ΑΘΗΝΑ
00:46
|
19.05.2024
«Την Πέμπτη οι τοίχοι του παλατιού των Ηλυσίων πρέπει να τρέμουν», δήλωσε ο ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος, Φαμπιέν Ρουσέλ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα συνδικάτα της Γαλλίας ενώνουν τις δυνάμεις τους και καλούν σήμερα Πέμπτη 19 Ιανουαρίου σε μια μαζική απεργιακή κινητοποίηση ενάντια στο νομοσχέδιο για την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη από την κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν. Να σημειωθεί πως οι Γάλλοι έχουν το χαμηλότερο όριο συνταξιοδότησης στην Ε.Ε..

Περισσότερες από 200 διαδηλώσεις αναμένονται σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με την εκτίμηση ενός εκ των μεγαλύτερων συνδικάτων της Γαλλίας. Η εθνική απεργία θα επηρεάσει πολλές υπηρεσίες του δημοσίου τομέα, τις μετακινήσεις και τις μεταφορές.

Συνολικά οκτώ συνδικάτα ενώθηκαν ενάντια στη μεταρρύθμιση Μακρόν στο ασφαλιστικό χαρακτηρίζοντάς τη «άδικη».

Στην απεργία συμμετέχουν σχεδόν όλοι οι εργασιακοί κλάδοι, από τους εκπαιδευτικούς και τους νοσηλευτές μέχρι τους εργαζομένους στους σιδηροδρόμους, ενώ ακόμη και συνδικαλιστές της αστυνομίας ζήτησαν από τους συναδέλφους τους να απεργήσουν. Επιπλέον αναμένεται να κατεβάσουν ρολά οι εργαζόμενοι στην ενέργεια και τα διυλιστήρια.

Ο Ζοφρουά Ρου ντε Μπεζιέ, επικεφαλής της μεγαλύτερης εργοδοτικής οργάνωσης της Γαλλίας Medef, είπε ότι δεν μπορεί να προβλέψει πόσα άτομα θα απεργήσουν. Περιμένει, ωστόσο, μεγάλη συμμετοχή από τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα και μικρότερη από τον ιδιωτικό.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Γάλλοι ψηφοφόροι απορρίπτουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία τη μεταρρύθμιση, που η κυβέρνηση Μακρόν παρουσιάζει ως μια αλλαγή ζωτικής σημασίας για το μέλλον του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Η πρόκληση για τα αποδυναμωμένα σε σχέση με παλαιότερα έτη συνδικάτα είναι να μετατρέψουν τη δυσαρέσκεια για το συνταξιοδοτικό και την οργή των πολιτών για την ακρίβεια σε μια μαζική κοινωνική διαμαρτυρία με διάρκεια, η οποία θα αναγκάσει τον Μακρόν σε μία ακόμη υποχώρηση. Ο πρόεδρος της Γαλλίας είχε επιχειρήσει να μεταρρυθμίσει το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας το 2019, αλλά οι απεργίες και εν τέλει η πανδημία του χάλασαν τα σχέδια.

«Ο πληθωρισμός, οι συνθήκες εργασίας, οι συντάξεις… Οι άνθρωποι έχουν βαρεθεί με όλα αυτά και γι’ αυτό πιστεύουμε ότι πολλοί θα ενωθούν μαζί μας», δήλωσε η Σιμόν Λεζάντρ, μέλος της Συνομοσπονδίας Διοίκησης-Γενικής Συνομοσπονδίας Διευθυντών (CFE-CGC).

Για τον Μακρόν, αυτό που διακυβεύεται είναι τα μεταρρυθμιστικά του διαπιστευτήρια, τόσο στο εσωτερικό όσο και με τους ομολόγους του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και να διατηρήσει υπό έλεγχο τις δημόσιες δαπάνες.

Η μετατόπιση της ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια (από τα 62 στα 64 έτη) και η παράταση της περιόδου αποδοχών θα αποφέρει επιπλέον 17,7 δισεκατομμύρια ευρώ σε ετήσιες ασφαλιστικές εισφορές και θα δώσει ανάσα στα ασφαλιστκά ταμεία έως το 2027, σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας.

Τα συνδικάτα υποστηρίζουν ότι υπάρχουν άλλοι τρόποι για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των συντάξεων, ενώ έχουν περιγράψει τη σημερινή απεργία ως σημείο εκκίνησης για περισσότερες κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες στο άμεσο μέλλον.

Η μεταρρύθμιση πρέπει να περάσει από την Εθνοσυνέλευση, όπου ο Μακρόν έχει χάσει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών, αλλά ελπίζει να εγκριθεί με την υποστήριξη άλλων συντηρητικών δυνάμεων.

Το συνδικάτο CGT της Γαλλίας απείλησε να διακόψει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε νομοθέτες και δισεκατομμυριούχους, ενώ η κυβέρνηση είπε ότι 10.000 αστυνομικοί θα βγουν στους δρόμους για να εγγυηθούν για την ομαλή και ειρηνική διεξαγωγή των διαδηλώσεων. «Την Πέμπτη οι τοίχοι του παλατιού των Ηλυσίων πρέπει να τρέμουν», δήλωσε την Τρίτη ο ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος, Φαμπιέν Ρουσέλ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γάζα: Ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων πλησιάζει τους 35.400

Αφγανιστάν: Τρεις Αφγανοί και τρεις Ισπανοί τουρίστες σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή λόγω του «Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας 2024»

Ψυχικές ασθένειες και εστιατόρια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα