ΑΘΗΝΑ
14:13
|
06.05.2024
Η επιτυχία της καινοτόμου εφαρμογής Τ.Ν. δεν οφείλεται μόνον στους επιστήμονες, αλλά και σε εκατοντάδες Κενυάτες εργάτες που πληρώθηκαν την ώρα 2 δολάρια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το ChatGPT, που κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο από το εργαστήριο «OpenAI» είναι μία πρωτοποριακή εφαρμογή Τεχνητής Νοημοσύνης που μπορεί να επιφέρει τεράστια αλλαγή στην εκπαίδευση, στη συγγραφή βιβλίων και άρθρων καθώς συντάσσει κείμενα με σχεδόν ανθρώπινη διάρθρωση και λεπτές διαφοροποιήσεις, ανταποκρινόμενο σε σύντομα θέματα. Ήδη χρησιμοποιείται ακόμη και για ερωτικές επιστολές, ποίηση, λογοτεχνία, αλλά και σχολικές και ακαδημαϊκές εργασίες.

Ωστόσο, η επιτυχία αυτής της καινοτόμου εφαρμογής δεν οφείλεται μόνον στους επιστήμονες, τους μηχανικούς  και τους ειδικούς τεχνικούς υπολογιστών που απασχόλησε η εταιρία στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με έρευνα δημοσιογράφων του περιοδικού Time,  η εφαρμογή ChatGPT κατέστη εφικτή χάρη στην εργασία εκατοντάδων Κενυατών εργατών που εργάστηκαν με ωρομίσθιο κάτω των 2 δολαρίων. Οι περισσότεροι πήραν μόλις 1,32 δολάρια, το πολύ δύο δολάρια την ώρα, ανάλογα με τα προσόντα και την εμπειρία.

Οι Κενυάτες εργαζόμενοι προσελήφθησαν μέσω της εταιρίας  Sama  που έχει έδρα στο Σαν Φρανσίσκο και απασχολεί εργαζόμενους σε Κένυα, Ουγκάντα και Ινδία για να μαζέψουν και να καταχωρήσουν δεδομένα από χιλιάδες αποσπάσματα κειμένου από τα πιο σκοτεινά τμήματα του Διαδικτύου που είχαν άμεση σχέση με εγκλήματα, ρατσιστικό λόγο, μισαλλοδοξία, βία, σεξουαλική κακοποίηση, φόνους, βασανιστήρια, αυτοκτονίες, αιμομιξίες και κακοποίηση παιδιών, ώστε να δημιουργηθούν τα κατάλληλα φίλτρα από την εφαρμογή Τεχνητής Νοημοσύνης και να εμποδίσει την εμφάνιση τέτοιων αναφορών.

Sama's office in Nairobi, Kenya, on Feb. 10, 2022. (Khadija Farah for TIME)

Με άλλα λόγια, πήραν στην κυριολεξία ψίχουλα οι εργαζόμενοι που εκτέθηκαν σε ό,τι πιο σάπιο και άρρωστο κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο. Δεν είχαν δηλαδή καμία ουσιαστική ψυχολογική στήριξη ή οικονομική αποζημίωση για το έργο καταχώρησης των πιο νοσηρών δεδομένων που μπορεί να αντέξει άνθρωπος.

Ανάλογες υπηρεσίες έχουν προσφέρει οι χαμηλόμισθοι εργάτες της Sama όχι μόνον στην OpenAI αλλά και σε άλλες κορυφαίες τεχνολογικές εταιρίες, όπως οι εταιρίες Google, Microsoft, κ.α. Καθώς δεν είναι μόνον η OpenAI  που αναπτύσσει και εξελίσσει τέτοια προγράμματα αλλά και άλλες ανταγωνιστικές όπως η Google που έχει δημιουργήσει το αντίστοιχο πρόγραμμα LaMDA και δεκάδες νεοφυείς εταιρείες της Σίλικον Βάλεϊ, που επίσης ασχολούνται με την ανάπτυξη του τομέα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δέκα χρόνια από τη σφαγή της Οδησσού: Όταν ο φασισμός επιβλήθηκε με αίμα και ατσάλι

ΗΠΑ: Σχεδόν 2.500 συλλήψεις σε διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων σε κολέγια και πανεπιστήμια

Εκλογές στο Τσαντ, οι πρώτες του Σαχέλ μετά το κύμα πραξικοπημάτων

Πώς θα κινηθούν σήμερα τα ΜΜΜ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα