ΑΘΗΝΑ
12:05
|
19.05.2024
Όλα τα συνδικάτα έχουν καλέσει σε απεργία την Πέμπτη εναντίον της αύξησης των συνταξιοδοτικών ηλικιακών ορίων στη Γαλλία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι διαδηλώσεις ενάντια στη σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος θα πρέπει να παραμείνουν ειρηνικές, δήλωσε τη Δευτέρα ο επικεφαλής του μεγαλύτερου εργατικού συνδικάτου της Γαλλίας, ενόψει απεργιών και διαδηλώσεων που θα μπορούσαν να διαταράξουν τμήματα της δημόσιας ζωής αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Σε μια σπάνια πράξη ενότητας, όλα τα συνδικάτα έχουν ανακοινώσει μια πανεθνική ημέρα απεργίας την Πέμπτη και εργαζόμενοι σε βασικούς τομείς όπως η ενέργεια, οι δημόσιες μεταφορές, τα αεροπορικά ταξίδια και τα σχολεία δήλωσαν ότι θα λάβουν μέρος.

Ερωτηθείς από το franceinfo πόσος κόσμος είναι πιθανό να βγει στους δρόμους, ο αρχηγός του CFDT Λοράν Μπεργκέρ είπε: «Δεν πρόκειται να ανακοινώσω έναν αριθμό πριν γίνουν οι διαδηλώσεις, αλλά πρέπει να υπάρχει όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος στους δρόμους και με ειρηνικό τρόπο».

Εάν εγκριθεί από το κοινοβούλιο, η μεταρρύθμιση θα αυξήσει τη νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης στα 64 από τα 62, θα επιταχύνει τη σταδιακή επιμήκυνση της περιόδου εισφορών για πλήρεις παροχές και θα καταργήσει την ειδική μεταχείριση των εργαζομένων σε ορισμένους τομείς.

Ο Μπεργκέρ επανέλαβε ότι το CFDT δεν θα υποστήριζε ποτέ την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης, αλλά πρόσθεσε ότι, σε αντίθεση με το πιο ριζοσπαστικό συνδικάτο CGT, η οργάνωσή του δεν ζήτησε τον αποκλεισμό ευαίσθητων τομέων όπως τα διυλιστήρια ή την παράταση των απεργιών πέρα από την Πέμπτη.

«Στις 19 θα είναι η ημέρα κινητοποίησης και το ίδιο βράδυ θα γίνει διασυνδικαλιστική συνάντηση για να δούμε πώς θα προχωρήσουμε», είπε ο Μπέργκερ.

Ο υπουργός Εργασίας της Γαλλίας Ολιβιέ Ντισό δήλωσε την Κυριακή ότι αναμένεται πως πολύ μεγάλος αριθμός ανθρώπων θα συμμετάσχει στην απεργία.

Να σημειωθεί ότι τα συνδικάτα που εκπροσωπούν τους Γάλλους εργάτες πετρελαίου κάλεσαν την Πέμπτη σε απεργίες κατά των συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, απειλώντας με επανάληψη του κλεισίματος των διυλιστηρίων και των αποθηκών που προκάλεσε χάος στους αυτοκινητιστές πέρυσι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ζημιές από έκρηξη χειροβομβίδας στην Αγία Βαρβάρα

Σεισμός 3,8 Ρίχτερ νότια του Ρεθύμνου

Εκλογές ΤΕΕ: Στις κάλπες σήμερα οι Μηχανικοί

11 χρόνια ΒΙΟΜΕ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα