ΑΘΗΝΑ
06:11
|
20.04.2024
«Η θεραπεία μετατροπής, είτε σε σχέση με τον σεξουαλικό προσανατολισμό είτε με την ταυτότητα φύλου, είναι ανήθικη και δυνητικά επιβλαβής», λένε ομάδες υγείας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Βρετανία θα επιδιώξει να απαγορεύσει τη θεραπεία υποτιθέμενης μετατροπής της σεξουαλικότητας που στοχεύει λεσβίες, ομοφυλόφιλους, αμφιφυλόφιλους και τρανς άτομα, καταπολεμώντας τις λεγόμενες θεραπείες, που ισχυρίζονται ότι αλλάζουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου ενός ατόμου.

Η υπουργός Πολιτισμού Μισέλ Ντόνελαν δήλωσε την Τρίτη ότι η κυβέρνηση θα δημοσιεύσει σύντομα προσχέδιο νόμου, που θα παρουσιάζει προτάσεις για την απαγόρευση των πρακτικών μετατροπής στην Αγγλία και την Ουαλία.

«Το νομοσχέδιο θα προστατεύει τους πάντες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που στοχοποιούνται με βάση τη σεξουαλικότητά τους ή είναι τρανς», ανέφερε ο Ντόνελαν σε δήλωση.

Οι πρακτικές μετατροπής, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν ακραίες ή επιβλαβείς μεθόδους, στοχεύουν στην καταστολή ή την αποτροπή ενός ατόμου από το να είναι γκέι ή να υπάρχει ως φύλο διαφορετικό από το φύλο που καταγράφηκε κατά τη γέννηση. Μια εθνική έρευνα LGBT ατόμων του 2017 διαπίστωσε ότι στο 5% των ερωτηθέντων είχε προσφερθεί θεραπεία μετατροπής και το 2% είχε υποβληθεί σε αυτήν, με πάνω από το ήμισυ να γίνεται από θρησκευτικές ομάδες.

Η βρετανική κυβέρνηση είπε το 2021 ότι θα εισαγάγει απαγόρευση της θεραπείας μετατροπής για LGBT άτομα για να αποτρέψει «απεχθείς πρακτικές που μπορούν να προκαλέσουν ψυχική και σωματική βλάβη», αλλά αργότερα αποφάσισε ότι η απαγόρευση θα καλύπτει μόνο λεσβίες, ομοφυλόφιλους ή αμφιφυλόφιλους.

Η Ντόνελαν δήλωσε την Τρίτη ότι το νομοσχέδιο θα στοχεύει να καλύψει και τα τρανς άτομα και ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει προηγούμενο έλεγχο του νομοσχεδίου από μια μεικτή επιτροπή.

Πολλοί αγωνιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν ζητήσει εδώ και καιρό την απαγόρευση της θεραπείας μετατροπής, αλλά άλλοι υποστήριξαν ότι οποιαδήποτε απαγόρευση δεν πρέπει να απαγορεύει τις συνομιλίες με κλινικούς ιατρούς ή θεραπευτές που βοηθούν άτομα με ζητήματα φύλου.

«Η νομοθεσία δεν πρέπει, λόγω έλλειψης σαφήνειας, να βλάψει τον αυξανόμενο αριθμό παιδιών και νεαρών ενηλίκων που βιώνουν δυσφορία λόγω φύλου, μέσω της ακούσιας ποινικοποίησης ή της δυσκολίας για συνομιλίες με γονείς και κλινικούς γιατρούς», είπε η Ντόνελαν.

Πάνω από είκοσι ομάδες υγείας και συμβουλευτικής υπέγραψαν ένα ενημερωμένο μνημόνιο κατανόησης πέρυσι, συμφωνώντας ότι «η θεραπεία μετατροπής, είτε σε σχέση με τον σεξουαλικό προσανατολισμό είτε με την ταυτότητα φύλου, είναι ανήθικη και δυνητικά επιβλαβής».

Ξεχωριστά, η Βρετανία δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα μπλοκάρει το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από το εξουσιοδοτημένο κοινοβούλιο της Σκωτίας που διευκολύνει τους ανθρώπους να αλλάξουν το φύλο τους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα