έχετε σκοτώσει 34.000 Παλαιστίνιους»

Ιερώνυμος: Δεν κάνουμε ούτε αυτό που θα μας πει ο κ. Βελόπουλος, ούτε άλλος πολιτικός

Η ByteDance δεν υποχωρεί στις πιέσεις των ΗΠΑ για πώληση του TikTok

Τι απαντά ο γιατρός για τον θάνατο του πατέρα του Γιάννη Καλλιάνου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα