ΑΘΗΝΑ
21:11
|
15.05.2024
Ο ηγέτης της μη αναγνωρισμένης Δημοκρατίας επανέλαβε τη δέσμευσή του για εφαρμογή των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος του 2006.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της μη αναγνωρισμένης Δημοκρατίας της Υπερδνειστερίας, Βαντίμ Κρασνοσέλσκι, επανέλαβε για μια ακόμα φορά την δέσμευσή του για ανεξαρτησία και επακόλουθη ένταξη στη Ρωσία, η οποία εγκρίθηκε σε δημοψήφισμα το 2006 με ποσοστό πάνω από 97%.

«Ο αρχηγός του κράτους απαρίθμησε τα βασικά στοιχεία της οκταετούς αναπτυξιακής στρατηγικής, η οποία περιλαμβάνει την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Υπερδνειστερίας με επίκεντρο την απόκτηση διεθνούς αναγνώρισης και την εφαρμογή των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος του 2006», αναφέρει η υπηρεσία Τύπου του προέδρου σε δήλωση που εξέδωσε μετά την ετήσια ομιλία του σε κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Η Δημοκρατία της Υπερδνειστερίας ιδρύθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 1990, στην αριστερή όχθη του ποταμού Δνείστερου, όπου ζει ένας κυρίως ρωσόφωνος πληθυσμός, ως αποτέλεσμα της αντίδρασης σε ενέργειες που επεδίωκαν την αποχώρηση της Μολδαβίας από τη Σοβιετική Ένωση και την ένωση με τη Ρουμανία.

Η προσπάθεια των μολδαβικών αρχών να χρησιμοποιήσουν βία για την επίλυση του ζητήματος πυροδότησε ένοπλη σύγκρουση, η οποία άφησε πίσω της πάνω από 1.000 νεκρούς και αμέτρητους τραυματίες και πρόσφυγες.

Οι συγκρούσεις τερματίστηκαν μετά την υπογραφή μιας ειρηνευτικής συμφωνίας στη Μόσχα τον Ιούλιο του 1992 που προβλέπει ειρηνευτικά στρατεύματα από τη Ρωσία και τη Μολδαβία στην περιοχή, επιτρέποντας στο Κισινάου και την Τιρασπόλ να διαπραγματευτούν μια λύση στη σύγκρουση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στα τηλέφωνα με Μπλίνκεν και Ισμαήλ Χανίγια ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών

Οι «ειδικές σχέσεις» κάποια στιγμή τελειώνουν

76η Επέτειος Μνήμης της Νάκμπα: Υψώθηκε η Παλαιστινιακή σημαία σε 30 Δήμους

Ζαχάροβα: Η επίσκεψη Μπλίνκεν στο Κίεβο μαρτυρά ανησυχία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα