ΑΘΗΝΑ
23:18
|
25.05.2024
Ο 40χρονος Χαμτνί Αμού Νταγιάχ είναι ο 15ος Παλαιστίνιος που σκοτώνεται από ισραηλινά πυρά από την αρχή του 2023.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Καθημερινά αυξάνεται πλέον ο αριθμός θυμάτων του ισραηλινού στρατού στη Δυτική Όχθη αλλά και οι προκλήσεις των κατοχικών δυνάμεων με στόχο την ανατροπή του στάτους κβο στους ιερούς τόπους και μνημεία ή ναούς και τεμένη Χριστιανών και Μουσουλμάνων.

Σήμερα το πρωί ένας 40χρονος Παλαιστίνιος αστυνομικός, ο Χαμντί Αμπού Νταγιάχ, που θεωρήθηκε ύποπτος για μία επίθεση  που σημειώθηκε την Κυριακή σε λεωφορείο κοντά στην πόλη Χαλχούλ (βόρεια Δυτική Όχθη), σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά.

Οι ισραηλινές δυνάμεις ισχυρίστηκαν ότι ο Παλαιστίνιος αστυνομικός τους πυροβόλησε πρώτος και πως οι αστυνομικοί απλώς απάντησαν στα πυρά και τον «εξουδετέρωσαν», αφού προηγουμένως τον άφησαν αιμόφυρτο στο δρόμο (κατά τη συνήθη τακτική των κατοχικών αρχών) εμποδίζοντας το ασθενοφόρο να πλησιάσει για να τον μεταφέρει σε νοσοκομείο.

Σε ανακοίνωσή του το Παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανέφερε πως το θύμα ήταν 40 ετών και αξιωματικός στις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας.

Israeli security forces examine the scene of a shooting near the West Bank town of Halhul, January 17, 2023. (AP Photo/Mahmoud Illean)

Η οργή της Ιορδανίας για την απαγόρευση στο αλ Άκσα

Αρκετές ώρες αργότερα, Ισραηλινοί αστυνομικοί εμπόδισαν την είσοδο του διπλωματικού επιτετραμμένου της Ιορδανίας στο Ισραήλ, Γασάν Ματζάλι, στο τέμενος Αλ Άκσα με τη δικαιολογία ότι δεν τους είχε ενημερώσει εκ των προτέρων για να «συντονίσουν» τάχα ενέργειες για την ασφάλειά του, παραβιάζοντας το στάτους κβο που έχει καθιερωθεί μετά τον πόλεμο του 1967 δίνοντας ρόλο «κηδεμόνα» στην Ιορδανία για τους ιερούς τόπους Χριστιανών και Μουσουλμάνων στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Η ενέργεια αυτή προκάλεσε την έντονη διαμαρτυρία του Ιορδανού διπλωμάτη με το υπουργείο Εξωτερικών της Ιορδανίας να καλεί άμεσα για εξηγήσεις και διαμαρτυρίες τον Ισραηλινό πρέσβη στο Αμάν. Μετά από λίγες ώρες ο Ιορδανός επιτετραμμένος στο Ισραήλ εμφανίστηκε ξανά σε πύλη του τεμένους αλ Άκσα και προσήλθε στον ιερό χώρο για τους Μουσουλμάνους χωρίς άλλο εμπόδιο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ουκρανία: Ελαττωματικά τα Leopard 1 που στάλθηκαν από Γερμανία, Δανία και Ολλανδία

Χεζμπολάχ: Πολλαπλά χτυπήματα κατά του Ισραήλ το βράδυ της Παρασκευής (24/5)

Φιλιππίνες: Νεός Σταθμός επιτήρησης κοντά στην Ταϊβάν. Εντείνεται η στρατιωτικοποίηση

ΕΣΣΔ: Το φεμινιστικό κίνημα εντός του Κομμουνιστικού Κόμματος

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα