ΑΘΗΝΑ
05:10
|
19.05.2024
Περίπου 200 παιδιά έχουν πεθάνει από βλάβες στα νεφρά στην Ινδονησία και δεκάδες ανάλογες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί στη Γκάμπια και στο Ουζμπεκιστάν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οικογένειες παιδιών που πέθαναν μετά από κατανάλωση σιροπιού για τον βήχα που περιείχε τοξικές ουσίες, οδήγησαν με ομαδική αγωγή σε δίκη κυβερνητικές υπηρεσίες και φαρμακευτικές εταιρείες στην Ινδονησία.

Όπως υπολογίζεται, περίπου 200 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω οξείας νεφρικής ανεπάρκειας στην Ινδονησία από πέρυσι με δύο επικίνδυνα συστατικά – την αιθυλενογλυκόλη και την διαιθυλενογλυκόλη – που βρέθηκαν σε ορισμένα σιρόπια με βάση την παρακεταμόλη, να έχουν συνδεθεί με τους θανάτους .

Τα δύο συστατικά χρησιμοποιούνται σε αντιψυκτικά, υγρά φρένων και άλλες βιομηχανικές εφαρμογές, αλλά και ως φθηνότερη εναλλακτική λύση από τη γλυκερίνη σε ορισμένα φαρμακευτικά προϊόντα, όπως πολλά σιρόπια για τον βήχα. Οι ουσίες μπορεί επίσης να είναι τοξικές και μπορεί να οδηγήσουν σε οξεία νεφρική βλάβη.

Είκοσι πέντε οικογένειες μηνύουν τώρα τα υπουργεία υγείας και οικονομικών της Ινδονησίας, τη ρυθμιστική αρχή τροφίμων και φαρμάκων της χώρας και τουλάχιστον οκτώ φαρμακευτικές εταιρείες για τους θανάτους και τις ανεπίστρεπτες βλάβες που έχουν υποστεί τα παιδιά τους, ζητώντας αποζημιώσεις ύψους πάνω από 220 χιλ. δολαρίων.

Αλλά και εκτός Ινδονησίας, τον περασμένο Οκτώβριο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι οι θάνατοι δεκάδων παιδιών στη Γκάμπια  από βλάβες στα νεφρά μπορεί να συνδέονται με μολυσμένα σιρόπια για τον βήχα και το κρυολόγημα που παρασκευάζει ένας Ινδός κατασκευαστής φαρμάκων.

Οι ινδικές υγειονομικές αρχές δήλωσαν αργότερα ότι είχαν σταματήσει κάθε παραγωγή της Maiden Pharmaceuticals με έδρα το Νέο Δελχί μετά την αναφορά του ΠΟΥ.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Ινδία ξεκίνησε και πάλι έρευνα για το  θάνατο 18 παιδιών στο Ουζμπεκιστάν, αφού κατανάλωσαν ένα σιρόπι για τον βήχα, ινδικής παραγωγής. 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γάζα: Ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων πλησιάζει τους 35.400

Αφγανιστάν: Τρεις Αφγανοί και τρεις Ισπανοί τουρίστες σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή λόγω του «Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας 2024»

Ψυχικές ασθένειες και εστιατόρια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα