ΑΘΗΝΑ
19:29
|
02.05.2024
Η Αρμπίντα στην περιοχή Σαχέλ στη βόρειας Μπουρκίνα Φάσο, έχει πληγεί σκληρά από την εξέγερση των τζιχαντιστών τα τελευταία χρόνια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τζιχαντιστές φέρονται να είναι ύποπτοι για την απαγωγή περίπου 50 γυναικών στη βόρεια Μπουρκίνα Φάσο, μια περιοχή που έχει καταστραφεί από τις ένοπλες συγκρούσεις, λένε τοπικοί αξιωματούχοι και κάτοικοι.

Κάτοικοι της περιοχής Αρμπίντα είπαν ότι δύο ομάδες γυναικών συνελήφθησαν καθώς μάζευαν φύλλα και άγριους καρπούς λόγω της σοβαρής έλλειψης τροφίμων. Ένας μικρός αριθμός κατάφερε να διαφύγει και να σημάνει συναγερμό.

Οι απαγωγές έγιναν την περασμένη Πέμπτη και την Παρασκευή, αλλά το νέο της απαγωγής μαθεύτηκε πολύ αργότερα, καθώς μεγάλο μέρος της περιοχής έχει αποκλειστεί από ισλαμιστές μαχητές.

«Οι γυναίκες ξεκίνησαν για να πάνε να μαζέψουν φύλλα και άγρια φρούτα από τους θάμνους γιατί δεν έχει μείνει τίποτα για φαγητό», είπε μια κάτοικος στο πρακτορείο ειδήσεων AFP, προσθέτοντας ότι είχαν φύγει με τα καρότσια τους την Πέμπτη.

«Το απόγευμα της Πέμπτης, όταν δεν επέστρεψαν, σκεφτήκαμε ότι τα καρότσια τους είχαν πρόβλημα. Αλλά τρεις επιζώντες επέστρεψαν για να μας πουν τι συνέβη», είπε ένας άλλος κάτοικος.

Η Αρμπίντα στην περιοχή Σαχέλ έχει πληγεί σκληρά από την εξέγερση των τζιχαντιστών. Οι δρόμοι μέσα και έξω της περιοχής έχουν αποκλειστεί από τους τζιχαντιστές, ενώ υπάρχει έντονη πείνα καθώς οι προμήθειες τροφίμων είναι περιορισμένες και η ανθρωπιστική κατάσταση είναι απελπιστική.

Τον περασμένο μήνα, διαδηλωτές στην Αρμπίντα εισέβαλαν σε αποθήκες για να πάρουν τρόφιμα και προμήθειες.

Από το 2015, η ηπειρωτική χώρα της Δυτικής Αφρικής – μια από τις φτωχότερες και πιο ασταθείς στον κόσμο – αντιμετωπίζει μια εξέγερση υπό την ηγεσία των τζιχαντιστών που συνδέονται με την Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος που έχει σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες και έχει εκτοπίσει περίπου 2 εκατομμύρια ανθρώπους.

Τον Νοέμβριο του 2022, η Ιντρίσα Μπαντίνι, εκπρόσωπος της κοινωνίας των πολιτών, εξέφρασε ανησυχία για την κατάσταση στην Αρμπίντα . «Ο πληθυσμός, που έχει εξαντλήσει τα αποθέματά του, βρίσκεται στα πρόθυρα μιας ανθρωπιστικής καταστροφής», δήλωσε.

Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι σχεδόν 1 εκατομμύριο άνθρωποι ζουν σε αποκλεισμένες περιοχές στα βόρεια και τα ανατολικά, ενώ δυσαρεστημένοι αξιωματικοί του στρατού πραγματοποίησαν δύο πραξικοπήματα φέτος σε ένδειξη οργής για την αποτυχία αναχαίτισης της εξέγερσης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ιρανικές αντιδράσεις για ρεπορτάζ του BBC με αφορμή το φόνο έφηβης διαδηλώτριας

Βούλα: Μια νεκρή και ένας τραυματίας από παράσυρση με μηχανή

Ένα νέο προηγούμενο: Για τον Χάρβεϊ Γουάινστιν

Πώς θα λειτουργήσουν τα μαγαζιά ως το Μ. Σάββατο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα