Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν έχει αναγάγει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας του σε «μεγάλο στοίχημα» της εγχώριας πολιτικής του, υποσχόμενος να την πραγματοποιήσει με κάθε κόστος.
Τα συνδικάτα, σε μια σπάνια ένδειξη ενότητας, ανακοίνωσαν την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου ως την ημέρα μιας κοινής εθνικής απεργίας. Εργαζόμενοι σε κομβικούς τομείς όπως της ενέργειας, των δημόσιων μεταφορών, των αερομεταφορών και των σχολείων έχουν ανακοινώσει ότι θα συμμετάσχουν. Το CGT, το μεγαλύτερο συνδικάτο της Γαλλίας, ζήτησε οι διαδηλώσεις κατά της αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης να παραμείνουν ειρηνικές.
Στα 62 χρόνια τους, οι Γάλλοι έχουν το χαμηλότερο όριο συνταξιοδότησης στην Ε.Ε.
Εννέα μήνες αφότου διασφάλισε τη δεύτερη προεδρική θητεία του, η κυβέρνηση Μακρόν παρουσίασε σχέδιο για την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη μέχρι το 2030.
Ως αντίβαρο, η πρωθυπουργός Ελιζαμπέθ Μπορν ανακοίνωσε αύξηση 100 ευρώ τον μήνα στο κατώτατο ποσό σύνταξης και επιπλέον προνόμια για όσους εργάζονται από μικρή ηλικία και όσους απασχολούνται σε χειρωνακτικά επαγγέλματα.
Οι Γάλλοι εργαζόμενοι θεωρούσαν ανέκαθεν την πρόωρη συνταξιοδότηση εθνικό δικαίωμα.
Ο Μακρόν δεν είναι ο πρώτος πρόεδρος που προσπαθεί να αλλάξει τα εργασιακά δικαιώματα και τις συντάξεις στη Γαλλία. Το 1995 η πρόταση του Ζακ Σιράκ για μείωση των προγραμμάτων κοινωνικής πρόνοιας οδήγησε σε γενική απεργία, η οποία υποχρέωσε την κυβέρνηση να οπισθοχωρήσει. Αντίστοιχες διαμαρτυρίες ξέσπασαν στην πρώτη προσπάθεια του Μακρόν να αλλάξει το συνταξιοδοτικό το 2019, αλλά το σχέδιο εγκαταλείφθηκε τελικά λόγω του κορονοϊού. Τώρα ο Μακρόν δηλώνει αποφασισμένος να προχωρήσει…