ΑΘΗΝΑ
06:11
|
16.04.2024
Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες κατέγραψε ανησυχητική αύξηση στον αριθμό των Ροχίνγκια που έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο ΟΗΕ κατήγγειλε «ανησυχητική» αύξηση του αριθμού προσφύγων Ροχίνγκια που χάθηκαν στη θάλασσα καθώς έφευγαν από την πατρίδα τους, Μιανμάρ, ή από το Μπαγκλαντές πέρυσι. Ο ΟΗΕ δήλωσε εξέφρασε, επίσης, τον φόβο πως θα πεθάνουν ακόμα περισσότεροι, αν δεν υπάρξει συντονισμένη δράση.

Περισσότεροι από 3.500 Ροχίνγκια επιχείρησαν θαλάσσιες διελεύσεις το 2022, κάτι που συνιστά τεράστια αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος, όταν περίπου 700 άτομα έκαναν παρόμοια ταξίδια, δήλωσε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.

«Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες κατέγραψε ανησυχητική αύξηση στον αριθμό των νεκρών. Τουλάχιστον 348 άτομα πέθαναν ή χάθηκαν στη θάλασσα το 2022, καθιστώντας το ένα από τα πιο θανατηφόρα χρόνια από το 2014», δήλωσε η εκπρόσωπος της UNHCR, Σάμπια Μαντού, σε δημοσιογράφους στη Γενεύη.

Ανέφερε ότι 3.040 Ροχίνγκια, που επιχείρησαν να διαφύγουν δια θαλάσσης, αποβιβάστηκαν πέρυσι, κυρίως στη Μιανμάρ, τη Μαλαισία, την Ινδονησία και το Μπαγκλαντές. Σχεδόν το 45% όσων το έκαναν ήταν γυναίκες και παιδιά.

«Τα περισσότερα σκάφη αναχώρησαν από τη Μιανμάρ και το Μπαγκλαντές, υπογραμμίζοντας την αυξανόμενη αίσθηση απόγνωσης μεταξύ των Ροχίνγκια σε αυτές τις δύο χώρες», είπε η Μαντού.

«Αυτοί που αποβιβάστηκαν αναφέρουν ότι πραγματοποίησαν αυτά τα επικίνδυνα θαλάσσια ταξίδια σε μια προσπάθεια να βρουν προστασία, ασφάλεια, οικογενειακή επανένωση και τα προς το ζην σε άλλες χώρες», είπε.

«Ανάμεσά τους είναι θύματα εμπορίας ανθρώπων, ασυνόδευτα και χωρισμένα παιδιά και επιζώντες σεξουαλικής και έμφυλης βίας».

Πολλά σκάφη που αναχώρησαν τον Δεκέμβριο παρέμειναν στη θάλασσα μέχρι το τέλος του έτους, είπε η Μαντού, προσθέτοντας εκφράζεται φόβος ότι ότι ένα σκάφος βυθίστηκε με περίπου 180 επιβάτες.

«Κρίση αλληλεγγύης»

Η στρατιωτική καταστολή στη Μιανμάρ το 2017 οδήγησε εκατοντάδες χιλιάδες Ροχίνγκια, μουσουλμάνους στην πλειονότητά τους, να καταφύγουν στο γειτονικό Μπαγκλαντές με οδυνηρές ιστορίες δολοφονιών, βιασμών και εμπρησμών.

Η Μιανμάρ έχει αντιμετωπίσει κατηγορίες για γενοκτονία στο ανώτατο δικαστήριο του ΟΗΕ μετά τη μαζική φυγή.

Η Μαντού είπε ότι οι εκκλήσεις της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες προς τις ναυτιλιακές αρχές για διάσωση και αποβίβαση ανθρώπων που βρίσκονται σε κίνδυνο δεν εισακούστηκαν, με πολλά σκάφη να παρασύρονται για εβδομάδες.

«Η τρέχουσα κρίση στον Κόλπο της Βεγγάλης και στη Θάλασσα Ανταμάν είναι κρίση αλληλεγγύης», είπε.

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες ζήτησε μια συντονισμένη περιφερειακή απάντηση για την αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων, υποστήριξη των προσπαθειών έρευνας και διάσωσης και υποστήριξη στις χώρες στις οποίες αποβιβάζονται πρόσφυγες Ροχίνγκια.

Τόνισε επίσης την ανάγκη να υπάρξουν προσπάθειες για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών για τις οποίες οι Ροχίνγκια εγκαταλείπουν τη Μιανμάρ.

Η Μαντού είπε ότι χωρίς μια τέτοια απάντηση, «περισσότεροι άνθρωποι θα πεθάνουν στην ανοιχτή θάλασσα», καθώς οι άνθρωποι αναλαμβάνουν επικίνδυνα ταξίδια αναζητώντας ασφάλεια.

Η δήλωση της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες έγινε καθώς το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ισχυρίστηκε ότι οι πρόσφυγες Ροχίνγκια έχουν υποστεί εκτεταμένη κακοποίηση στα χέρια μιας επίλεκτης αστυνομικής μονάδας του Μπαγκλαντές.

Το Τάγμα Ένοπλης Αστυνομίας εμπλέκεται στον αχαλίνωτο εκβιασμό, την παρενόχληση και τις παράνομες συλλήψεις των Ροχίνγκια που έχει επιφορτιστεί να προστατεύει, δήλωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Η συγκεκριμένη αστυνομική μονάδα επιτηρεί καταυλισμούς που στεγάζουν σχεδόν ένα εκατομμύριο μέλη της μειονότητας από το 2020.

(Πηγή: Al Jazeera)

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άλλο Ιράν, άλλο Βρετανία…

Κατάπιε τη γλώσσα του σήμερα ο Βρετανός ΥΠΕΞ όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα έκανε εάν εχθρική χώρα βομβάρδιζε βρετανικό προξενείο.
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην 24ωρη απεργία όλων των ΜΜΕ

Παρουσιάστηκε το ψηφοδέλτιο του ΜέΡΑ25

Νεκροί άλλοι δύο Παλαιστίνιοι απόψε από επίθεση εποίκων στη Δυτική Όχθη

Νέες καταγγελίες Παλαιστινίων για βασανιστήρια από τον στρατό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα