ΑΘΗΝΑ
14:58
|
03.05.2024
Η Σουηδέζα ακτιβίστρια διαδήλωνε εναντίον της κατασκευής λιγνιτωρυχείου στο χωριό Λούτζερατ όταν συνελήφθη από τις γερμανικές αρχές. Αφέθηκε ελεύθερη λίγες ώρες αργότερα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ συνελήφθη μαζί με άλλους ακτιβιστές την Τρίτη κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων κατά της κατεδάφισης ενός χωριού για να ανοίξει ο δρόμος για την επέκταση ενός λιγνυτωρυχείου, αλλά αφέθηκε ελεύθερη μετά από έλεγχο ταυτότητας, σύμφωνα με την αστυνομία.

Η Τούνμπεργκ συνελήφθη ενώ διαμαρτυρόταν στο υπαίθριο ανθρακωρυχείο Γκαρτσβάιλερ 2, περίπου 9 χιλιόμετρα (5,6 μίλια) από το χωριό Λούτσερατ, αφού η αστυνομία προειδοποίησε ότι η ομάδα θα απομακρυνόταν με τη βία εάν δεν έφευγε από την άκρη του ορυχείου.

Αφέθηκε ελεύθερη από τις γερμανικές αρχές μερικές ώρες αργότερα.

Το χωριό στο δυτικό κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας εκκαθαρίζεται για να επιτραπεί η επέκταση του ορυχείου. Ο ιδιοκτήτης του ορυχείου, η εταιρεία RWE, συμφώνησε με την κυβέρνηση ότι θα μπορούσε να κατεδαφίσει το χωριό Λούτσερατ με αντάλλαγμα την ταχύτερη έξοδο του από τον άνθρακα και τη διάσωση πέντε χωριών που είχαν αρχικά προγραμματιστεί για καταστροφή.

Οι ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι η Γερμανία δεν πρέπει να εξορύσσει πια λιγνίτη ή καφέ άνθρακα και θα πρέπει να επικεντρωθεί στην επέκταση της ανανεώσιμης ενέργειας.

Η αστυνομία με τη συνοδεία εκσκαφικών μηχανημάτων απομάκρυνε τους ακτιβιστές από κτίρια στο εγκαταλελειμμένο χωριό την περασμένη εβδομάδα, με λίγους να έχουν απομείνει στα δέντρα και σε μια υπόγεια σήραγγα το περασμένο Σαββατοκύριακο, αλλά οι διαδηλωτές, συμπεριλαμβανομένου της Τούνμπεργκ, παρέμειναν στον χώρο κάνοντας καθιστική διαμαρτυρία μέχρι την Τρίτη.

«Θα χρησιμοποιήσουμε βία για να σας απομακρύνουμε, γι’ αυτό παρακαλώ συνεργαστείτε», είπε ένας αστυνομικός στην ομάδα, σύμφωνα με πλάνα του Reuters.

«Η Γκρέτα Τούνμπεργκ ήταν μέλος μιας ομάδας ακτιβιστών που έσπευσαν προς το ορυχείο», δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας του Ααχεν. «Τη σταματήσαμε και τη μεταφέραμε μαζί με την ομάδα της έξω από την άμεση περιοχή κινδύνου για να διαπιστωθεί η ταυτότητά τους». Μετά την εξακρίβωση στοιχείων η Γκρέτα και η ομάδα ακτιβιστών αφέθηκαν ελεύθεροι έπειτα από κράτηση «αρκετών ωρών», όπως τόνισε αξιωματούχος της τοπικής αστυνομίας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Αίσθηση κάνουν τα βίντεο με τη Σουηδή να ποζάρει δίπλα στους αστυνομικούς πριν από τη σύλληψή της.

Η Τούνμπεργκ παρασύρθηκε από τρεις αστυνομικούς και κρατήθηκε από το ένα χέρι σε σημείο μακριά από την άκρη του ορυχείου και στη συνέχεια οδηγήθηκε πίσω προς τα βαν της αστυνομίας.

Η Σουηδέζα ακτιβίστρια για το κλίμα απευθύνθηκε στους περίπου 6.000 διαδηλωτές που έκαναν πορεία προς το Λούτζερατ το Σάββατο, αποκαλώντας την επέκταση του ορυχείου «προδοσία των σημερινών και των μελλοντικών γενεών».

«Η Γερμανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους ρυπαίνοντες στον κόσμο και πρέπει να λογοδοτήσει», είπε.

Σε πρόσφατη δήλωσή της στο Twitter, η Τούνμπεργκ έγραψε για τη χθεσινή σύλληψή της:

«Χθες ήμουν μέλος μιας ομάδας που διαμαρτυρήθηκε ειρηνικά για την επέκταση ενός ανθρακωρυχείου στη Γερμανία. Μας συνέλαβε η αστυνομία και μετά μας κράτησαν, αλλά μας άφησαν να φύγουμε αργότερα το ίδιο βράδυ».

Καταγγελίες για αυθαίρετες κρατήσεις

Εκτός από τις συνεχείς συλλήψεις δριμεία κριτική ασκείται στα social media για τον τρόπο κράτησης των διαδηλωτών. Σύμφωνα με καταγγελίες οι συλληφθέντες φέρονται να κρατούνται σε βαγόνια, που ανήκουν στην ενεργειακή εταιρεία RWE. Φωτογραφίες και βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γερμανία: Κατηγορεί τη Ρωσία για κυβερνοεπίθεση κατά του κυβερνώντος κόμματος

Υεμένη: Προσφέρουν σπουδές στους αποβλημένους φιλοπαλαιστίνιους φοιτητές

ΟΗΕ: Θα χρειαστούν 80 χρόνια για την ανοικοδόμηση της Γάζας

Ημέρες παθών και θαυμάτων στην αγορά εργασίας (της αναλήψεως στα ΑΤΜ για αυξήσεις και Δώρα)

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα