ΑΘΗΝΑ
11:10
|
02.05.2024
Επτά σκίτσα για την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη μέχρι το 2030.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν έχει αναγάγει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας του σε «μεγάλο στοίχημα» της εγχώριας πολιτικής του, υποσχόμενος να την πραγματοποιήσει με κάθε κόστος.

«Η συνταξιοδότηση στα 64 συνοψίζεται σε ένα σχέδιο: τα παίρνω από τους εργαζόμενους και δίνω στο κεφάλαιο. Εμανουέλ Μακρόν, ένας Ρομπέν των Δασών στο… ανάποδο», εξηγεί η σκιτσογράφος Hellogrise.

Τα συνδικάτα, σε μια σπάνια ένδειξη ενότητας, ανακοίνωσαν την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου ως την ημέρα μιας κοινής εθνικής απεργίας. Εργαζόμενοι σε κομβικούς τομείς όπως της ενέργειας, των δημόσιων μεταφορών, των αερομεταφορών και των σχολείων έχουν ανακοινώσει ότι θα συμμετάσχουν. Το CGT, το μεγαλύτερο συνδικάτο της Γαλλίας, ζήτησε οι διαδηλώσεις κατά της αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης να παραμείνουν ειρηνικές.

Συνδικάτα και Μπορν: «Το ζέσταμα ξεκίνησε», το σκίτσο του Chanu στην Ouest-France.

Στα 62 χρόνια τους, οι Γάλλοι έχουν το χαμηλότερο όριο συνταξιοδότησης στην Ε.Ε.

Το πρόβλημα της συνταξιοδότησης σύμφωνα με Le Monde: «Ο υπολογισμός είναι δύσκολος και μας σώθηκαν και τα Doliprane (παρακεταμόλη).

Εννέα μήνες αφότου διασφάλισε τη δεύτερη προεδρική θητεία του, η κυβέρνηση Μακρόν παρουσίασε σχέδιο για την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη μέχρι το 2030.

Σύνταξη στα 64: Ποιος θα φυλάει τώρα τα παιδιά; «Τι κάνεις εσύ εδώ;», ρωτά η κοκκινοσκουφίτσα τον λύκο και της απαντά: «Περιμένω η γιαγιά σου να γυρίσει στη δουλειά της». Σκίτσο της Quitterie Laborde για την «La République des Pyrénées»

Ως αντίβαρο, η πρωθυπουργός Ελιζαμπέθ Μπορν ανακοίνωσε αύξηση 100 ευρώ τον μήνα στο κατώτατο ποσό σύνταξης και επιπλέον προνόμια για όσους εργάζονται από μικρή ηλικία και όσους απασχολούνται σε χειρωνακτικά επαγγέλματα.

«Ανυπομονώ για τα 64», λέει η Πρωθυπουργός στο σκίτσο του Chanu.

Οι Γάλλοι εργαζόμενοι θεωρούσαν ανέκαθεν την πρόωρη συνταξιοδότηση εθνικό δικαίωμα.

«Κατά τη γνώμη σας ποιες επώδυνες δραστηριότητες θα δικαιολογούσαν αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης;». «Η δουλειά», απαντά ο εργαζόμενος στον Μακρόν στο σκίτσο του KAK για την L’ Opinion.

Ο Μακρόν δεν είναι ο πρώτος πρόεδρος που προσπαθεί να αλλάξει τα εργασιακά δικαιώματα και τις συντάξεις στη Γαλλία. Το 1995 η πρόταση του Ζακ Σιράκ για μείωση των προγραμμάτων κοινωνικής πρόνοιας οδήγησε σε γενική απεργία, η οποία υποχρέωσε την κυβέρνηση να οπισθοχωρήσει. Αντίστοιχες διαμαρτυρίες ξέσπασαν στην πρώτη προσπάθεια του Μακρόν να αλλάξει το συνταξιοδοτικό το 2019, αλλά το σχέδιο εγκαταλείφθηκε τελικά λόγω του κορονοϊού. Τώρα ο Μακρόν δηλώνει αποφασισμένος να προχωρήσει…

Το 2023 θα είναι ακόμα πιο καυτό… «Σας το επιβεβαιώνω», σύμφωνα με το σκίτσο του Soulcié (Thibaut).

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αποφυλάκιζεται ο Νίκος Μιχαλολιάκος

ΟΟΣΑ για Ελλάδα: Χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης από το Πρόγραμμα Σταθερότητας

Ανάληψη ευθύνης για παρέμβαση σε εκδήλωση με ομιλητή τον Χρυσοχοΐδη

Θεσσαλονίκη: Σπασμένα και ξεριζωμένα δέντρα που είχαν φυτευτεί στη μνήμη των νεκρών των Τεμπών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα