ΑΘΗΝΑ
22:37
|
21.05.2024
Οι εργαζόμενοι στους δήμους της χώρας απαιτούν να παύσουν να αντιμετωπίζονται ως αναλώσιμοι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Λουκέτο» μπαίνει σήμερα στους δήμους όλης της χώρας, καθώς η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ) ανακοίνωσε 24ωρη πανελλαδικής απεργία με αφορμή τον θανάσιμο τραυματισμό εργαζόμενης στην καθαριότητα του Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης, η οποία μάλιστα ήταν, σύμφωνα με δημοσιεύματα που επιβεβαιώνονται και από την ΑΔΕΔΥ, ανασφάλιστη.

Η 45χρονη δημοτική υπάλληλος, μητέρα δύο παιδιών, βρήκε ακαριαίο θάνατο όταν ΙΧ έπεσε με μεγάλη ταχύτητα στο πίσω μέρος του απορριμματοφόρου, στο οποίο επέβαινε εν ώρα υπηρεσίας.

Ανασφάλιστοι όλοι οι εργαζόμενοι στο απορριμματοφόρο

Όπως μετέδωσε το autodioikisi.gr, η Επιθεώρηση Εργασίας επέβαλε πρόστιμο για αδήλωτη εργασία στον δήμο Ξυλοκάστρου, τόσο για τη νεκρή εργαζόμενη, όσο και για τους άλλους δύο εργαζόμενους στο ίδιο απορριμματοφόρο.

Όπως κατήγγειλε στο aftodioikisi.gr o πρόεδρος της ΠΟΠ-ΟΤΑ, Μάρκος Δαρδαμάνης, «στο συγκεκριμένο απορριμματοφόρο όχι μόνο η συνάδελφος που έχασε με τραγικό τρόπο τη ζωή της αλλά και το υπόλοιπο πλήρωμα ήταν ανασφάλιστο». Πρόκειται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, για τους Π.Π., εργάτη καθαριότητας και Π.Μ., οδηγό. Μάλιστα, ο κ. Δαρδαμάνης κατήγγειλε ότι «και άλλοι συνάδελφοι εργάζονται ανασφάλιστοι στο δήμο και αμείβονται με ‘μεροκάματο”, δηλαδή, ‘μαύρο’ χρήμα», συμπληρώνοντας ότι «παρότι το Σωματείο Εργαζομένων έχει ζητήσει από τον δήμαρχο να προσλάβει προσωπικό καθαριότητας με δίμηνες συμβάσεις, εκείνος αρνείται, καθώς στόχος του είναι η ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας».

Το ζήτημα είχε καταγγελθεί από το σωματείο των εργαζομένων στον δήμο Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης, το οποίο κάλεσε τον δήμαρχο Βλάση Τσιώτο «να αποσύρει την πρόταση για εκχώρηση σε ιδιώτες της αποκομιδής απoρριμμάτων την Οικονομική Επιτροπή».

Όπως ανέφεραν στο aftodioikisi.gr στελέχη Επιθεώρησης Εργασίας, το πόρισμα μαζί με όλα τα στοιχεία θα παραδοθεί στον αρμόδιο εισαγγελέα προκειμένου να κινήσει σχετική έρευνα αναφορικά με τις εργασιακές σχέσεις κάτω από τις οποίες εργαζόταν η άτυχη γυναίκα, προκειμένου να διαπιστώσει αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες από την πλευρά της δημοτικής αρχής.

Απόπειρα συγκάλυψης με πρόσληψη μετά θάνατον

Σύμφωνα και πάλι με δημοσίευμα του aftodioikisi.gr που επιβεβαιώθηκε και από την ΑΔΕΔΥ, η δημοτική αρχή του Ξυλοκάστρου, η οποία ισχυρίστηκε σε ανακοίνωσή της ότι «προσέλαβε ΝΟΜΙΜΟΤΑΤΑ και όπως ορίζει η οικεία νομοθεσία τους συγκεκριμένους εργαζομένους για ημερομίσθια για το χρονικό διάστημα από 05.01.2023 έως 09.01.2023», επιχείρησε να προχωρήσει σε μετά θάνατον πρόσληψη της εργαζόμενης, προκειμένου να συγκαλύψει τις συνθήκες υπό τις οποίες έλαβε χώρα το εργατικό δυστύχημα.

ΠΟΕ-ΟΤΑ: Ευθύνεται η κυβέρνηση

Παράλληλα με την σημερινή απεργία, την οποία στηρίζει και η ΑΔΕΔΥ, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας, στις 10 το πρωί, και στη συνέχεια πορεία προς το υπουργείο Εσωτερικών (στο κτίριο επί της Βασ. Σοφίας), όπου θα ζητηθεί συνάντηση με τον υπουργό Μάκη Βορίδη.

ΠΟΕ ΟΤΑ: 24ωρη Πανελλαδική Απεργία την ΤΡΙΤΗ 17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2023 | Ράδιο  Λέχοβο 97,1Ράδιο Λέχοβο 97,1

Βασικό αίτημα της κινητοποίησης είναι η αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ επιρρίπτει πολιτικές ευθύνες στην κυβέρνηση, αναφέροντας ότι «στοχευμένα έχει διαλύσει κάθε ελεγκτικό μηχανισμό δημιουργώντας εν γνώση τις συνθήκες εργασιακής ζούγκλας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση»

Την Τετάρτη έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας προκειμένου να καθοριστεί η περαιτέρω στάση του κλάδου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καταδίκη 2 νεαρών Σουηδών στη Ρόδο για προσβολή εθνικών συμβόλων

Απειλεί να μην υπογράψει τα μνημόνια των Πρεσπών ο Μητσοτάκης

Μεξικό: Θύματα θερμοπληξίας εκατοντάδες πίθηκοι στο Ταμπάσκο

ΛΔ Κονγκό: Αμερικανοί μεταξύ των υπόπτων για απόπειρα πραξικοπήματος

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα